نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 استادیار مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 استاد موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

10.22092/amsr.2025.367749.1505

چکیده

تولید غنچه خشک گل محمدی با کیفیت ظاهری و عطر مناسب یکی از دغدغه‌های صنایع تبدیلی است. در این مقاله، تأثیر شش تیمار سایه‌خشک (شاهد) و خشک‌کن‌های "خورشیدی تابش غیرمستقیم، کابینتی در دماهای 40، 50 و oC60 و انجمادی بر سینتیک خشک‌شدن غنچه گل محمدی بررسی شد. همچنین شاخص‌‌های کیفی رنگ و فنل کل غنچه‌های خشک‌شده اندازه‌گیری و مقایسه شدند. بیشترین شدت خشک‌شدن در خشک‌کن کابینتی با دمای oC60 و کمترین در خشک‌کن انجمادی بود. درصد کاهش فنل کل در غنچه‌های خشک شده در کابینتی (40، 50 و oC60)، خورشیدی و انجمادی به‌ترتیب 12، 17، 7/21، 22 و 26 نسبت به روش شاهد (سایه خشک) مشاهده شد. شاخص L*، دارای بالاترین میزان در گلبرگ‌های بیرونی و درونی غنچه‌های خشک‌شده با روش انجمادی بود. این شاخص در گلبرگ‌های بیرونی و درونی غنچه خشک‌شده با خشک‌کن کابینتی در دمای 50 به ترتیب 5 و 93/1 درصد کمتر از oC60 بود و حاکی از تیر‌گی رنگ گلبرگ‌ها بعلت طولانی‌تری شدن زمان فرآیند بود. بیشترین مقدار a* (61/25) در گلبرگ‌های بیرونی غنچه‌های خشک در روش کابینتی oC50 بود. شاخص b* در گلبرگ‌های بیرونی و درونی غنچه‌های خشک‌شده با خشک‌کن کابینتی در دمای oC50، خشک‌کن خورشیدی و روش سایه‌خشک اختلاف معنی‌داری نداشتند.

کلیدواژه‌ها

Ahmadi, K., Sefidkon, F., & Assareh, M. H. (2008). The effects of different drying methods on essential oil content and composition of three genotypes of Rosa damascena Mill. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 24(2), 162-176. (in Persian)
Anon. (1990). AOAC standard. Official methods of analysis (15th Ed). Association of Official Analytical Chemists. Washington DC, USA.
Anon. (2021). Agricultural statistics. Chapter 3: Horticultural and greenhouse products. Information Technology, Ministry of Agriculture- Jahad. (in Persian)
Barman, M., Soren, M., Mishra, C., & Mitra, A. (2022). Dehydrated jasmine flowers obtained through natural convective solar drying retain scent volatiles and phenolics– A prospective for added-value utility. Industrial Crops and Products, 177, 114483. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2021.114483.
Bassiri, A. (2008). Statistical designs in agricultural sciences (11th Ed). Shiraz University Pub. (in Persian)
Bhardwaj, A. K., Chauhan, R., Kumar, R., & Sethi, M. (2017). Experimental investigation of an indirect solar dryer integrated with phase change material for drying valeriana jatamansi (medicinal herb). Case Studies in Thermal Engineering, 10, 302-314. https://doi.org/10.1016/j.csite.2017.07.009.
Boyar, S., Bayhan, A. K., & Dikmen, E. (2013). Investigation on drying behavior of Isparta Rose flowers (Rosa damascene Mill.) under natural shade conditions. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 19(2), 361-374.
Chen, W., Gast, K. L. B., & Smithey, S. (2000). The effects of different freeze-drying processes on the moisture content, color, and physical strength of roses and carnations. Scientia Horticulturae, 84(3-4), 321-332. https://doi.org/10.1016/S0304-4238(99)00106-5.
Ebrahimi, M., & Sharifzadeghan, H. (2016). Knowing about the principles of Rosa damascene planting. Extension magazine. Agricultural Research, Education & Extension Organization Pub. (in Persian)
Ghahreman, A. (1996). Flora of Iran. Research Institute of Forests and Rangelands & Tehran University Pub. (in Persian)
Hnin, K. K., Zhang, M., Ju, R., & Wang, B. (2021). A novel infrared pulse-spouted freeze drying on the drying kinetics, energy consumption and quality of edible rose flowers. LWT- Food Science and Technology, 136, 110318. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.110318.
Khorramdel, S., Shabahang, J., & Asadi, G.A. (2013). Effect of drying methods on drying time, essential oil quantitative and qualitative of some of medicinal plants. Eco- phytochemical Journal of Medical Plants, 1(1), 36-48. Dor: 20.1001.1.23223235.1392.1.1.4.5. (in Persian)
Mabellinia, A., Ohaco, E., Ochoa, M. R., Kesselera, A. G., Marqueza C. A., & De Michelis, A. (2011). Chemical and physical characteristics of several wild rose species used as food or food ingredient. International Journal of Industrial Chemistry, 2(3), 158-171.
Mehdizadeh Barzaki, Z., & Behmadi, H. (2019). Rosa damascena Mill- Properties, applications and Challenges. The Sixth National Conference of Medical Herbs Conventional Medicine and Organic Agriculture. August 22. Agriculture and Natural Resources Research and Education Center of Hamedan. Hamedan, Iran. (in Persian)
Mozaffarian, V. (2005). Trees and Shrubs of Iran. A Publication of Farhang Moaser. (in Persian)
Pahlevanzadeh, H. (1998). Drying: principles, applications and design. Tarbiat Modarres University Pub, Tehran, Iran. (in Persian)
Pourebrahim, N., Elhamirad, A. H. Einafshar, S., & Armin, M. (2023). Effect of ultrasound-assisted extraction method on the contents of phenolic compounds and anti-oxidant properties of Damask Rose (Rosa damascena Mill.) extract. Journal of Innovation in Food Science and Technology, 15(2), 1-14.
(in Persian)
Raol, J. B., Kumpavat, M. T., & Vyas, D. M. (2013). Drying characteristics of rose flowers. Journal of Agricultural Engineering, 50(1), 39-46.
Roozdar, F., Azizi, M., Ghani, A., & Davarynejad, G. (2014). The Effects of drying methods on drying time and some biochemical characteristics of Mentha piperita L. Journal of Horticultural Science, 28(3), 407-415. https://doi.org/10.22067/jhorts4.v0i0.42865. (in Persian)
Roustapour, O. R., Zomorodian, A., Gazor, H. R., Roushanzadeh, H., Joukar, A., & Joukar, L. (2016). Design, manufacture and evaluation of mixed solar dryer with variable inclination mechanism in order to dry apple (Golab Veriety). Agricultural Engineering Research Institute Pub. (in Persian)  
Yam, K. L., & Papadakis, S. E.  (2004). A simple digital imaging method for measuring and analyzing color of food surfaces. Journal of Food Engineering, 61(1), 137-142. https://doi.org/10.1016/S0260-8774(03)00195-X.
Zheng, M., Xia, Q., & Lu, S. (2015). Study on drying methods and their influences on effective components of loquat flower tea. LWT- Food Science and Technology, 63, 14-20. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2015.03.090.
Ziolhagh. S. H. R., Babakhanzadeh Sajirani, E., & Hosseini, S. A. (2022). Investigation the effect of drying temperature on weight loss and color of the petals of Rosa damascena Mill. Medicinal Plants: Mechanization and Processing Congress. Feb. 21-23. Imam Khomeini Higher Education Center, Karaj, Iran. (in Persian)