مقاله پژوهشی
غلامرضا چگینی؛ ساسان علی نیائی فرد؛ محمدرضا خرم تبریزی
چکیده
بکارگیری محیط های کنترل شده با کشت طبقاتی با نور مصنوعی یکی از راههای جایگزین تولید محصولات کشاورزی در فضای کنترل شده می باشد. با طیف نورهای مختلف ناشی از لامپ های ال ای دی می توان شرایط فتوسنتز گیاه را در کنار سایر پارامترهای مهم رشد گیاه در این گلخانه ها در بالاترین شکل فراهم نمود. در این تحقیق با استفاده از یک محیط کشت طبقاتی رشد ...
بیشتر
بکارگیری محیط های کنترل شده با کشت طبقاتی با نور مصنوعی یکی از راههای جایگزین تولید محصولات کشاورزی در فضای کنترل شده می باشد. با طیف نورهای مختلف ناشی از لامپ های ال ای دی می توان شرایط فتوسنتز گیاه را در کنار سایر پارامترهای مهم رشد گیاه در این گلخانه ها در بالاترین شکل فراهم نمود. در این تحقیق با استفاده از یک محیط کشت طبقاتی رشد کاهو پر طاووسی در طیف های مختلف نور مصنوعی مورد ارزیابی قرار گرفت. در این گلخانه تولید کاهو سه ترکیب طیف نوری متفاوت: (100% قرمز)، (75% قرمز + 25% آبی)، (50% قرمز + 25% آبی + 25% قرمز دور)، با سه تیمار نوردهی 12، 18 و 24 ساعته با شدت نور 250 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه برای کشت کاهو با سیستم تغذیه هیدروپونیک مورد ارزیابی قرار گرفت. 216 گیاه کاهو در این گلخانه به صورت کامل رشد کردند و طیف نوری قرمز بیشترین عملکرد را داشت. با بررسی دقیق کارایی دستگاه فتوسنتز و اثرات متقابل کیفیت نور و مدت زمان نوردهی بر روی عملکرد محصول کاهو واریته پرطاووسی این نتیجه حاصل شد که ترکیب دقیق طیف نور و فتوپریود مناسب باعث افزایش عملکرد کاهو می شود. طیف نوری قرمز دور بیشترین نقش را در ارتفاع گیاه داشت. بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی در نوردهی 24 ساعته و در تیمارهای قرمز و آبی قرمز بدست آمد. وزن تر و خشک ریشه با کمترین مقدار نوردهی 12 ساعت به ثبت رسید.همچنین نوردهی دائمی باعث افزایش رشد رویشی گیاهان می شود.
مقاله پژوهشی
احسان عبدلعلی زاده؛ حسین باخدا؛ مرتضی الماسی
چکیده
کاهش بارشها، بحران دریاچهی ارومیه و کمبود آب کشاورزی در دسترس منجر به تشدید نگرانیهای زیستمحیطی کشاورزان گردیده است، به نحوی که کشاورزی تحت تاثیر این بحرانها قرار گرفته است، تا جایی که کشور شاهد کاهش امنیت غذایی در بعد تولید گردیده، و این مهم را میتوان به خاطر استفاده از آب دریاچهی ارومیه در انتخـاب کشتهای جدید دانست از ...
