حمیدرضا گازر؛ محمدرضا علیزاده
چکیده
دو مشکل مهم در خشــک کردن برنج، یکی مصرف بالای انرژی و دیگری غیر یکنواختی خشک شدن شلتوک در خشککنهای خوابیدۀ رایج است که شانس شکستگی دانه را در مراحل فراوری برنج افزایش میدهد. در این مقاله، عملکرد یک دستگاه خشککن دوار جدید ساخته شده در کارخانۀ شالیکوبی برادران زارع با خشککن رایج برنج (خشککن خوابیده) برای خشــک کردن شلتوک ...
بیشتر
دو مشکل مهم در خشــک کردن برنج، یکی مصرف بالای انرژی و دیگری غیر یکنواختی خشک شدن شلتوک در خشککنهای خوابیدۀ رایج است که شانس شکستگی دانه را در مراحل فراوری برنج افزایش میدهد. در این مقاله، عملکرد یک دستگاه خشککن دوار جدید ساخته شده در کارخانۀ شالیکوبی برادران زارع با خشککن رایج برنج (خشککن خوابیده) برای خشــک کردن شلتوک رقم هاشمی ارزیابی شده است. علاوه بر شاخصهای مدتزمان خشــک کردن، روند تغییرات رطوبت شلتوک و میزان انرژی مصرف شده در فرایند خشــک کردن، تأثیر کاربرد هر یک از خشککنها بر شاخصهای کیفی راندمان تبدیل، درصد پوستکنی شلتوک، راندمان تبدیل برنج کامل و درصد شکستگی دانه ها نیز بررسی شده است. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان میدهد بهدلیل گرمای محیط قرارگیری خشککن خوابیده، کاربرد این خشککن موجب کاهش مدتزمان خشــک کردن در حدود 9 درصد و صرفه جویی در مصرف انرژی تا 8/9 درصد شده است.انرژی ویژه مصرفی برای تبخیر رطوبت شلتوک در خشککن خوابیده نیز 13/5 مگا ژول بر کیلوگرم آب تبخیرشده به دست آمده که حدود 11 درصد نسبت به خشککن دوار کمتر است. با استفاده از خشککن دوار، راندمان تبدیل برنج 3/8 درصد بیشتر شده است. کاربرد خشککن دوار تأثیر قابل توجهی بر پوستکنی شلتوک خشکشده نداشته است. استفاده از خشککن دوار برای خشــک کردن شلتوک، راندمان تبدیل برنج کامل (سالم) را حدود 7/5 درصد افزایش و مقدار خرده برنج را نیز تا حدود 7/8 درصد کاهش داده است.
مجید لشگری؛ رضا محمدی گل
چکیده
در سالیان اخیر روشهایی مختلف برای سنجش آسیبهای مکانیکی پوستۀ تخممرغ در خطوط درجهبندی کیفی بررسی شده است. یکی از این روشها استفاده از پاسخ آکوستیک آن است. با استفاده از این روش، انواع آسیبدیدگیهای پوستۀ صدفی تخممرغ که از عیوب ظاهری محسوب میشود، با تجزیه و تحلیل پاسخ آکوستیکی آنها به ضربۀ مکانیکی، قابل تشخیص ...
بیشتر
در سالیان اخیر روشهایی مختلف برای سنجش آسیبهای مکانیکی پوستۀ تخممرغ در خطوط درجهبندی کیفی بررسی شده است. یکی از این روشها استفاده از پاسخ آکوستیک آن است. با استفاده از این روش، انواع آسیبدیدگیهای پوستۀ صدفی تخممرغ که از عیوب ظاهری محسوب میشود، با تجزیه و تحلیل پاسخ آکوستیکی آنها به ضربۀ مکانیکی، قابل تشخیص خواهد بود. در این تحقیق، تاثیر متغیرهای مرتبط با سامانۀ آکوستیکی از قبیل جنس گوی ضربهزن، زاویۀ برخورد ضربهزن و موقعیت میکروفن نسبت به محل ضربه بر پاسخ آکوستیکی پوستۀ تخممرغ در تشخیص انواع شکستگی پوسته بررسی شده است. بر این اساس، اثر متغیرها به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی و با سه تکرار روی هر نمونه مطالعه شده است. نتایج بررسیها نشان میدهد که سطوح مختلف جنس گوی، زاویۀ ضربهزن، موقعیت میکروفن و شکستگی پوسته بر سه دامنه و فرکانس اول اختلاف معنیداری در سطح احتمال 1 درصد دارد. همچنین، نتایج حاصل از این تحقیق نشان میدهد که استفاده از گوی پلاستیکی، زاویۀ 45 درجۀ ضربهزن و موقعیت 180 درجۀ میکروفن در طراحی سامانۀ آکوستیک برای تشخیص شکستگی پوستۀ تخممرغ مناسب تر است.