نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد مکانیزاسیون کشاورزی گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

2 استادیار گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

3 استادیار گروه مهندسی علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

4 دانشیار گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

بخش زیادی از مصرف سوخت در کشاورزی مربوط به صنعت پرورش طیور است. مصرف سوخت در
مرغداری­های کشورمان بیش از میزان استانداردهای جهانی است. مصرف زیاد منابع فسیلی در این صنعت، علی‌رغم ارزانی سوخت در ایران و تخصیص سوخت یارانه­ای هزینه زیادی را به مرغدارها تحمیل نموده و امکان رقابت آنها در بازارهای جهانی را کاهش می­دهد. همچنین، کیفیت گرمای تأمین شده برای جوجه­ها یکی از دغدغه­های اصلی صنعت مرغداری است که در بهره­وری تولید نقش اساسی دارد. در گرمایش مرغداری­ها، سامانه­های گرمایشی کوره­های هوای گرم (هیتر معمولی، جت هیتر)، سامانه­های گرمایش از کف، سامانه­های تابشی چتری و سامانه­های گرمایش تابشی لوله­ای کاربرد دارند. بر اساس مطالعه حاضر، از میان سامانه­های گرمایشی اشاره شده، سامانه­های گرمایشی تابشی لوله­ای با مصرف انرژی 8/6 مگاژول بر متر مربع، کمترین مصرف انرژی و یکنواختی دمای مناسبی در ارتفاع 30 سانتیمتری با تأمین میانگین دمای 50/2 ± 52/28 درجه­ سلسیوس داشتند. سامانه­های گرمایش از کف بهترین یکنواختی دما را با میانگین 18/2 ± 10/26 درجه ­سلسیوس داشتند اما مصرف انرژی آنها 30 درصد بیشتر از سامانه تابشی لوله­ای برآورد گردید. سامانه هیتر معمولی با میانگین دمای 16/5 ±83/25 درجه ­سلسیوس و سامانه جت هیتر با میانگین دمای 41/5 ±94/23 درجه ­سلسیوس از لحاظ یکنواختی دما بدترین وضعیت و سامانه هیتر معمولی با مصرف انرژی 3/14 مگاژول بر متر مربع و گرمایش از کف با مصرف انرژی 3/30 مگاژول بر متر مربع بیشترین مصرف انرژی را داشتند.

کلیدواژه‌ها

Abrishami, H., Hasantash, S., G., Abdoli, Q., & Samimi, S. (2011). Economic study of the possibility of      modernizing the country's poultry industry with focus on optimizing fuel consumption. Journal of   Economics and Energy Studies, 155, 30-179. (in Persian)
 
Anon. (2006). Environmental management Life cycle assessment, requirements and guidelines. ISO 14044. Available at: http://www.iso.org.
 
Anon. (2013). ISIRI Standard 12886: Gas fried industrial heaters with displacement method with capacity of less than 70 kw – Criteria and technical specifications of energy consumption and energy label. Institute of Standards and Industrial Research of Iran. (in Persian)
 
Becky, M. (2015). Principles of broiler breeding. Tehran. Danesh Marz. (in Persian)
 
Campos, A. T., Klosowski, E. S., Sousa, F. A., Ponciano, P. F., Navarini, F. C., & Yanagi, J. T. (2013). Eficiênciade sistema de aquecimento auxiliar para aviários, com base nos índices de conforto térmico. Bioscience Journal, Uberlândia, 29(3), 703-711.
 
Dansfaleh, R., & Sharif, M. (2008). Fuel consumption status and energy saving potentials in the country's poultry industry. 16th Annual Conference on Mechanical Engineering, Kerman, Faculty of Engineering, May 16, Shahid Bahonar University. (in Persian)
 
Ebadzadeh, H. R., Ahmadi, K., & Afrozi, Sh. M. (2019). Statistics letter of the Ministry of Jihad Agriculture. (in Persian)
 
Fallah Georgiani, M., Hosseini Moghadam, S. H., & Mohiti, M. (2018). Investigation of the effect of density the performance of commercial broilers in Guilan province. Proceedings of the Second National Conference on New Research in Animal Sciences, April 11, Birjand University. (in Persian)
 
Fairchild, B., Collins, N. E., & Czarick, M. (2012). Environmental factors for controlling chicks Circulation fans in houses with radiant brooders. College of Agricultural and Environment Sciences, University of Georgia, Georgia.
 
Hammond, G. (2015). Environmental life cycle assessment (LCA) of energy systems. In: G. Hammond., C. Jones., & A. Ogrady (Eds.) Handbook of Clean Energy System. Sweden, Wiley.
 
Maringa, D. J. R., Tinoco, I. de F. F., Vieira, M. F. A., Mendes, M. A., Sousa, F. C. de, & França, L. G. (2014). Mapeamento do ambiente térmico de aviários de postura abertos em sistema vertical decriação. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 19, 996 -1004.
 
Maysami, M. A. (2014). Energy efficiency in dairy cattle farming and related feed production in Iran (Ph. D. Thesis), Humboldt University of Berlin.
 
Mesri Gandshmin, T., & Amid, S. (2016).  Modeling of energy efficiency using the approach of artificial perceptron neural networks (Case study of Ardabil province). Journal of Livestock Production Research, 5(2), 73-85. (in Persian)
 
Osorio, R. H., Ilda F. F., Tinoco Jairo, A., & Osorio, S. (2016). Thermal environment in two broiler barns during the first three weeks of age. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 20(3), 256-262.
 
Pourreza, J. (2013). Scientific and practical principles of poultry breeding, Jihad Daneshgahi Pub, Isfahan University of Technology. (in Persian)   
 
Rocha, K. S. O., Martins, J. H., Saraz, O. A. J., & Martins, M. A. (2014). Modeling and simulation of internal environment conditions in high-density poultry houses with ventilation using computational fluid dynamics. Proceedings of the International Conference of Agricultural Engineering, July 6-10, Zurich.
 
Shahini, H., Saadat Fard, M., & Taki, M. (2017). Construction and evaluation of underfloor heating system in model poultry hall. Proceedings of the 3rd National Congress of Development and Promotion of Agricultural Engineering and Soil Sciences of Iran, Sep. 13, Tehran, Iran. (In Persian)
 
Vanek, F. (2016). Energy systems engineering, Evaluation and Implementation. New York. McGraw-Hill Education.