نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

10.22092/amsr.2025.367749.1505

چکیده

تولید غنچه خشک گل محمدی با کیفیت ظاهری و عطر مناسب یکی از دغدغه‌های صنایع تبدیلی است. در این مقاله، تأثیر شش تیمار سایه‌خشک (شاهد) و خشک‌کن‌های "خورشیدی تابش غیرمستقیم، کابینتی در دماهای 40، 50 و oC60 و انجمادی بر سینتیک خشک‌شدن غنچه گل محمدی بررسی شد. همچنین شاخص‌‌های کیفی رنگ و فنل کل غنچه‌های خشک‌شده اندازه‌گیری و مقایسه شدند. بیشترین شدت خشک‌شدن در خشک‌کن کابینتی با دمای oC60 و کمترین در خشک‌کن انجمادی بود. درصد کاهش فنل کل در غنچه‌های خشک شده در کابینتی (40، 50 و oC60)، خورشیدی و انجمادی به‌ترتیب 12، 17، 7/21، 22 و 26 نسبت به روش شاهد (سایه خشک) مشاهده شد. شاخص L*، دارای بالاترین میزان در گلبرگ‌های بیرونی و درونی غنچه‌های خشک‌شده با روش انجمادی بود. این شاخص در گلبرگ‌های بیرونی و درونی غنچه خشک‌شده با خشک‌کن کابینتی در دمای 50 به ترتیب 5 و 93/1 درصد کمتر از oC60 بود و حاکی از تیر‌گی رنگ گلبرگ‌ها بعلت طولانی‌تری شدن زمان فرآیند بود. بیشترین مقدار a* (61/25) در گلبرگ‌های بیرونی غنچه‌های خشک در روش کابینتی oC50 بود. شاخص b* در گلبرگ‌های بیرونی و درونی غنچه‌های خشک‌شده با خشک‌کن کابینتی در دمای oC50، خشک‌کن خورشیدی و روش سایه‌خشک اختلاف معنی‌داری نداشتند.

کلیدواژه‌ها