نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشگر بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 استادیار پژوهش، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 استادیار پژوهش، بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

4 استادیار بخش تحقیقات جنگل و مرتع مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

در این تحقیق، دو روش خندان کردن پسته (یخ خندان، مکانیک خندان) و خندان طبیعی در دو دمای نگهداری (10 و 25 درجة سلسیوس) پس از شش ماه انبارمانی از نظر اندیس پراکسید، عدد اسیدی و خواص حسی پستۀ رقم اوحدی ارزیابی و با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج به ­دست آمده نشان داد که تغییرات اندیس پراکسید به مدت شش ماه نگهداری، بین 2 تا 3 میلی‌اکی‌والان بر کیلوگرم و تغییرات اسیدیته بین 51/0 تا 85/0 میلی‌گرم بر گرم و درصد رطوبت نمونه‌ها بین 36/4 درصد تا 23/6 درصد بر پایۀ خشک است، بیشترین مقدار اسیدیته (85/0 میلی‌گرم بر گرم) و اندیس پراکسید (1/3 میلی‌اکی‌والان بر کیلوگرم) در پستۀ خندان شده به روش یخ خندان و نگهداری در دمای 25 درجة سلسیوس مشاهده شد. کمترین مقدار اسیدیته (51/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم) و اندیس پراکسید (2 میلی‌اکی‌والان بر کیلوگرم) نیز مربوط به پستۀ خندان شده به روش مکانیک خندان و نگهداری در دمای 10 درجة سلسیوس بود. با افزایش مدت نگهداری، اندیس پراکسید و اسیدیته افزایش نشان دادند، اما مقدار پراکسید در پایان انبارداری در همه تیمارها پایین‌تر از حد مجاز ایمن پیشنهاد شده (5 میلی‌اکی‌والان بر کیلوگرم) بود. با توجه به آزمایش‌ها، بیشترین میزان خندانی (92 درصد) و درجه خندانی (4/6 میلی‌متر) از نمونه‌های خندان شده با روش مکانیک خندان حاصل شد. درصد مغز شدن پسته‌هایی که با روش مکانیکی خندان شدند نسبت به دو روش دیگر به ترتیب 2 و 3 درصد بیشتر بود. از نظر داوران ارزیاب، روش مکانیک خندان با کسب میانگین 5/86 درصد امتیاز از دو تیمار دیگر مطلوبیت بیشتری داشت. با توجه به تأثیر چشمگیر ویژگی­های ظاهری و خواص شیمایی بر مشتری پسندی محصولات و بر اساس نتایج این تحقیق، استنباط می‌شود روش مکانیک خندان روشی مناسب‌تر برای خندان کردن مصنوعی پسته باشد.

کلیدواژه‌ها

 Abdullahi Ezzatabadi, M. (2011). Economic study of the relationship between price and quality in the domestic market of Iranian pistachios: A case study of Kerman province. Agricultural Economics Research, 3(3), 172-157. DOR:  20.1001.1.20086407.1390.3.11.9.8. (in Persian)
 
Anon. (2007). Pistachio kernel characteristics and test methods. No. 218. Fourth Reprint. Iranian Institute of Standards and Industrial Research of Iran, National Standard of Iran. (in Persian)
 
Anon. (2016). Faostat. Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2010.
 
Crane, J. C., & Iwakiri, B. T. (1982). Shell dehiscence in pistachio. HortScience, 17(5), 797-98.
 
Daneshmandi., M. Sh., Azizi, M., & Farhosh, R. (2013). Investigation of physical, chemical and biochemical properties of pistachio (Pistachio vera L. cv. Danesshmandi) in comparison with some commercial cultivars in Khorasan province. Journal of Horticultural Sciences (Agricultural Sciences and Industries), 28(1), 10-17. DOI: 10.22067/JHORTS4.V0I0.34996. (in Persian)
 
Esmaeilpour, A., & Shakerardekani, A. (2018). Effects of early harvest times on nut quality and physiological characteristics of pistachio (Pistacia vera) trees. Fruits, 73(2), 110-117.
 
