محمد علی به آئین
چکیده
آسیبهای ظاهری و داخلی به بذر در اثر نیروهای مکانیکی حاصل از ماشینهای فرآوری، کاهش درصد جوانهزنی و قدرت رویشی بذر را به دنبال دارد. با هدف افزایش کارایی ماشین جین ارهای در جداسازی الیاف از بذر، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. سطوح فاکتورهای آزمایش، سرعت دورانی ارههای ماشین جین در سه سطح 300 ...
بیشتر
آسیبهای ظاهری و داخلی به بذر در اثر نیروهای مکانیکی حاصل از ماشینهای فرآوری، کاهش درصد جوانهزنی و قدرت رویشی بذر را به دنبال دارد. با هدف افزایش کارایی ماشین جین ارهای در جداسازی الیاف از بذر، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. سطوح فاکتورهای آزمایش، سرعت دورانی ارههای ماشین جین در سه سطح 300 (S1)، 350 (S2) و 400 (S3) دور بر دقیقه، رطوبت بذر در سه سطح 3-5 (M1)، 6-8 (M2) و 10-8 (M3) درصد و رقم بذر پنبه در دو سطح حکمت (V1) و گلستان (V2) بود. در ارتباط با بذر پنبه، متغیرهای طول، عرض، ضخامت، میانگین هندسی و ضریب کرویت اندازهگیری شد. پس از فرآوری وش پنبه در ماشین جین، اندیس ضخامت پوست بذر، میزان مواد خارجی روی الیاف، ظرفیت موادی ماشین جین ارهای، قوۀ نامیۀ بذر، سرعت جوانهزنی بذر، شاخص بنیۀ بذر و نشت یونی نسبی تعیین شد. پس از تجزیۀ واریانس، مقایسه دادههای میانگین تیمارها با آزمون دانکن و معادلۀ رگرسیون بین تیمارهای آزمایش (متغیرهای مستقل) و پارامترهای اندازهگیری شده (متغیرهای وابسته) صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که تیمارهای S1M2V2 و S1M1V1، به ترتیب با 40/2 و 90/1 کیلوگرم بر ساعت، بیشترین و کمترین مقدار ظرفیت موادی را ایجاد کردهاند. با در نظر گرفتن سرعت دورانی و رطوبت یکسان، ظرفیت موادی ماشین در رقم گلستان 22/12 درصد بیشتر بود تا در رقم حکمت. معادلات رگرسیونی نشان داد که در رقم حکمت با افزایش سرعت دورانی ارههای ماشین جین، درصد جوانهزنی بذر افزایش و شاخص بنیۀ بذر کاهش مییابد. در رقم گلستان نیز معادلات رگرسیونی نشان داد که افزایش سرعت دورانی ارههای ماشین جین، کاهش درصد جوانهزنی و افزایش رطوبت، افزایش سرعت جوانهزنی را به دنبال دارد. سرعت دورانی 350 دور بر دقیقه، رطوبت 8-6 درصد و رقم پنبۀ گلستان، بیشینۀ درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی بذر را به ترتیب با 67/93 درصد و 56/24 بذر در روز ایجاد کرد و قابل توصیه است.
محمد علی به آئین؛ اصغر محمودی؛ سید فرامرز رنجبر
چکیده
مدیریت دما یک موضوع مهم در حفظ کیفیت محصولات باغبانی، پس از برداشت میباشد. یکی از روشها در کنترل مناسب دما، پیش خنکسازی است که قبل از انبارکردن محصول در سردخانه انجام شده و عمر قفسهای و زمان انبارمانی میوهها را افزایش میدهد. از طرف دیگر، تخمین پارامترهای سردشدن (زمان نیمه و هفت – هشتم سردشدن) به سنسورهای دقیق و صرف وقت در ...
بیشتر
مدیریت دما یک موضوع مهم در حفظ کیفیت محصولات باغبانی، پس از برداشت میباشد. یکی از روشها در کنترل مناسب دما، پیش خنکسازی است که قبل از انبارکردن محصول در سردخانه انجام شده و عمر قفسهای و زمان انبارمانی میوهها را افزایش میدهد. از طرف دیگر، تخمین پارامترهای سردشدن (زمان نیمه و هفت – هشتم سردشدن) به سنسورهای دقیق و صرف وقت در انجام عملیات پیش خنکسازی نیاز دارد. بنابراین در این تحقیق، سرعت جریان هوا به عنوان یک عامل موثر در سردشدن انار رقم رباب، در سه سطح 5/0، 1 و 3/1 متر بر ثانیه در نظر گرفته شد. پارامترهای فاکتور تاخیر، ضریب سردشدن، زمانهای نیمه و هفت – هشتم سردشدن بر اساس اطلاعات ثبت شده از سنسورهای دما محاسبه گردید. در نهایت با استفاده از اعداد بیبعد فوریه و رینولدز، تخمین مدلهای رگرسیون برای زمانهای سردشدن به دست آمد و با دادههای آزمایش مقایسه گردید. با افزایش سرعت جریان هوا، زمانهای سردشدن کاهش و ضریب انتقال حرارت همرفتی تا 46/58 درصد افزایش پیدا کرد. نتایج کلی نشان داد که برای محصولات کروی مثل انار، با استفاده از همبستگی فوریه – رینولدز، زمانهای سردشدن با دقت مناسب (حداکثر خطا برای زمانهای نیمه و هفت – هشتم سردشدن به ترتیب 46/11 و 83/10 درصد) و بدون استفاده از معادلات پیچیده، برآورد میشود.