امیدرضا روستاپور؛ ابوالفضل گلشن تفتی؛ حمیدرضا گازر؛ فاطمه سفیدکن
چکیده
تولید غنچه خشک گل محمدی با کیفیت ظاهری و عطر مناسب یکی از دغدغههای صنایع تبدیلی است. در این مقاله، تأثیر شش تیمار سایهخشک (شاهد) و خشککنهای "خورشیدی تابش غیرمستقیم، کابینتی در دماهای 40، 50 و oC60 و انجمادی بر سینتیک خشکشدن غنچه گل محمدی بررسی شد. همچنین شاخصهای کیفی رنگ و فنل کل غنچههای خشکشده اندازهگیری و مقایسه شدند. بیشترین ...
بیشتر
تولید غنچه خشک گل محمدی با کیفیت ظاهری و عطر مناسب یکی از دغدغههای صنایع تبدیلی است. در این مقاله، تأثیر شش تیمار سایهخشک (شاهد) و خشککنهای "خورشیدی تابش غیرمستقیم، کابینتی در دماهای 40، 50 و oC60 و انجمادی بر سینتیک خشکشدن غنچه گل محمدی بررسی شد. همچنین شاخصهای کیفی رنگ و فنل کل غنچههای خشکشده اندازهگیری و مقایسه شدند. بیشترین شدت خشکشدن در خشککن کابینتی با دمای oC60 و کمترین در خشککن انجمادی بود. درصد کاهش فنل کل در غنچههای خشک شده در کابینتی (40، 50 و oC60)، خورشیدی و انجمادی بهترتیب 12، 17، 7/21، 22 و 26 نسبت به روش شاهد (سایه خشک) مشاهده شد. شاخص L*، دارای بالاترین میزان در گلبرگهای بیرونی و درونی غنچههای خشکشده با روش انجمادی بود. این شاخص در گلبرگهای بیرونی و درونی غنچه خشکشده با خشککن کابینتی در دمای 50 به ترتیب 5 و 93/1 درصد کمتر از oC60 بود و حاکی از تیرگی رنگ گلبرگها بعلت طولانیتری شدن زمان فرآیند بود. بیشترین مقدار a* (61/25) در گلبرگهای بیرونی غنچههای خشک در روش کابینتی oC50 بود. شاخص b* در گلبرگهای بیرونی و درونی غنچههای خشکشده با خشککن کابینتی در دمای oC50، خشککن خورشیدی و روش سایهخشک اختلاف معنیداری نداشتند.
منصوره مظفری؛ حسین غفاری ستوبادی؛ حمیدرضا گازر؛ جابر سلیمانی
چکیده
خشک کردن با هوای گرم متداولترین روش برای محصولات کشاورزی است که زمانبر است و مصرف انرژی بالایی دارد. به دلیل خشک شدن سریع سطح محصول در روش خشک کردن همرفتی، توزیع و انتقال حرارت و رطوبت در داخل محصول نسبتاً غیریکنواخت است. در میوههایی مانند زردآلو پوشش مومی موجود روی پوست میوه اثر کنترلکننده و بازدارندهای در فرایند خشک کردن ...
بیشتر
خشک کردن با هوای گرم متداولترین روش برای محصولات کشاورزی است که زمانبر است و مصرف انرژی بالایی دارد. به دلیل خشک شدن سریع سطح محصول در روش خشک کردن همرفتی، توزیع و انتقال حرارت و رطوبت در داخل محصول نسبتاً غیریکنواخت است. در میوههایی مانند زردآلو پوشش مومی موجود روی پوست میوه اثر کنترلکننده و بازدارندهای در فرایند خشک کردن دارد. از اینرو، استفاده از بعضی روشهای ترکیبی در خشک کردن میوههایی مانند زردآلو میتواند زمان خشک شدن و انرژی مصرفی را کاهش دهد. در پژوهش حاضر خشککن همرفتی به سیستم پرتودهی فروسرخ مجهز و اثر ترکیب هوای گرم و پرتوهای فروسرخ در حالتهای مختلف در خشک کردن زردآلو ارزیابی و مقایسه شد. آزمایشها با تیمارهای هوای گرم و پرتوهای فروسرخ بهتنهایی، همزمان و در ترکیب دومرحلهای و متناوب پرتوهای فروسرخ در یک خشککن ترکیبی در مقیاس آزمایشگاهی اجرا شد. دمای هوای گرم 65 درجة سلسیوس، سرعت هوای گرم 5/1 متر بر ثانیه و توان لامپهای فروسرخ 400 وات انتخاب شد. نتایج پژوهش نشان داد که زمان خشک شدن، انرژی مصرفی و ضریب نفوذ مؤثر رطوبت به طور معنیداری تحت تأثیر تیمارها قرار میگیرند. مدل میدیلی و همکاران به خوبی توانست رفتار خشک کردن زردآلو را برای همۀ حالتهای مختلف ترکیبی تحت بررسی توصیف کند.
