نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری گروه مکانیک بیوسیستم . دانشکده کشاورزی. دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک. اراک

2 استادیار گروه مکانیزاسیون کشاورزی ، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک

3 استادیار گروه مکانیک بیوسیستم. دانشکده کشاورزی . دانشگاه آزاد اسلامی وحد اراک. اراک

4 استادیار گروه میکرو بیولوژِی . دانشگاه فرهنگیان (شهید بهشتی) .قم

چکیده

این تحقیق به بررسی تاثیر دما، pH و نوع محیط کشت بر فاکتورهای موثر در تولید ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس پرداخته است. آزمایشی با استفاده از طرح فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در فتوبیوراکتور عمودی به اجرا درآمد. عامل اول یعنی محیط کشت ریزجلبک در سه سطح: محیط کشت والن، جردن و BBM، عامل دوم دما در دو سطح: 25 و 30 درجه سلسیوس و عامل سوم میزان اسیدیته در دو سطح: 5/0±8 و 5/0±10 بود. میزان شدت نور 5000 لوکس، مدت نوردهی 14 ساعت و هوادهی از طریق پمپ هوا با اختلاط میزان  دی‌اکسید کربن 15 درصد برای هر 36 نمونه به صورت یکسان اعمال گردید. پارامترهای اندازه‌گیری شامل: میزان تراکم سلولی، زیست‌توده، درصد چربی، میزان کلروفیل a و کارتنوئید است. نتایج بررسی­ها نشان داد که فاکتورهای تراکم سلولی، میزان زیست‌توده، درصد لیپید، میزان کلروفیل a و کارتنوئید در بین محیط­های‌ کشت‌ والن، جردن و BBM در سطح 1 درصد و بین pH و دماهای انتخابی نیز تفاوت معنی­داری وجود دارد. نتایج مقایسۀ میانگین داده­ها نشان داد بیشترین میزان تراکم سلولی، میزان کلروفیل a، میزان کارتنوئید مربوط به تیمار M1T1P1 (محیط کشت والن با دمای 5 و 5/0±8=pH) و کمترین میزان مربوط به تیمار M2T2P2 (محیط کشت BBM با دمای 30 و 5/0±10 pH=) است. در خصوص زیست‌توده، بیشترین میزان در تیمار M3T1P1 (محیط کشت جردن با دمای 25 و 5/0±8pH=) به دست آمد. تحقیق حاضر نشان داد از بین شرایط مختلف تولید، مناسب‌ترین آن برای تولید اسپیرولینا پلاتنسیس محیط کشت والن با دمای 25 درجه سلسیوس با 5/0±8 pH= است.

کلیدواژه‌ها

Akbarnejad, M., Rajabi Islami, H., Javaheri Baboli, M., Shamsaie Mehragan, M., & Filizadeh, Y. (2020). Effect of ligh and nitrogen concentration on the growth and lipid content of marine diatom, Chaetoceros calcitrans. Iranian Journal of Fisheries Sciences, 19(2), 986-993. Doi: 10.22092/ijfs.2018.117035. (in Persian)
 
Anon. (2013). A Review on culture, production and use of spirulina as food for humans and feeds for domestic animals and fish, FAO Fisheries and Aquaculture Circular No. 1034.
 
Assaf Sukenik, Y. C. T. B. (1989). Regulation of fatty acid composition by irradiance level in the Eustigmatophyte Nannochloropsis sp. Journal of Phycology, 25(4): 686-692.
 
Barbosa, M.J.G.V. (2003). Micro algal photo bio reactors: scale-up and optimization (Ph. D. Thesis), Wageningen University, Wageningen, Netherlands.
 
Belay, A. (1997). Mass culture of Spirulina outdoors. The earthrise farms experience. In: Vonshak, A. (Ed.) Spirulina platensis (Arthrospira): physiology, cell-biology and biotechnology. Taylor and Francis. London.
 
Choonawala, B. (2007). Spirulina production in brine effluent from cooling towers. Durban University of Technology.
 
Colla, L. M., Reinehr, C. O., Carolina, R., & Jorge, A. V. C. (2007). Production of biomass and nutraceutical compounds by Spirulina platensis under different temperature and nitrogen regimes. Bioresource Technology, 98, 489-493.
 
