نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

دانشگاه تهران

چکیده

امروزه یکی از مشکلات عمدۀ تولید زیتون چیدن میوه از درخت است.  هزینه‌های برداشت سنتی زیتون روغنی حدود نیمی از درآمد تولید آن را شامل می‌شود.  انتخاب روش مناسب برداشت به روش کاشت درختان، توپوگرافی زمین باغ، نیروی کارگری، وضعیت اقتصادی و اجتماعی و نیز رقم و جثه درخت بستگی دارد.  در این تحقیق برداشت مکانیکی دو رقم زیتون روغنی شامل رقم زرد و روغنی محلی به ترتیب در باغ شرکت خندان واقع در منطقۀ طارم سفلی استان قزوین و باغ زیتون شرکت اتکا واقع در شهرستان رودبار استان گیلان توسط چهار نوع ماشین برداشت شامل؛ 1- تکانندۀ شاخه تراکتوری، 2- تکاننده شاخه انفرادی، 3- دستگاه شانه ارتعاشی نیوماتیکی و 4- دستگاه شانه چرخشی الکتریکی در دو زمان مختلف در فصل برداشت زیتون روغنی با شاخص­های رسیدگی میوه 5/3 (زودتر از موعد مناسب) و 5/4 (موعد مناسب برداشت زیتون روغنی) مورد بررسی قرار گرفت.  پارامترهای درصد ریزش میوه، کارایی عملیات برداشت، مدت زمان عملیات برداشت مکانیکی و صدمات وارد شده به درخت اندازه­گیری شد.  نتایج نشان داد که شاخص رسیدگی میوه اثر معنی­داری بر درصد ریزش میوه زیتون رقم زرد نداشت، لیکن برای رقم روغنی محلی در سطح احتمال 1 درصد معنی­دار بود.  نوع ماشین اثر بسیار معنی­داری (در سطح احتمال 1درصد) بر پارامترهای عملکردی برداشت مکانیکی داشت.  بهره­وری برداشت دستگاه­های تکاننده شاخه تراکتوری، تکاننده شاخه قابل حمل، شانه ارتعاشی بادی، شانه چرخشی الکتریکی و روش سنتی برای رقم زرد باغ شرکت خندان به ترتیب 72/130، 36/93، 73/50، 57/40 و 15/22 کیلوگرم در ساعت بود.  مقادیر متناظر برای رقم روغنی محلی باغ شرکت اتکا به ترتیب 28/96، 97/57، 43/22، 26/23 و 50/12 کیلوگرم در ساعت بود.

کلیدواژه‌ها

Abdeen, M., Jibara, G., Dubla, E., Dragotta, A., and Famiani, F. 2006. Use of hand-held machines for olive harvesting of cultivars Sorani and Zeiti in Syria. Proceeding Olivebioteq 2006, 2nd International Seminar, Biotechnology and Quality of Olive Tree Products around the Mediterranean Basin. 5-10 Nov. Marsala-Mazara del Vallo, Italy. 2, 185-188.
 
Anon. 2001. Olive. Extension and Public Participation Administrator ship and Agriculture and Horticulture. Administrator ship of Qazvin Province Pub. Tehran. (in Persian)
 
Bentaher, H. and Rouina, B. B. 2002. Mechanical harvesting of ‘‘Chemlalı de Sfax’’ olive trees. 4th International ISHS Symposium on Olive Growing. Acta Hort. 586, 365-368.
 
Erdogan, D., Guner, M., Dursun, E., and Gezer, I. 2003. Mechanical harvesting of apricots. Biosys. Eng. 85, 19–28.
 
Kececioglu, G. 1975. Atalet kuvvet tipli sarsici ile zeytin hasati imkanlari uzerinde bir arastirma [Research on olive harvesting possibilities with an inertia for tree shaker]. Department of Agricultural Machinery, Agriculture Faculty, Ege University, Izmir, Turkey.
 
Loghavi, M. and Rahimi, H. 2007. Effects of shaking amplitude and frequency on nut and cluster detachment of two varieties of pistachio. Sci. Tech. Agric. Nat. Res. 11(40): 109-122. (in Persian)
 
Luzrt, R. and Bruce, Zh. 1997. Olive. Translated by Darvishiyan, M. Agric. Edu. Pub. Karaj. Iran. (in Persian)
 
Mobli, H., Tavakoli hashjin, T. and Rostami, M. A. 1999. Determination of percentage of removal of nut and cluster from tree in ten cultivar pistachio nut with a mechanical shaker. Iranian J. Agric. Sci. 30(1): 19-24. (in Persian)
 
Polat, R., Gezer, I., Guner, M., Dursun, E., Erdogan, D. and Bilim, H. C. 2007a. Mechanical harvesting of pistachio nuts. J. Food Eng. 79, 1131-1135.
 
Polat, R., Guner, M., Dursun, E., Erdogan, D., Gezer, I. and Bilim, H. C. 2007b. Mechanical harvesting of almond with an inertia type limb shaker. Asian J. Plant Sci. 6(3): 528-532.
 
Sadeghi, H. 2002. Planting and harvesting olives. Agric. Edu. Pub. Karaj. Iran (in Persian)
 
Sessiz, A. and Ozcan, M. T. 2006. Olive removal with pneumatic branch shaker and abscission chemical. J. Food Eng. 76, 148-153.
 
Yousefi, Z. 2011. Different harvesting systems of olive and their effect on production and product quality (with an emphasis on economic factors). Ph. D. Dissertation on Agricultural Mechanization, Islamic Azad University, Science and Research Branch, Tehran, Iran. (in Persian)
 
Yousefi, Z. and Gholiyan, A. 2013. A study of olive harvesting methods in Iran from an economic perspective. Tech. J. Eng. App. Sci. 3(12): 1005-1015.
 
Yousefi, Z., Almassi, M., Zeinanloo, A. A., Moghadasi, R. and Khorshidi, M. B. 2010. A comparative study of olive removal techniques and their effects on harvest productivity. J. Food Agric. Environ. 8(1): 133-135.
 
Zeinanloo, A. A. 2009. Olive Strategy Program. Agricultural Research, Education and Extension Organization, Seed and Plant Improvement Institute Pub. (in Persian)
 
Zeinanloo, A. A. and Nosrati, S. 2001. Olive: Introduced varieties and the best time to harvest. Extension and Public Participation Administrator ship, Jehad-e Agriculture of Zanjan Province. (in Persian)