مریم لطفعلیان؛ محمد دهقان خانیکی؛ سجاد رستمی کندری؛ بهرام حسین زاده سامانی؛ مهدی قاسمی ورنامخواستی
چکیده
سطح زیر کشت هندوانه در ایران معادل 2/1 درصد از سطح زیر کشت کل محصولات زراعی و 3/42 درصد از سطح کشت محصولات جالیزی است. با اینهمه، درجۀ مکانیزاسیون در تولید هندوانه در ایران ناچیز است. برداشت هندوانه بهویژه مرحلۀ بارگیری آن، بهدلیل غیرمکانیزه بودن بسیار پرهزینه و زمانبر است. بر اساس پرسشنامههایی که کشاورزان صیفیکار استان فارس ...
بیشتر
سطح زیر کشت هندوانه در ایران معادل 2/1 درصد از سطح زیر کشت کل محصولات زراعی و 3/42 درصد از سطح کشت محصولات جالیزی است. با اینهمه، درجۀ مکانیزاسیون در تولید هندوانه در ایران ناچیز است. برداشت هندوانه بهویژه مرحلۀ بارگیری آن، بهدلیل غیرمکانیزه بودن بسیار پرهزینه و زمانبر است. بر اساس پرسشنامههایی که کشاورزان صیفیکار استان فارس پر کردهاند، 70 درصد نیروی انسانی در مرحلۀ برداشت برای بارگیری محصول بهکار گرفته میشود. در این مطالعه، به معرفی و ارزیابی دستگاه کمک برداشت هندوانه برای بالا بردن راندمان برداشت پرداخته شده است. آزمایشهای مزرعهای با شیوههای مختلف کار با دستگاه در حالتهای زیر اجرا و ظرفیت عملی مزرعهای و درصد شکستگی ارزیابی شد، الف: چیدن هندوانه و بارگیری آن بهصورت همزمان و ب: بارگیری محصولِ از قبل چیده شده، سرعتهای مختلف تسمه (25/0، 4/0 و 55/0 متر بر ثانیه) و تعداد متفاوت کارگر شامل یک نفر برای بارگیری و یک نفر برای تخلیه، سه نفر بارگیری و 2 نفر تخلیه، 4 نفر بارگیری و 3 نفر تخلیه. نتایج تحقیق نشان میدهد بیشترین ظرفیت بارگیری در روش بارگیری محصول از قبل چیده شده، با 7 کارگر برای بارگیری و سرعت تسمه 55/0 متر بر ثانیه بهمیزان 2/13 تن در ساعت است با بیشترین میزان شکستگی 38 (درصد). کمترین ظرفیت عملی مزرعهای نیز در روش چیدن و بارگیری همزمان هندوانه با 3 کارگر و سرعت تسمه 25/0 متر بر ثانیه بهمیزان 15/6 تن در ساعت بهدستآمده است. در روش برداشت چیدن و بارگیری همزمان هندوانه با تیمارهای 5 کارگر و سرعت تسمه 25/0 متر بر ثانیه، 7 کارگر و سرعت تسمه 25/0 متر بر ثانیه و 7 کارگر و سرعت تسمه 4/0 متر بر ثانیه شکستگی محصول در زمان بارگیری مشاهده نشد. روش چیدن و بارگیری همزمان هندوانه با ترکیب سطوح 7 کارگر و سرعت تسمه 4/0 متر بر ثانیه مناسبترین عملکرد دستگاه از نظر بیشترین ظرفیت عملی مزرعهای و کمترین درصد شکستگی را در پی داشت. در این روش نیروی انسانی مورد نیاز برای چیدن و بارگیری یک تن هندوانه از 14/1 ساعت کارگر در روش سنتی به 61/0 ساعت کارگر کاهش یافتهاست.
سجاد رستمی؛ مریم لطفعلیان؛ بهرام حسین زاده سامانی
چکیده
گندم مهمترین محصول زراعی و مادۀ غذایی در الگوی مصرف خوراکاست. با کاهش ضایعات گندم در مرحلۀ برداشت، امکان افزایش قابل توجه در تولیدات نیز وجود دارد. با توجه به استقبال کشاورزان در استفاده از کمباینهای کاهکوب، تعداد این نوع کمباینها بهویژه برای برداشت گندم در حال افزایش است. در این تحقیق به بررسی میزان تلفات کمباینهای معمولی ...
بیشتر
گندم مهمترین محصول زراعی و مادۀ غذایی در الگوی مصرف خوراکاست. با کاهش ضایعات گندم در مرحلۀ برداشت، امکان افزایش قابل توجه در تولیدات نیز وجود دارد. با توجه به استقبال کشاورزان در استفاده از کمباینهای کاهکوب، تعداد این نوع کمباینها بهویژه برای برداشت گندم در حال افزایش است. در این تحقیق به بررسی میزان تلفات کمباینهای معمولی و کمباینهای کاهکوب از نوع جاندیر 955 و کلاس 76 پرداخته شد. آزمایش کمباینهای کاهکوب و معمولی در شرایط مزرعهای کاملاً یکسان و در رطوبت 14درصد اجرا و پارامترهای مختلف شامل تلفات در بخشهای مختلف کمباین اعم از واحد برش، کوبش و جدایش، مخزن و MOGو نیز درصد جوانهزنی بذر اندازهگیری شدند. کمباینهای مورد آزمایش نوع معمولی و کاهکوب از دو شرکت سازنده جاندیر (هپکو) و کلاس انتخاب شدند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که مجموع تلفات برداشت کمباین کاهکوب با تلفات برداشت کمباین معمولی در هر دو نوع کمباین کلاس و جاندیر اختلاف معنیداری دارند. بیشترین تلفات کمباین کاهکوب جاندیر در بخش مخزن و به میزان 16/4 درصد و در کمباین کاهکوب کلاس در واحد کوبش و جدایش، بهمیزان 13/8 درصد دیده شد که در هر دو مورد با کمباین معمولی مورد مقایسه خود اختلاف معنیداردارند. بیشترین میزان مصرف سوخت اندازهگیری شده نیز در کمباینهای کاهکوب بهمیزان 55 لیتر در هکتار برای کمباین کاهکوب کلاس و 44/69 لیتر در هکتار برای کمباین کاهکوب جاندیر دیده شد.