Converti, A., Casazza, A. A., Ortiz, E. Y., Perego, P., & Del Borghi, M. (2009). Effect of temperature and nitrogen concentration on the growth and lipid content of Nannochloropsis oculata and Chlorella vulgaris for biodiesel production. Chemical Engineering and Processing: Process Intensification, 48(6):114-115.
 
Danesi, E. D .G., Rangel-Yagui, C. O., Sato, S., & de Carvalho, J. C.M. (2011). Growth and content of Spirulina platensis biomass and chlorophyll cultivated at different values of light intensity and temperature using different nitrogen sources. Brazilian Journal of Microbiology, 42, 362-373. Doi: 10.1590/S1517-83822011000100046.
 
Deres, E. (1998). Spectrophotometric determination of chlorophyll a,b and total carotenoid content of some algae species using different solvent. Botany 22, 13-17.
 
Del Campo, J. A., García-González, M., & Guerrero, M. G. (2004). Outdoor cultivation of microalgae for carotenoid production: current state and perspectives. Applied Microbiology and Biotechnology, 74, 1163–1174. Doi: 10.1007/s00253-007-0844-9.
 
Estak, Z. (1963). Changes in the chlorophyll content as related to photosynthetic activity and age of leaves. Photochemistry and Photobiology 2, 101-110.
 
Fernandez Reiriz, M. J., Perez-Camacho, A., & Ferreiro, M. J. (1989). Biomass production and variation in the biochemical profile (total protein, carbohydrates, RNA, lipid and fatty acids) of seven marine microalgae. Aquaculture, 83, 17–37. Doi:10.1016/0044-8486(89) 90057-4.
 
Ghaeni, M., Matinfar, A., Soltani, M., & Rabbani, M. (2019). Laboratory culture of Arthorospira platensis. Journal of Marine Biology. Islamic Azad University of Ahvaz Publications, 8, 37-50. (in Persian)
 
Gardner, R., Peters, P., Peyton, B., & Cooksey, K. E. (2011). Medium pH and nitrate concentration effects on accumulation of triacylglycerol in two members of the chlorophyta. Journal Applied Phycology, 23, 1005-1016.
 
Gargi Jaski, M., Yahyawi, M., Rouhani, K., & Salarzadeh, K. (2018). The effect of different nitrogen sources on the amount of biomass and protein content of blue-green alga - Spirulina platensis. Iranian Journal of Fisheries, 6, 57-66. (in Persian)
 
Gouveia, L., Batista, A. P., Raymundo, A., Sousa, I., & Empis, J. (2006). Chlorella vulgaris and Haematococcus pluvialis biomass as coloring and antioxidant in food emulsions. European Food Research and Technology, 222, 362-367.
 
Grobbelaar, J. U. (2004).  Inorganic algal nutrition. In: Richmond, A. (Ed.) Handbook of microalgal culture: Biotechnology and applied phycology. Blackwell Publishing Ltd., Oxford.
 
Griffiths, M., & Harrison, S. L. (2009). Lipid productivity as a key characteristic for choosing algal species for biodiesel production. Journal of Applied Phycology, 21(5), 493-507.
 
Göksan, T., Zekerüyaoúlu, A., & Ülknur, A. K. (2007). The growth of Spirulina platensis in different culture systems under greenhouse condition. Turkish Journal of Biology, 31, 47–52.
 
Ismaiel, M. M., El-Ayouty, Y. M., & Pierecy-Normorea, M. (2016). Role of pH on antioxidants production by Spirulina (Arthrospira) platensis. Brazilain Journal of Microbiology, 47, 298-304.
 
Jaryan, R., Fatemi, M., & Machinchian Moradi, A. (2019). The effect of temperature and elements of magnesium and iron on the growth rate and live mass of Spirulina (Arthrospira plantensis). Iranian Journal of Fisheries, 28(6), 69-78. (in Persian)
 
Jime´nez, C., Cossı´o, B. R., Labella, D., & Niell, F. X. (2003). The feasibility of industrial production of Spirulina (Arthrospira) in southern Spain. Aquaculture, 217, 179–190.
 
Lavens, P., & Sorgeloos, P. (1996). Manual on the production and use of live food for aquaculture. FAO Fisheries Technical paper.
 
