شناسنامه علمی شماره
دوره 17، شماره 67 ، اسفند 1395
مقاله پژوهشی
اردشیر اسدی؛ اورنگ تاکی
چکیده
هوادهی چمن با استفاده از ماشینهای وارداتی از چند لحاظ مانند عمق کم حفرههای ایجادشده، کنده شدن قسمتهایی از چمن و زمانبر بودن جمعآوری فتیلهها، رضایتبخش نیست. در این پژوهش با در نظرگرفتن این اشکالات، ماشینی جهت سازگاری با عرصههای چمنکاری ایران ساختهشد. برای ساخت ماشین ابتدا به انتخاب شکل مناسب عوامل خاکورز (انگشتیها) ...
بیشتر
هوادهی چمن با استفاده از ماشینهای وارداتی از چند لحاظ مانند عمق کم حفرههای ایجادشده، کنده شدن قسمتهایی از چمن و زمانبر بودن جمعآوری فتیلهها، رضایتبخش نیست. در این پژوهش با در نظرگرفتن این اشکالات، ماشینی جهت سازگاری با عرصههای چمنکاری ایران ساختهشد. برای ساخت ماشین ابتدا به انتخاب شکل مناسب عوامل خاکورز (انگشتیها) پرداختهشد و بدین منظور شش نوع انگشتی، با دو شکل مقطع استوانهای (با دیواره شیاردار و بدونشیار) و مخروطی هر یک با لبۀ صاف و قلمی ساختهشدند. انگشتیها در یک قطعه زمین چمن شهری با بافت رسی، در قالب طرح کامل تصادفی در 3 تکرار (10 مشاهده در هر تکرار) از لحاظ نیروی استاتیکی مورد نیاز برای بریدن لایۀ کاهبرگ و نفوذ در خاک و همچنین طول فتیلههای خارجشده از انگشتی، مقایسهشدند. نتایج بررسیها نشان میدهد که طول فتیلههای خارجشده از انگشتی با مقطع مخروطی و لبۀ قلمی، بدون نیاز به اِعمال نیروی فشارنده بیشتر، بهطور متوسط 28 میلیمتر بیشتر از طول فتیلههای خارجشده انگشتیهای استوانهای است. پس از انتخاب شکل انگشتی، یک غلتک دو قسمتی با قطر نسبتا زیاد برای نصب انگشتیها رویآن، ساختهشد و این مجموعه به یک تراکتور دو چرخ متصلگردید. نتایج مقایسۀ این ماشین با ماشین خودگردان وارداتی نشان دهنده برتری آن از لحاظ طول فتیلهها و عمق حفرههای ایجادشده است. همچنین، ردیفکردن فتیلهها که به واسطۀ دو قسمتی بودن غلتک امکانپذیر شد، باعث کاهش 65 درصدی در نیروی کارگری مورد نیاز برای جمعآوری آنها گردید و ضمن اینکه ماشین ساخته شده آسیبهایی که ماشین وارداتی به چمن وارد میکرد بهدنبال نداشت.
مقاله پژوهشی
زهرا محمدی امینی؛ یعقوب منصوری؛ حسن ذکی دیزجی
چکیده
در این پژوهش، ردیفکار نیوماتیکی ساخت شرکت تراشکده کرج و خطیکار ساخت شرکت صنعتکاران دزفول ارزیابی و مقایسه شدند. پارامترهای مستقل شامل نوع کارنده در دو سطح(ردیفکار تراشکده و خطیکار صنعتکاران)، دو نوع سطح بستر(سطح صاف آزمایش و زمین شخم خورده)، سه سرعت پیشروی(3، 5 و 7 کیلومتر بر ساعت) و چهار نوع بذر(گوجهفرنگی، پیاز، تربچه، کاهو) ...
