نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان

2 استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان

3 دانشجوی دکتری گروه مهندسی مواد و طراحی صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 استادیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوار

چکیده

گاما اوریزانول یکی از آنتی‌اکسیدان‌های قوی است که مانع اکسیداسیون روغن می‌شود.  این ماده در سبوس برنج وجود دارد.  گاما اوریزانول سطح کلسترول خون را پایین آورده و منجر به کاهش احتمال خطر بیماری تصلب شرایین می‌شود.  در این تحقیق عصارة آنتی‌اکسیدانی سبوس دو گونه برنج ایرانی، به‌نام زاینده‌رود و سازندگی با حلال متانول با روش پرکولاسیون استخراج و به روغن فاقد آنتی‌اکسیدان در غلظت 100 و 150 پی­پی­ام اضافه شد و در شرایط گرم­خانة 63 درجه سلسیوس و در چهار فاصله زمانی 0، 24، 48 و 72 ساعت، تغییرات شیمیایی و پایداری حرارتی آنها با آزمون‌های رنسیمت، عدد اسیدی، عدد پراکسید و درصد مهار رادیکال با 3 تکرار بررسی شد.  تجزیه و تحلیل آماری بر پایة طرح کاملا تصادفی و مقایسة میانگین‌ها با آزمون دانکن در سطح احتمال 01/0، با استفاده از نرم­افزار 16SPSS   نشان می‌دهد که تأثیر عصارةسبوس برنج گونه سازندگی بر پایداری اکسیداسیون روغن سویا طی 72 ساعت بیشتر از تأثیر BHT است و اختلاف معنی­داری با سایر عصاره‌ها دارد (p<0.01).

