نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 کارشناس ارشد زراعت سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران، تنکابن، ایران.

2 استاد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، دانشکده علوم کشاورزی، تاکستان، ایران.

3 دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تاکستان، دانشکده علوم کشاورزی، گروه زراعت، تاکستان، ایران.

4 دانشیار بخش ماشین های کشاورزی، مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

با توجه به بالا بودن هزینۀ کارگری در تولید برنج، استفاده از ماشین‌ نشاکار برنج و بالا بردن سطح مکانیزاسیون یکی از راهکارهای اساسی در کاهش هزینۀ تولید، پایداری و تهیۀ نشای سالم و قوی برای نشای جعبه‌ای است. واکنش زراعی ارقام برنج نسبت به کاشت مکانیزه با ماشین نشاکار به دلیل تفاوت در میزان تراکم و نوع آرایش کاشت متفاوت است. بدین منظور این تحقیق با هدف دستیابی به مناسب‌ترین سن نشا برای کاشت مکانیزه چهار رقم برنج در سال زراعی 1388 در ایستگاه تحقیقات برنج چپرسر شهرستان تنکابن اجرا گردید. آزمایش‌ها با استفاده از طرح اسپیلت پلات و در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی سن نشا با چهار سطح (20، 27، 33 و40 روز) و فاکتور فرعی شامل چهار رقم برنج (هاشمی، خزر، هیبرید و شیرودی) بود. نتایج حاصل از تجزیۀ واریانس داده‌ها نشان می‌دهد که سن‌ نشا بر اکثر صفات مورد بررسی اثرگذار است و اختلاف معنی-داری در داده‌های به‌دست آمده در سطح پنج، یک و 1/0 درصد وجود دارد. تأثیر ارقام نیز بر تمامی صفات مورد بررسی معنی‌دار بود. بررسی ضریب همبستگی بیانگر ارتباط مثبت و معنی‌دار با صفات بود. بیشترین عملکرد از سن نشای 20 روز با 9/5166 کیلوگرم در هکتار به‌دست آمد. در میان ارقام نیز بیشترین عملکرد به رقم شیرودی با 9/5899 کیلوگرم در هکتار تعلق داشت. بنابراین، برای دستیابی به توان بالقوه، رقم شیرودی با نشای 20 روز توصیه می‌شود که یکنواختی و مناسب‌ترین سن نشا را به منظور کاشت با ماشین نشاکار راه‌رونده داشت.

کلیدواژه‌ها

Burkalow, A. 1945. Angle of repose and angle of sliding friction: an experimental study. Bull. Geol. Soc. Am. 56, 6-7.
 
Fraczek, J., Zlobecki, A., and Zemanek, J. 2007. Assessment of angle of repose of granular plant material using computer image analysis. Food Eng. 83,17-22.
 
Henein, H. 1980. Bed behavior in rotary cylinders with applications to rotary kilns. Ph. D Dissertation, University of British ariety. Vancouver.
 
Jain, R.K., Bal, S. 1997. Properties of pearl millet. J. Agric. Eng. Res. 66, 85-91.
 
Karababa, E. 2006. Physical properties of popcorn kernels. J. Food Eng. 72, 100-107.
 
Khazaei, J. and Ganbari, S. 2010. New method for simultaneously measuring the angles of repose and frictional properties of wheat grains. Int. Agroph. 24, 275‐286.
 
Kingsly, A.R.P., Singh, D.B.,  Manikatan, M.R., and Jain, R.K. 2006. Moisture dependent physical properties of dried arietyate seeds. J. Food Eng. 75, 492-496.
 
Koocheki, A., Razavi, S.M.A., Milani, E., Moghadam, T.M., Abedini, M., Alamatiyan, S., and Izadkhah, S. 2007. Physical properties of watermelon seed as a function of moisture content and ariety. Int. Agroph. 21, 349-359.
 
Lee, J. and Herrmann, H.J. 1993. Angle of repose and angle of marginal stability: molecular dynamics of granular particales. J. Physics. 26, 373.
 
Liu, X.Y. 2005. Impact of cohesion forces on particle mixing and segregation. Ph.D Dissertation. University of Pittsburgh. PA. USA.
 
Liu, X.Y., Specht, E. and Mellmann, J. 2005a. Experimental study of the lower and upper angles of repose of granular materials in rotating drums. Powder Technol. 154, 125-131.
 
Liu, X.Y., Specht, E. and Mellmann, J. 2005b. Slumping-rolling transition of granular solids in rotary kilns. Chem. Eng.  Scientist. 60, 3629-3636.
 
McGinity, J. W. and Felton, L.A. 2008. Aqueous polymeric coatings for pharmaceutical dosage forms. Third Edition. 67-75.
 
Mellmann, J. 2001. The transverse motion of solids in rotating cylinders forms of motion and transition behavior. Powder Technol. 118, 251-270.
 
Mohsenin, N.N. 1986. Physical Properties of Plant and Animal Materials. Gordon and Breach. Amsterdam.
 
Pandy, P., Turton, R., Joshi, N., Hammerman, E. and Ergan, J. 2006. Scaleup of a pan coating process. AAPS pharmscitech. 7(4). Article 102.
 
Sessiz, A. Esgici, R., and Kizil, S. 2006. Moisture-dependent physical properties of caper fruit. J. Food Eng. 75, 492-496.
 
Singh, K.K. and Goswami, T.K. 1996. Physical properties of cumin seed. J. Agric. Eng. Res. 64, 93-98.
 
Vanangamudi, K. and Natrajan, K. 2006. Advances in Seed Science and Technology. 123-131.
 
Zhou, Y.C., Wright, B.D., Yang, R.Y.,  Xu, B.H. and Yu, A.B. 1999. Rolling friction in the dynamic simulation of sandpile formation. J. Physica. 269, 536-553.