نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد بخش تحقیقات فنی و مهندسی؛ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.

2 استادیار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.

3 مربی پژوهش بخش تحقیقات اقتصادی-اجتماعی و ترویجی؛ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.

4 کارشناس ارشد؛ بخش تحقیقات فنی و مهندسی؛ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.

5 کارشناس بخش تحقیقات فنی و مهندسی؛ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.

6 کارشناس ارشد ایستگاه آموزش مرودشت، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران.

چکیده

در این تحقیق، اثر مرطوب کردن لایۀ سطحی یونجه بر مقدار تلفات کمی و کیفی آن بررسی شد. پژوهش در قالب آزمایش یک بار خرد شده با 12 تیمار و سه تکرار به مدت دو سال (1399 تا 1401) اجرا شد. تیمارها شامل مقدار آب پاشش شده در چهار سطح 0، 250، 350 و 450 لیتر در هکتار به عنوان فاکتور اصلی و فاصلۀ‌ زمانی بین آب‌پاشی و بسته‌بندی علوفه در سه سطح بلافاصله، نیم ساعت و یک ساعت بعد از آب‌پاشی به عنوان فاکتور فرعی بود. تلفات کمی یونجه شامل تلفات در قسمت بردارنده و محفظۀ تراکم، تلفات حمل و نقل و تلفات کل و فاکتورهای کیفی علوفه شامل مادۀ خشک، پروتئین خام، چربی، مادۀ آلی، خاکستر، الیاف انحلال ­ناپذیر در پاک ­کنندۀ اسیدی، الیاف انحلال­ناپذیر در پاک­کنندۀ خنثی اندازه‌گیری و مقدار آفلاتوکسین بعد از شش ماه انبارمانی تعیین شد. نتایج بررسی­ها نشان داد که آب‌پاشی روی یونجه به مقدار 450 لیتر آب در هکتار نسبت به تیمار بدون آب‌پاشی (تیمار شاهد)، تلفات بردارنده بیلر، تلفات محفظۀ تراکم بیلر، تلفات حمل و نقل و تلفات کل را به ترتیب به مقدار 4/20، 3/34، 7/4 و 1/21 درصد کاهش داد. فاصلۀ زمانی بین آب‌پاشی و بسته‌بندی یونجه اثر معنی‎داری بر تلفات کمّی یونجه در مرحله بسته‌بندی و حمل و نقل نداشت. نتایج تحقیق همچنین نشان داد که آب‌پاشی روی یونجه، خواص کیفی یونجۀ بسته‌بندی شده را در مدت انبارمانی (شش ماه) تحت تأثیر منفی خود قرار نمی‌دهد و باعث کاهش کیفیت یونجه بسته‌بندی شده، نمی‌شود.

کلیدواژه‌ها

Afzalinia, S., & Karimi, A. H. (2018). Baled alfalfa losses, nutrient values, and storability affected by bale density and alfalfa moisture content. Asian Journal of Advances in Agricultural Research, 4(6), 1-7. https://doi.org/10.9734/AJAAR/2018/41724.
Afzalinia, S., Masoumi, A., Karimi, A. H., & Mohammadi, D. (2012). Bale density and moisture content effects on the losses of baled alfalfa. Journal of Agricultural Science and Technology, USA, 2, 667-672.
Ahmadi, K., Ebadzadeh, H. M., Hatami, F., Abdshah, H., & Kazemian, A. (2019). Agricultural statistics of 2017-2018 growing season, Vol. 1, Crops and horticulture products. Information and Technology Office of Jehad-e-Agriculture Ministry, Tehran, Iran. (in Persian)
Al-Gaadi, K. A. (2018). Impact of raking and baling patterns on alfalfa hay dry matter and quality losses. Saudi Journal of Biological Sciences, 25, 1040-1048. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2018.02.009.
Anderson, M. J., & Mickelsen, C. H. (1973). Spraying alfalfa hay with water before baling to minimize harvesting losses. Agronomy Journal, 65(4), 662-664. https://doi.org/10.2134/agronj1973.00021962006500040040x.
Anon. (2001). S358.2-Moisture measurement-forage. ASAE Standards, 47th Ed. 579. St. Joseph, Mich. ASAE.
Buckmaster, D. R., Rotz, C. A. & Black, J. R. (1990). Value of alfalfa losses on dairy farms. Transactions of the ASAE, 33(2), 351- 360. https://doi.org/10.13031/2013.31337.
Horwitz, W. (2000). Official methods of analysis of the association of official analytical chemist. 17th Ed. Association Official Analytical Chemists, Washington, DC, USA.
Masoumi, A. Rezaei, H. & Sadeghi, M. (2011). Effect of alfalfa fluffers on drying rate, baling loss, and nutrient value of alfalfa during baling. Journal of Agricultural Engineering Research, 12(4), 103-114. https://doi.org/10.22092/jaer.2012.100337. (in Persian)
Nelson, L. F. (1968). Spontaneous heating, gross energy retention and nutrient retention of high- density alfalfa hay. Transactions of the ASAE, 11(3), 595- 600. https://doi.org/10.13031/2013.39476.
Orloff, S. B. (1988). Artificial dew to improve baling: Can you beat Mother Nature? Proceedings of the 18th California Alfalfa Symposium, Dec. 7–8, Modesto, CA.
Orloff, B., Carlson, H. L., & Teuber, L. R. (1997). Intermountain alfalfa management. University of California, Oakland, California.
Rotz, C. A., & Abrams, S. M. (1988). Losses and quality changes during alfalfa hay harvest and storage.      Transactions of the ASAE, 31(2), 350-355. https://doi.org/10.13031/2013.30713.
Shinners, K. J., & Schlesser, W. M. (2014). Reducing baler losses in arid climates by steam re-hydration. Applied Engineering in Agriculture, 30(1), 11-16. https://doi.org/10.13031/aea.30.10115.
Taimoornejad, N. (2000). Nutritive value of fruit and vegetable wastes using in vivo, in vitro, and in situ methods in ruminants (M. Sc. Thesis), Islamic Azad University of Karaj, Karaj, Iran. (in Persian)