نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی ارشد مکانیزاسیون کشاورزی، گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
2 استادیار گروه مهندسی بیوسیستم دانشگاه شهید چمران اهواز
3 استاد گروه مهندسی بیوسیستم، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز
چکیده
نیشکر گیاهی است که از دیرباز برای تولید شکر و محصولات جانبی در استان خوزستان کاشت میشود و روش اصلی کاشت آن قلمهزنی است. با توجه به روشهای مختلف کاشت قلمۀ نیشکر در خوزستان، این مطالعه در سال 1395 و با هدف بررسی این روشها و استخراج شاخصهای مناسب آن با توجه به شرایط این استان و در زمان معمول کاشت نیشکر در استان خوزستان (از نیمۀ دوم مرداد تا اوایل مهرماه) در کشت و صنعت حکیم فارابی اجرا شد. دادههای این پژوهش نیز در حین کاشت از طریق مشاهده، تهیۀ عکس و گزارشنویسی
بهمنظور جمعآوری اطلاعات خام، مصاحبه و توزیع پرسشنامه بین کارشناسان مجرب کشت و صنعت حکیم فارابی (25 نفر) صورت پذیرفت. در ابتدا، متغیرهای مؤثر برای شاخصهای روش کاشت مناسب تعیین گردید. شاخصهای هزینه، میزان کیفیت قلمهگذاری، ظرفیت مزرعهای، تعداد حرکت تراکتور در زمین و ارگونومیک کار بررسی شد. برای تعیین روش مناسب کاشت از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. وزندهی عوامل با استفاده از نظر کارشناسان و خبرگان کشاورزی صورت گرفت. شاخصهای تعیینشده برای سه روش مختلف کاشت قلمۀ نیشکر با دست، کاشت نیمهمکانیزۀ قلمه نیشکر با دستگاه بُرنده-کارنده و کاشت مکانیزۀ قلمة نیشکر با دستگاه کارندۀ خودکار به فرآیند تحلیل سلسله مراتبی وارد و با نرمافزار Expert Choiceمقایسه شدند. نتایج بررسیها نشان میدهد که کاشت نیمهمکانیزه با کمترین هزینه و بیشترین کیفیت قلمهگذاری روشی است بهینه. از طرف دیگر، کاشت دستی بهدلیل هزینۀ بالا و بهرغم آنکه در شاخص کیفیت کاشت بهتر از کاشت مکانیزه عمل کرده، رتبهای پایینتر بهدست آورده است.
کلیدواژهها
Bhal, V. P. and Sharma, T. R. 2001. Present status and scope of tractor drawn automatic lister sugarcane cutter planter in Haryana. Annual Convention of the Indian Society of Agricultural Engineers at OUAT. Jan. 22-24. College of Agricultural Engineering and Technology, Bhubneshwar.
24, 250-257.
(in Persian)