حمیدرضا گازر؛ محمدرضا علیزاده
چکیده
دو مشکل مهم در خشــک کردن برنج، یکی مصرف بالای انرژی و دیگری غیر یکنواختی خشک شدن شلتوک در خشککنهای خوابیدۀ رایج است که شانس شکستگی دانه را در مراحل فراوری برنج افزایش میدهد. در این مقاله، عملکرد یک دستگاه خشککن دوار جدید ساخته شده در کارخانۀ شالیکوبی برادران زارع با خشککن رایج برنج (خشککن خوابیده) برای خشــک کردن شلتوک ...
بیشتر
دو مشکل مهم در خشــک کردن برنج، یکی مصرف بالای انرژی و دیگری غیر یکنواختی خشک شدن شلتوک در خشککنهای خوابیدۀ رایج است که شانس شکستگی دانه را در مراحل فراوری برنج افزایش میدهد. در این مقاله، عملکرد یک دستگاه خشککن دوار جدید ساخته شده در کارخانۀ شالیکوبی برادران زارع با خشککن رایج برنج (خشککن خوابیده) برای خشــک کردن شلتوک رقم هاشمی ارزیابی شده است. علاوه بر شاخصهای مدتزمان خشــک کردن، روند تغییرات رطوبت شلتوک و میزان انرژی مصرف شده در فرایند خشــک کردن، تأثیر کاربرد هر یک از خشککنها بر شاخصهای کیفی راندمان تبدیل، درصد پوستکنی شلتوک، راندمان تبدیل برنج کامل و درصد شکستگی دانه ها نیز بررسی شده است. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان میدهد بهدلیل گرمای محیط قرارگیری خشککن خوابیده، کاربرد این خشککن موجب کاهش مدتزمان خشــک کردن در حدود 9 درصد و صرفه جویی در مصرف انرژی تا 8/9 درصد شده است.انرژی ویژه مصرفی برای تبخیر رطوبت شلتوک در خشککن خوابیده نیز 13/5 مگا ژول بر کیلوگرم آب تبخیرشده به دست آمده که حدود 11 درصد نسبت به خشککن دوار کمتر است. با استفاده از خشککن دوار، راندمان تبدیل برنج 3/8 درصد بیشتر شده است. کاربرد خشککن دوار تأثیر قابل توجهی بر پوستکنی شلتوک خشکشده نداشته است. استفاده از خشککن دوار برای خشــک کردن شلتوک، راندمان تبدیل برنج کامل (سالم) را حدود 7/5 درصد افزایش و مقدار خرده برنج را نیز تا حدود 7/8 درصد کاهش داده است.
حمیدرضا گازر؛ محمدرضا علیزاده؛ محمد یونسی الموتی
چکیده
در این مقاله، عملکرد و انرژی مصرفی سه نوع کارخانۀ شالیکوبی سنتی (پوست کن و سفیدکن تیغهای)، نیمهمدرن (پوستکن غلتک لاستیکی و سفیدکن تیغهای) و مدرن (پوستکن غلتک لاستیکی و سفیدکن سایشی) در استان مازندران بررسی و پارامترهای راندمان تبدیل، درجۀ پوستکنی، درصد شکستگی برنج قهوهای و برنج سفید، درجۀ ســفیدی و برخی شاخصهای ...
بیشتر
در این مقاله، عملکرد و انرژی مصرفی سه نوع کارخانۀ شالیکوبی سنتی (پوست کن و سفیدکن تیغهای)، نیمهمدرن (پوستکن غلتک لاستیکی و سفیدکن تیغهای) و مدرن (پوستکن غلتک لاستیکی و سفیدکن سایشی) در استان مازندران بررسی و پارامترهای راندمان تبدیل، درجۀ پوستکنی، درصد شکستگی برنج قهوهای و برنج سفید، درجۀ ســفیدی و برخی شاخصهای کیفی برنج پس از پخت مانند ژلاتینه شدن، نسبت افزایش طول دانه و آمیلوز آن تحقیق شد. نتایج بررسیها نشان میدهد که در سامانههای سنتی، نیمهمدرن و مدرن، میانگین راندمان کلی تبدیل برنج اختلاف معنیداری وجود ندارد. محدودۀ تغییرات راندمان تبدیل در سامانههای مورد بررسی بین 45/62 تا 63/58 درصد است. در سامانههای تبدیل بررسی شده، عملکرد دستگاه پوستکن اختلاف معنیداری دارد. کاربرد پوستکن غلتک لاستیکی میزان شکستگی دانه برنج را پایین میآورد و افزودن پادیه به فرایند پوستکنی در سیستمهای تبدیل جدید موجب افزایش پوستکنی به بیش از 96 درصد میشود. از نظر سفیدی برنج، عملکرد سفیدکنهای سایشی به طور معنیداری بهتر از عملکرد سفیدکنهای تیغهای است. هیچ سامانه تبدیل در افزایش یا کاهش درصد آمیلوز برنج سفید تاثیر معنیداری ندارد. بیشترین درصد افزایش طول دانۀ برنج بعد از پخت مربوط به برنج تبدیل شده با سامانۀ سنتی است. شاخص ژلاتینه شدن در برنج سفید در محدودۀ 3/97 تا 3/99 متغیر است. برای خشک کردن یک تن شلتوک به طور متوسط حدود 683/8 مگاژول انرژی حرارتی صرف میشود. همچنین برای تبدیل یک تن شلتوک به برنج سفید نیز به حدود 158/4 مگاژول انرژی الکتریکی نیاز است.