بیشتر
در این پژوهش، ردیفکار نیوماتیکی ساخت شرکت تراشکده کرج و خطیکار ساخت شرکت صنعتکاران دزفول ارزیابی و مقایسه شدند. پارامترهای مستقل شامل نوع کارنده در دو سطح(ردیفکار تراشکده و خطیکار صنعتکاران)، دو نوع سطح بستر(سطح صاف آزمایش و زمین شخم خورده)، سه سرعت پیشروی(3، 5 و 7 کیلومتر بر ساعت) و چهار نوع بذر(گوجهفرنگی، پیاز، تربچه، کاهو) بوده و پارامترهای وابسته شامل: ضریب پراکندگی جانبی بذرها نسبت به خط مستقیم کشت، درصد شکستگی و تاثیر موزع روی قوه نامیه بذرها و میزان مصرف بذر در واحد سطح بوده است. در این آزمونها از نرم افزار MSTATCو طرح های آماری کرتهای خردشده در قالب طرح پایة بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار استفاده شد. مقادیر بهینه برای شاخص میزان کاشت بذر در هکتار (07/0 کیلوگرم) برای شاخص ضریب پراکندگی جانبی بذرها نسبت به خط مستقیم کشت (5/2میلی متر)، برای شاخص درصد شکستگی بذر و شاخص درصد تاثیر موزع روی قوه نامیه (صفر درصد) به دست آمد. بر اساس نتایج به دست آمده، از نظر شاخص میزان بذر مصرفی در واحد سطح و پراکندگی جانبی بذرها از خط مستقیم کشت، ردیفکار تراشکده بهتر از کارنده صنعتکاران دزفول بوده است. از نظر شاخص درصد شکستگی بذر پس از عبور از موزع، به خاطر عدم تناسب برخی بذور با سلولهای صفحه موزع، ردیفکار تراشکده شکستگی بیشتری از خطیکار صنعتکاران داشته است که دلیل آن نامتناسب بودن اندازه سلول های صفحۀ موزع با اندازۀ برخی بذرها بوده است. از نظر شاخص درصد تاثیر موزع روی قوه نامیه دو کارنده تفاوت معنیداری نداشته اند.
مقاله پژوهشی
فرزاد صالحیان؛ سید جعفر هاشمی
چکیده
زمان مناسب برداشت برنج میتواند ضایعات محصول را در مزرعه و عملیات تبدیل شلتوک کاهش دهد. در این تحقیق، اثر زمان برداشت شالی بر خواص تبدیل دو رقم برنج محلی هاشمی و پرمحصول گوهر در مرکز ترویج و توسعۀ تکنولوژی هراز (ایران) بررسی شد. برداشت محصول هنگامی که رطوبت شلتوک به 23 درصد بر پایۀ تر رسید (85 و 115 روز پس از نشاکاری به ترتیب برای ارقام ...
بیشتر
زمان مناسب برداشت برنج میتواند ضایعات محصول را در مزرعه و عملیات تبدیل شلتوک کاهش دهد. در این تحقیق، اثر زمان برداشت شالی بر خواص تبدیل دو رقم برنج محلی هاشمی و پرمحصول گوهر در مرکز ترویج و توسعۀ تکنولوژی هراز (ایران) بررسی شد. برداشت محصول هنگامی که رطوبت شلتوک به 23 درصد بر پایۀ تر رسید (85 و 115 روز پس از نشاکاری به ترتیب برای ارقام هاشمی و گوهر) آغاز و تا ورس کامل محصول طی نُه زمان برداشت بررسی شد. نتایج بررسیها نشان میدهد که اثر زمان برداشت بر صفات درصد ترک، دانههای گچی، مقدار سختی، راندمان تبدیل کل، درجۀ تبدیل و درصد برنج سفید سالم در سطح احتمال 1 درصد معنیدار است. همچنین، بیشترین راندمان تبدیل کل (9/53 درصد) و میزان برنج سفید سالم (7/40 درصد) برای رقم هاشمی در زمان برداشت ششم با رطوبت 3/18 درصد (93 روز پس از نشاکاری) بهدست آمده است اما برای رقم گوهر، اختلاف معنیداری بین زمانهای مختلف برداشت وجود نداشت. بنابراین مشخص شد که مناسبترین بازۀ زمانی برداشت برنج از نظر راندمان تبدیل کل و درصد برنج سفید سالم برای رقم هاشمی بین 92 تا 95 و برای رقم گوهر بین 121 تا 124 روز پس از نشاکاری است.