Lee, R. E. (2008). Phycology, fourth edition. 4th Ed. Cambridge University Press.
 
Lubzens, E., Gibson, O., Zmora, O., & Sukenik, A. (2003). Potential advatages of frozen algae (Nannochloropsis sp.) for plicatilis culture. Aquaculture, 133, 295-309.
 
Madkour, F. F., Kamil, A., & Nasr, H. S. (2012). Production and nutritive value of Spirulina platensis in reduced cost media. Egyptian Journal of Aquaculture Research, 38, 51–57. Doi:10.1016/j.ejar.2012.09.003.
 
Masoumi, S. Z., & Yavari, V. (2007). A study of the effect of light on the growth of Tetraselmis microalgae in the environment of vitamin-free and vitamin-free cultures. Journal of Research and Construction, 74, 130-139.
 
Nicholas, H. W., & Bold, H. C. (1965). Trichosarcina polymorpha gen. et sp. nov. Journal of Phycology. 1, 34-38.
 
Ötles, S., & Pire, R. (2001). Fatty acid composition of Chlorella and Spirulina microalgae species. Journal of AOAC, 84, 1708-1714.
 
Paknejadi, M., Malek Ahmadi, F., & Soltani, N. (2012). Investigation of the effect of different amounts of nitrogen and pH on the biomass of lipid content and fatty acid composition in Spirulina major. Aquatic Ecology Neighborhood, 8(2), 14-30. (in Persian)
 
Peck, M. A., Ewest, B., Holste, L., Kanstinger, P., & Martin, M. (2008). Impacts of light regime on egg harvests and 48-h egg hatching success of Acartia tonsa (Copepoda: Calanoida) within intensive culture. Aquaculture, 275, 102-107.
 
Puyfoulhoux, G., Rouanet, J. M., Besancon, P., Baroux, B., Baccou, J. C., & Caporiccio, B. (2001). Iron availability from iron-fortified Spirulina by an in vitro digestion/Caco-2 cell culture model. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 49, 1625-29.
 
Pulz, O., & Gross, W. (2004). Valuable products from biotechnology of microalgae. Applied Microbiology and Biotechnology, 65, 635–648.
 
Rafiei, F., Ismaili, A., & Kermanshahi, H. (2012). Study of algae growth (Phaeophyta, Fucales) Sargassum boveanum under the influence of changes in temperature, light period and light intensity in laboratory conditions. Marine Science and Technology Research, 7(3), 27-35. (in Persian)
 
Rodrigues, M. S., Ferreira, L. S., Converti, A., & Sato, S. (2011). Influence of ammonia sulphate feeding time on fed-batch Arthrospira (Spirulina) platensis cultivation and biomass composition with and without pH control. Bioresource Technology, 102, 6587-6592.
 
Ryckebosch, E., Muylaert, K., & Foubert I. (2012). Optimization of an analytical procedure for extraction of lipids from microalgae. Journal of the American Oil Chemists’ Society. 89(2), 189-198.
 
Sajilata, M. G., Singhal, R. S., & Kamat, M. Y. (2008). Fractionation of lipids and purification of y-linolenic acid (GLA) from Spirulina platensis. Food Chemistry, 109(3), 580-586.
 
Saleh, A. M., Dhar, D. W., & P. Singh, K. (2011). Comparative pigment profiles of different Spirulina strains. Research in Biotechnology, 2(2), 67-74.
 
Sharma, G., Kumar, M., Irfan Ali, M., & Dut Jusja, N. (2014). Effect of carbon content, Salinity and pH on Spirulina platensis for phycocyanin, allophycocyanin and phycoerythrin accumulation. Microbial & Biochemical Technology, 6, 202-206.
 
Todd, L.(2000). A review of spirulina as acarotenoid and vitamin source for cultured shrimp. Spirulina Pacifica Technical Bulletin.
 
Yuan, X., Kumar, A., Sahu, A. K., & Ergas, S. J. (2011). Impact of ammonia concentration on Spirulina platensis growth in an air lift photobioreactor. Bioresource Technology, 102, 3234–3239. Doi:10.1016/j.biortech.2010.11.019.
 
Zar, J. H. (1984). Biostatistical analysis. 2nd Edition. Prentice Hall Inc., Engewood Cliffs, New York. 718.