کلیدواژه‌ها

Anon. 1998. The Determination of Peroxide Value in Edible Oils and Fats. Institute of Standard and Industrial Research of Iran (ISIRI). (in Farsi)
Anon. 2005. Methods of Measuring Edible Oils and Fats Stability Against Oxidation. Institute of Standard and Industrial Research of Iran (ISIRI). (in Farsi)
Arab, F., Alemzadeh, I. and Maghsoudi, V. 2011. Determination of antioxidant component and activity of rice bran extract. Sci. Iran. 18(6): 1402-1406.
Blois, M. S. 1985. Antioxidant determinations by the use of a stable free radical. Nature. 181, 1199-1200.
Butsat, S. and Siriamornpun, S. 2010. Antioxidant capacities and phenolic compounds of the husk, bran and endosperm of Thai rice. Food Chem. 119, 606-613.
Chotimarkorn, C., Benjakul, S. and Silalai, N. 2008. Antioxidant components and properties of five long-grained rice bran extracts from commercial available cultivars in Thailand. Food Chem. 111, 636-641.
Chung, L. M., Cheung, P. C. K. and Ooi, V. E. C. 2003. Antioxidant activity and total phenolics of edible mushroom extracts. J. Food Chem. 81, 249-255.
Farhoosh, R. 2003. Extraction, purification and identification the main fraction of antioxidant from Salvia leriifolia leaves and investigation of its characteristics.  Ph. D.  Thesis. Faculty of Food Science and Technology. Ferdowsi University of Mashhad. Mashhad. Iran. (in Farsi)
Gaziano, J. M. 1994. Antioxidant vitamins and coronary artery disease risk. Am. J. Med. 97, 18-21.
Hashemi-Tonekaboni, A. 1985. Tests for Edible Oils and Fats. Tehran University Press. (in Farsi)
Juliano, B. O. 1985. Rice Bran. In: Juliano, B. O. (Ed.) Rice: Chemistry and Technology. The American Association of Cereal Chemists, Inc.
Karami, F., 2011. Effect of garlic extract on soybean oil stability with Rancimat test. Proceeding of the 20th National Food Science and Industries Congress. Nov. 21-23. Sharif University of Technology. Tehran. Iran. (in Farsi)
Kromhout, D., Menottim, A., Kesteloot, H. and Sans, S. 2002. Prevention of coronary heart disease by diet and lifestyle: Evidence from prospective cross-cultural, cohort, and intervention studies. Circulation. 105, 893-898.
Lai, P., Li, K. Y., Lu, Sh. and Chen, H. H. 2009. Phytochemicals and antioxidant properties of solvent extracts from Japonica rice bran. Food Chem. 117, 538-544.
Longeril, M. D., Renaud, S., Salen, P.,  Mamelle, N., Salen, P., Monjaud, I., Mamelle, N., Martin, J. L., Guidollet, J., Touboul, P. and Delaye, J. 1994. Mediterranean alpha-linolic acid-rich diet in secondary prevention of coronary heart disease. Lancet. 343, 1454-1459.
Malekian, F., Rao, R. M., Prinyawiwatkul, W., Marshall, W. E., Windhauser, M. and Ahmedna, M. 2000. Lipase and Lipoxygenase Activity, Functionality, and Nutrient Losses In Rice Bran During Storage. Bulletin No. 870. Baton Rouge. LSU Agricultural Center. Louisiana Agricultural Experiment Station.
Mardani, V., Alami, M., Arabshahi., S.,  Sadeghi, A. R. and Soleymani, M. H. 2011​​. Evaluation of antioxidant activity the extract of evening promise (Oenothera biennis) and its impact on the stability of soybean oil. Proceeding of the 20th National Food Science and Industries Congress. Nov. 21-23.  Sharif University of Technology. Tehran, Iran. (in Farsi)
Masic, V. and Yodice, R. 2006. The dietary role of monounsaturates. Inform. 3(6): 681-686.
Min, B., McClung, A. M. and Chen., M. H. 2011. Phytochemicals and antioxidant capacities in rice brans of different color. J. Food Sci. 76(1): 117-133.
Mohagheghi-Samarin, A., Porazarang, H., Elhamiye-Rad, A. H. and Akhlaghi, H. 2007. Investigating of antioxidant characteristics of Raja potato. M. Sc. Thesis. Faculty of Food Science and Technology. Islamic Azad University. Sabzevar Branch. Sabzevar. Iran. (in Farsi)
Mohdaly, A., Smetanskaa, I., Ramadan, M. F., Sarhanb, M. S. and Mahmoud, A. 2011. Antioxidant potential of sesame (Sesamum indicum) cake extract in stabilization of sunflower and soybean oils. Ind. Crop. Prod. 34 (1): 952-959. 
Renuka-Devi, R., Jayalekshmy, C. and Arumughan, A. 2007.  Antioxidant efficacy of phytochemical extracts from defatted rice bran in the bulk oil system. Food Chem. 104, 658-66.
Sikwese, F. E. and Duodu, K. G. 2007. Antioxidant effect of a crude phenolic extract from sorghum bran in sunflower oil in the presence of ferric ions. Food Chem. 104, 324-331.
Singh, R. P., Chidambara-Murthy, K. N. and Jayaprakasha, G. K. 2002. Studies on antioxidant activity of pomegranate (Punica granatum) peel and seed extracts using in vitro models. J. Agric. Food Chem. 50, 81-86.
Steel, R. G. D., Torrie, J. H. and Dickey, D. A. 1997. Principles and Procedures of Statistics. Abiometrical Approach. New York. MC Graw Hill Book Co, Inc.
Tsimidou, M. Z., Georgiou, A., Koidis, A. and Boskou, D. 2005. Loss of stability of ‘‘veiled” (cloudy) virgin olive oils in storage. Food Chem. 93, 377-383.
Yu, L., Haley, S., Perret, J., Harris, M., Wilson, J. and Qian, M. 2002. Free radical scavenging properties of wheat extracts. J. Agric. Food Chem. 50, 1619-1624.
Zha, X. Q., Wang, J. H., Yang, X. F., Liang, H., Zhao, L. L., Bao, S. H., Luo, J. P., Xu, Y. Y. and Zhou, B. B. 2009. Antioxidant properties of polysaccharide fractions with different molecular mass extracted with hot-water from rice bran. Carbohy. Polym. 78, 570-575.
Zhou, K. and  Liangli, Y. 2004. Effects of extraction solvent on wheat bran antioxidant activity estimation. LWT. Food Sci. Technol. 37(7): 717-721.