مقاله پژوهشی
عادل واحدی
چکیده
صنعت طیور یکی از بزرگترین و توسعه یافته ترین صنایع موجود در کشور است و بررسی میزان انرژی مصرفی در مرغداری یکی از مهمترین مسائل در پرورش مرغ گوشتی میباشد. تحقیق حاضر به بررسی روند مصرف انرژی و میزان مصرف آن در واحد های پرورش مرغ گوشتی استان البرز میپردازد. نهادههای اصلی ورودی شامل خوراک مصرفی، سوخت (گاز و گازوئیل)، الکتریسیته، ...
بیشتر
صنعت طیور یکی از بزرگترین و توسعه یافته ترین صنایع موجود در کشور است و بررسی میزان انرژی مصرفی در مرغداری یکی از مهمترین مسائل در پرورش مرغ گوشتی میباشد. تحقیق حاضر به بررسی روند مصرف انرژی و میزان مصرف آن در واحد های پرورش مرغ گوشتی استان البرز میپردازد. نهادههای اصلی ورودی شامل خوراک مصرفی، سوخت (گاز و گازوئیل)، الکتریسیته، نیروی انسانی، ماشینها و جوجه یک روزه گوشتی و نهادههای خروجی گوشت مرغ و فضولات بستر بودند. کل انرژیهای ورودی و خروجی برای هزار قطعه مرغ به ترتیب 2/125 و 9/24 گیگاژول بدست آمد. شاخصهای انرژی شامل کارآیی انرژی، بهرهوری انرژی و انرژی ویژه به ترتیب 2/0، 019/0 کیلوگرم بر مگاژول و 55/52 مگاژول بر کیلوگرم بدست آمدند. سوخت مصرفی (گاز و گازوئیل) با 84/50 و خوراک مصرفی با 43/42 درصد بیشترین سهم و جوجه یک روزه با 39/0 و نیروی انسانی با 06/0 درصد کمترین سهم را در بین نهادهای ورودی به خود اختصاص دادند. سهم انرژی مستقیم 03/57% و سهم انرژی تجدید ناپذیر 93/99% از کل انرژی مصرفی تعیین گردید.
مقاله پژوهشی
فردین رنجبر؛ محمد حسین کیانمهر
چکیده
ااستفادۀ بهینه از دستگاههای پوششدهندۀ دوار بذر مستلزم دانستن اطلاعاتی دربارۀ خواص فیزیکی و چگونگی حرکت بذر در استوانۀ دوار است. یکی از مهمترین تنظیمات، تنظیم سرعت دورانی استوانۀ دوار است به گونهای که بذرهای داخل استوانۀ حرکت غلتان داشته باشند. برای بهدست آوردن این اطلاعات، از روش جدیدی استفاده میشود که بر اساس حرکت دانهها ...
بیشتر
ااستفادۀ بهینه از دستگاههای پوششدهندۀ دوار بذر مستلزم دانستن اطلاعاتی دربارۀ خواص فیزیکی و چگونگی حرکت بذر در استوانۀ دوار است. یکی از مهمترین تنظیمات، تنظیم سرعت دورانی استوانۀ دوار است به گونهای که بذرهای داخل استوانۀ حرکت غلتان داشته باشند. برای بهدست آوردن این اطلاعات، از روش جدیدی استفاده میشود که بر اساس حرکت دانهها در استوانهای دوار استوار است که کمتر از پنجاه درصد پر شدهباشد، استوار است. دلیل انتخاب این بذرها شکل و ضریب کرویت متفاوت آنهاست. زاویههای استقرار پایین و بالا برای هر سه نوع بذر، با استفاده از استوانۀدوار اندازهگیری شد. در مرحلۀ بعد سرعت استوانه به تدریج از صفر تا صد دور در دقیقه افزایش دادهشد و سرعت شروع و خاتمۀ حرکت در حالت غلتان برای هر بذر به دقت مشخص گردید. نتایج بررسیها نشان میدهد که شکل بذر تاثیر زیادی بر چگونکی حرکت آن در استوانۀ دوار دارد. در پرشدگی 25 درصد، بذر کروی شکل ماشک، بازترین دامنۀ حرکت غلتان را دارد و تقریبا از سرعت یک تا 65 دور در دقیقه دارای حرکت غلتان است در حالی که این دامنه برای بذر گوجهفرنگی از 8 دور در دقیقه شروع میشود و در حدود 40 دور در دقیقه خاتمه مییابد. همچنین دامنۀ حرکت غلتان برای بذر گندم از 6 دور در دقیقه شروع میشود و در سرعت49 دور در دقیقه پایان مییابد. این تحقیق در پی تعیین میزان بهینۀ سرعت دوران استوانه برای پوششدهی نیست و صرفا در جستجوی ارتباط خواص فیزیکی بذر با رفتار حرکتی آن در استوانۀ دوار است.
