نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
- صادق افضلی نیا 1
- علیداد بوستانی 2
- عبدالحمید کریمی 2
- دادگر محمدی 3
- سید منصور علوی منش 4
- ماشاءاله زارع 5
- علی نوروزی 6
1 استاد بخش تحقیقات فنی و مهندسی؛ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
2 استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
3 مربی پژوهش بخش تحقیقات اقتصادی-اجتماعی و ترویجی؛ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
4 کارشناس ارشد؛ بخش تحقیقات فنی و مهندسی؛ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
5 کارشناس بخش تحقیقات فنی و مهندسی؛ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
6 کارشناس ارشد ایستگاه آموزش مرودشت، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.
چکیده
در این تحقیق، اثر مرطوب کردن لایۀ سطحی یونجه بر مقدار تلفات کمی و کیفی آن بررسی شد. پژوهش در قالب آزمایش یک بار خرد شده با 12 تیمار و سه تکرار به مدت دو سال (1399 تا 1401) اجرا شد. تیمارها شامل مقدار آب پاشش شده در چهار سطح 0، 250، 350 و 450 لیتر در هکتار به عنوان فاکتور اصلی و فاصلۀ زمانی بین آبپاشی و بستهبندی علوفه در سه سطح بلافاصله، نیم ساعت و یک ساعت بعد از آبپاشی به عنوان فاکتور فرعی بود. تلفات کمی یونجه شامل تلفات در قسمت بردارنده و محفظۀ تراکم، تلفات حمل و نقل و تلفات کل و فاکتورهای کیفی علوفه شامل مادۀ خشک، پروتئین خام، چربی، مادۀ آلی، خاکستر، الیاف انحلال ناپذیر در پاک کنندۀ اسیدی، الیاف انحلالناپذیر در پاککنندۀ خنثی اندازهگیری و مقدار آفلاتوکسین بعد از شش ماه انبارمانی تعیین شد. نتایج بررسیها نشان داد که آبپاشی روی یونجه به مقدار 450 لیتر آب در هکتار نسبت به تیمار بدون آبپاشی (تیمار شاهد)، تلفات بردارنده بیلر، تلفات محفظۀ تراکم بیلر، تلفات حمل و نقل و تلفات کل را به ترتیب به مقدار 4/20، 3/34، 7/4 و 1/21 درصد کاهش داد. فاصلۀ زمانی بین آبپاشی و بستهبندی یونجه اثر معنیداری بر تلفات کمّی یونجه در مرحله بستهبندی و حمل و نقل نداشت. نتایج تحقیق همچنین نشان داد که آبپاشی روی یونجه، خواص کیفی یونجۀ بستهبندی شده را در مدت انبارمانی (شش ماه) تحت تأثیر منفی خود قرار نمیدهد و باعث کاهش کیفیت یونجه بستهبندی شده، نمیشود.
کلیدواژهها