Ferguson, L., Polito, V., & Kallsen C. (2005a). The  pistachio  tree; botany  and physiology  and  factors  that  affect yield.  Pistachio Production  Manual.  4th  Ed  Davis,  CA,  USA,  University  of California Fruit & Nut Research Information Center.
 
Ferguson L, Kader A., & Thompson T. (2005b). Harvesting, transporting, processing and grading. The Manual. UCCE Pistachio Production Short Course.
 
Gazor, H., & Minaei, S. (2005). Influence of temperature and air velocity on drying time and quality parameters of Pistachio (Pistacia vera L.). Drying Technology, 23(12), 2463-2475. DOI: 10.1080/07373930500341708.
 
Gazor, H., Minaei, S., & Rostami, M, A. (2003). Investigating the effects of temperature and product thickness on pistachio drying process in box dryers. Agricultural Sciences and Natural Resources, 11(4), 81- 94. (in Persian)
 
Maghsoudi, H., Khoshtaghaza, M. H., & Minaei, S. (2010). Selected geometric characteristics, density, and mechanical properties of unsplit pistachio nut. International Journal of Food Properties, 13, 394-403. DOI: 10.1080/10942910802571745.
 
Maghsoudi, H., Khoshtaghaza, H., Minaei, S., & Zaki Dizaji. H. (2012). Fracture resistance of Unsplit Pistachio (Pistacia vera L.) nuts against splitting force, under compressive loading. Journal of Agricultural Science and Technology (JAST), 14, 299-310. DOR: 20.1001.1.16807073.2012.14.2.1.3.
 
Mohsenin N. N. 1986. Physical properties of plant and animal materials. New York: Gordon & Breach Science Publishers.
 
Piggot, J. R. (1996). Statisical procedures in food research. Elsevier Applied Science, New York.
 
Raei, M., & Jafari, S. M. (2013). Influence of modified atmospheric conditions and different packaging materials on pistachio (Pistacia vera L.) oil quality. Latin American Applied Research, 43(1), 43-46.
 
Sedaghat, N. (2010). Application of arrhenius kinetics to evaluate stability of pistachio nuts at various conditions. Middle East Journal of Scientific Research, 6(3):224-229.
 
Sedaghat, N., Mortazavi, A., Nasiri Mahallati, M., & Davari Nejad, Gh. (2005). Estimation of shelf life of pistachios in different storage conditions. Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, 12(2), 127-134. (in Persian)
 
Shaker Ardakani, A. (2007). Harvesting, processing, storage and packaging of pistachios. National Pistachio Research Institute. First Ed. (in Persian)
 
Shayanfar, S., & Kashaninejad, M. (2012). The effect of different non-mechanical treatments on splitting pistachio nuts. Journal of Nuts, 3(3), 1-4.
 
Sherafati, A. M., Hokmabadi, H., & Sabeti, A. (2008). The most important varieties of pistachios in Khorasan and their role in production and export. Proceedings of the First National Conference on Pistachio Processing and Packaging, Dec. 4-5, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran. (in Persian)
 
Tavakolipour, H. (2000). Optimization and design of drying processes and pistachio storage conditions (Ph. D. Thesis), Food Science and Technology Engineering, Islamic Azad University-Science and Research Branch, Faculty of Engineering. Tehran, Iran. (in Persian)
 
Tavakolipour, H., Basiri, A., & A. Kalbasi Ashtari, A. (2008). Effects of temperature and relative humidity of storage environment on pistachio quality indices during storage period. Quarterly Journal of Food Science and Technology, 5(4), 57-66. (in Persian)
 
Zare Nazari, A. (2013). Investigation of pistachio dryers and energy consumption in them. Iran Pistachio Association Website. (in Persian)