مقاله پژوهشی
کاظم فتحعلی نژاد؛ جهانفر دانشیان؛ مجید مرادخانی؛ محمد یونسی الموتی
چکیده
با توجه به بالا بودن هزینۀ کارگری در تولید برنج، استفاده از ماشین نشاکار برنج و بالا بردن سطح مکانیزاسیون یکی از راهکارهای اساسی در کاهش هزینۀ تولید، پایداری و تهیۀ نشای سالم و قوی برای نشای جعبهای است. واکنش زراعی ارقام برنج نسبت به کاشت مکانیزه با ماشین نشاکار به دلیل تفاوت در میزان تراکم و نوع آرایش کاشت متفاوت است. بدین منظور ...
بیشتر
با توجه به بالا بودن هزینۀ کارگری در تولید برنج، استفاده از ماشین نشاکار برنج و بالا بردن سطح مکانیزاسیون یکی از راهکارهای اساسی در کاهش هزینۀ تولید، پایداری و تهیۀ نشای سالم و قوی برای نشای جعبهای است. واکنش زراعی ارقام برنج نسبت به کاشت مکانیزه با ماشین نشاکار به دلیل تفاوت در میزان تراکم و نوع آرایش کاشت متفاوت است. بدین منظور این تحقیق با هدف دستیابی به مناسبترین سن نشا برای کاشت مکانیزه چهار رقم برنج در سال زراعی 1388 در ایستگاه تحقیقات برنج چپرسر شهرستان تنکابن اجرا گردید. آزمایشها با استفاده از طرح اسپیلت پلات و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی سن نشا با چهار سطح (20، 27، 33 و40 روز) و فاکتور فرعی شامل چهار رقم برنج (هاشمی، خزر، هیبرید و شیرودی) بود. نتایج حاصل از تجزیۀ واریانس دادهها نشان میدهد که سن نشا بر اکثر صفات مورد بررسی اثرگذار است و اختلاف معنی-داری در دادههای بهدست آمده در سطح پنج، یک و 1/0 درصد وجود دارد. تأثیر ارقام نیز بر تمامی صفات مورد بررسی معنیدار بود. بررسی ضریب همبستگی بیانگر ارتباط مثبت و معنیدار با صفات بود. بیشترین عملکرد از سن نشای 20 روز با 9/5166 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد. در میان ارقام نیز بیشترین عملکرد به رقم شیرودی با 9/5899 کیلوگرم در هکتار تعلق داشت. بنابراین، برای دستیابی به توان بالقوه، رقم شیرودی با نشای 20 روز توصیه میشود که یکنواختی و مناسبترین سن نشا را به منظور کاشت با ماشین نشاکار راهرونده داشت.
مقاله پژوهشی
علی محمد صادقی؛ محمد حسین آق خانی؛ باقر عمادی؛ ایوب جعفری
چکیده
کاشت نشاء یکی از روش های موثر در افزایش بازده اقتصادی برخی محصولات کشاورزی مانند برنج، صیفیجات و...است. بعلت گران بودن دستگاههای وارداتی، بسیاری از کشاورزان از نیروی کارگری جهت تولید نشاء استفاده مینمایند. هدف این پژوهش طراحی، ساخت و ارزیابی دستگاهی ساده، کمهزینه، با امکانات بومی، جهت بذرکاری سریع و دقیق سینیهای نشاء میباشد. ...