بیشتر
کاهش بارشها، بحران دریاچهی ارومیه و کمبود آب کشاورزی در دسترس منجر به تشدید نگرانیهای زیستمحیطی کشاورزان گردیده است، به نحوی که کشاورزی تحت تاثیر این بحرانها قرار گرفته است، تا جایی که کشور شاهد کاهش امنیت غذایی در بعد تولید گردیده، و این مهم را میتوان به خاطر استفاده از آب دریاچهی ارومیه در انتخـاب کشتهای جدید دانست از این روی ضروری است معیارهای تصمیمگیری کشاورزان استان آذربایجان غربی در انتخاب کشت مجدداً بررسی گردد. با جمعآوری و کدگذاری اطلاعات مصاحبههای نیمه ساختاریافته با کشاورزان مناطق مختلف استان، پنج معیار شامل اقتصاد، محیطزیست، فناوری، اجتماعی، سیاسی و شاخصهای مرتبط با هر یـک شناسایی شدند. نتایج تحلیل واریانس دادهها از طریق برنامهنویسی پایتون نشان دادکه سطح تحصیلات و سن در سطح یک درصد، اثر معنی دار و موقعیت مکانی اثر معنی داری در اولویتبندی شاخصها نداشت. وزندهی معیارها و شاخصها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی انجام گرفت. نتایج نشـان داد که "محیطزیست" و "اقتصاد"، به ترتیب با وزنهای 398820/ و 325670/ مهمترین معیـارها برای کشاورزان بودهاند، که در محیطزیست هم "آب مورد نیاز" مهمترین اهمیت و "تخریب و تضعیف خاک" کمترین اهمیت را به خود اختصاص داد که این میتواند بدلیل کمآبی در سالهای اخیر و چالشهای فراروی کشاورزان در تأمین آب بوده باشد. با توجه به اهمیت دستیابی به سود، که این مسئله جزء نیازهای کوتاهمدت کشاورزان است، بایستی تمرکز بر نیازهای بلندمدت، که اهداف پایداری اکوسیستم را در بر میگیرد، مورد توجه قرار بگیرد.
مقاله پژوهشی
امیدرضا روستاپور؛ ابوالفضل گلشن تفتی؛ حمیدرضا گازر؛ فاطمه سفیدکن
چکیده
تولید غنچه خشک گل محمدی با کیفیت ظاهری و عطر مناسب یکی از دغدغههای صنایع تبدیلی است. در این مقاله، تأثیر شش تیمار سایهخشک (شاهد) و خشککنهای "خورشیدی تابش غیرمستقیم، کابینتی در دماهای 40، 50 و oC60 و انجمادی بر سینتیک خشکشدن غنچه گل محمدی بررسی شد. همچنین شاخصهای کیفی رنگ و فنل کل غنچههای خشکشده اندازهگیری و مقایسه شدند. ...
بیشتر
تولید غنچه خشک گل محمدی با کیفیت ظاهری و عطر مناسب یکی از دغدغههای صنایع تبدیلی است. در این مقاله، تأثیر شش تیمار سایهخشک (شاهد) و خشککنهای "خورشیدی تابش غیرمستقیم، کابینتی در دماهای 40، 50 و oC60 و انجمادی بر سینتیک خشکشدن غنچه گل محمدی بررسی شد. همچنین شاخصهای کیفی رنگ و فنل کل غنچههای خشکشده اندازهگیری و مقایسه شدند. بیشترین شدت خشکشدن در خشککن کابینتی با دمای oC60 و کمترین در خشککن انجمادی بود. درصد کاهش فنل کل در غنچههای خشک شده در کابینتی (40، 50 و oC60)، خورشیدی و انجمادی بهترتیب 12، 17، 7/21، 22 و 26 نسبت به روش شاهد (سایه خشک) مشاهده شد. شاخص L*، دارای بالاترین میزان در گلبرگهای بیرونی و درونی غنچههای خشکشده با روش انجمادی بود. این شاخص در گلبرگهای بیرونی و درونی غنچه خشکشده با خشککن کابینتی در دمای 50 به ترتیب 5 و 93/1 درصد کمتر از oC60 بود و حاکی از تیرگی رنگ گلبرگها بعلت طولانیتری شدن زمان فرآیند بود. بیشترین مقدار a* (61/25) در گلبرگهای بیرونی غنچههای خشک در روش کابینتی oC50 بود. شاخص b* در گلبرگهای بیرونی و درونی غنچههای خشکشده با خشککن کابینتی در دمای oC50، خشککن خورشیدی و روش سایهخشک اختلاف معنیداری نداشتند.