بیشتر
کاشت نشاء یکی از روش های موثر در افزایش بازده اقتصادی برخی محصولات کشاورزی مانند برنج، صیفیجات و...است. بعلت گران بودن دستگاههای وارداتی، بسیاری از کشاورزان از نیروی کارگری جهت تولید نشاء استفاده مینمایند. هدف این پژوهش طراحی، ساخت و ارزیابی دستگاهی ساده، کمهزینه، با امکانات بومی، جهت بذرکاری سریع و دقیق سینیهای نشاء میباشد. مدلسازی دستگاه توسط نرمافزار Catia انجام شد. نمونه اولیه شامل موزّع استوانهای مکشی با روزنههایی به قطر 1 و 2 میلیمتر، مکانیسم قطع کن فشار، مکانیسم بادامک جهت جلو راندن مرحلهای سینی (متناسب با حرکت موزّع) و مجموعه واحد انتقال توان، مرکب از چرخزنجیر و تسمه میباشد. بهمنظور ارزیابی دستگاه و تعیین شرایط بهینه، میانگین خطاهای نکاشت و چندگانه کاشت برای دو نوع بذر خیار و عدس، در یک طرح آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی بدست آمد. متغیر های مستقل، قطر روزنه در دو سطح (1 و 2 میلیمتر) و فشار در دو سطح (8- و 15- کیلوپاسکال برای بذرخیار و 7- و 13- کیلوپاسکال برای عدس) بودند. نتایج نشان داد دستگاه درخلاء بیشتر و قطر روزنه کوچکتر عملکرد بهتری دارد، بهطوریکه شرایط کارکرد بهینه برای بذر خیار، فشار15-کیلو پاسکال و روزنهی 1 میلیمتر؛ و برای بذر عدس، فشار13- کیلو پاسکال و روزنهی 1 میلیمتر بود. ظرفیت دستگاه در حالت بهینه 240 سینی (25200 بذر) در ساعت و خطای نکاشت بهطور میانگین 5/17% و خطای چندگانهکاشت 5/8% میباشد. هزینه-ی ساخت نمونهی آزمایشگاهی این مدل حدود 800 دلار بوده درحالی که قیمت نمونههای دیگر با ظرفیتهای مشابه به طور میانگین 2500 دلار میباشد.
مقاله پژوهشی
محمد علی به آئین؛ اصغر محمودی؛ سید فرامرز رنجبر
چکیده
مدیریت دما یک موضوع مهم در حفظ کیفیت محصولات باغبانی، پس از برداشت میباشد. یکی از روشها در کنترل مناسب دما، پیش خنکسازی است که قبل از انبارکردن محصول در سردخانه انجام شده و عمر قفسهای و زمان انبارمانی میوهها را افزایش میدهد. از طرف دیگر، تخمین پارامترهای سردشدن (زمان نیمه و هفت – هشتم سردشدن) به سنسورهای دقیق و صرف وقت در ...
بیشتر
مدیریت دما یک موضوع مهم در حفظ کیفیت محصولات باغبانی، پس از برداشت میباشد. یکی از روشها در کنترل مناسب دما، پیش خنکسازی است که قبل از انبارکردن محصول در سردخانه انجام شده و عمر قفسهای و زمان انبارمانی میوهها را افزایش میدهد. از طرف دیگر، تخمین پارامترهای سردشدن (زمان نیمه و هفت – هشتم سردشدن) به سنسورهای دقیق و صرف وقت در انجام عملیات پیش خنکسازی نیاز دارد. بنابراین در این تحقیق، سرعت جریان هوا به عنوان یک عامل موثر در سردشدن انار رقم رباب، در سه سطح 5/0، 1 و 3/1 متر بر ثانیه در نظر گرفته شد. پارامترهای فاکتور تاخیر، ضریب سردشدن، زمانهای نیمه و هفت – هشتم سردشدن بر اساس اطلاعات ثبت شده از سنسورهای دما محاسبه گردید. در نهایت با استفاده از اعداد بیبعد فوریه و رینولدز، تخمین مدلهای رگرسیون برای زمانهای سردشدن به دست آمد و با دادههای آزمایش مقایسه گردید. با افزایش سرعت جریان هوا، زمانهای سردشدن کاهش و ضریب انتقال حرارت همرفتی تا 46/58 درصد افزایش پیدا کرد. نتایج کلی نشان داد که برای محصولات کروی مثل انار، با استفاده از همبستگی فوریه – رینولدز، زمانهای سردشدن با دقت مناسب (حداکثر خطا برای زمانهای نیمه و هفت – هشتم سردشدن به ترتیب 46/11 و 83/10 درصد) و بدون استفاده از معادلات پیچیده، برآورد میشود.