مجید خانعلی؛ مهدیه محمدنیا گالشکلامی؛ اسدالله اکرم؛ هما حسین زاده بندبافها
چکیده
در این پژوهش به بررسی میزان مصرف انرژی و انتشار آلایندههای زیستمحیطی در تولید کلوچه در استان گیلان پرداخته شده است. روشهای بهینهسازی مصرف انرژی بهمنظور کاهش کاهش آلایندههای محیط زیست با استفاده از دو روش مرسوم تحلیل پوششی دادهها و الگوریتم ژنتیک چندهدفه ارائه گردید.بدین منظور، اطلاعات لازم از 30 واحد تولید کلوچه ...
بیشتر
در این پژوهش به بررسی میزان مصرف انرژی و انتشار آلایندههای زیستمحیطی در تولید کلوچه در استان گیلان پرداخته شده است. روشهای بهینهسازی مصرف انرژی بهمنظور کاهش کاهش آلایندههای محیط زیست با استفاده از دو روش مرسوم تحلیل پوششی دادهها و الگوریتم ژنتیک چندهدفه ارائه گردید.بدین منظور، اطلاعات لازم از 30 واحد تولید کلوچه استخراج و بهعنوان دادههای اولیه در تحلیلهای انرژی و زیستمحیطی بهکار گرفته شد. با استفاده از رویکرد ارزیابی چرخۀ زندگی، تأثیرات زیستمحیطی تولید کلوچه بررسی شد. نهادهها و ستانده بر اساس همارزهای انرژی به انرژیهای معادل تبدیل شدند. نتایج این پژوهش نشان میدهد که 66/30533 مگاژول انرژی برای تولید هر تن کلوچه مصرف میشود. بیشترین سهم انرژی مصرفی به گاز طبیعی با 28/16945 مگاژول بهازای هر تن کلوچۀ تولیدی ارتباط دارد. طبق نتایج ارزیابی چرخۀ زندگی، شاخص گرمایش جهانی برای تولید هر تن کلوچه09/3732 کیلوگرم کربندی اکسید معادل تعیین گردید. بر اساس نتایج مدلهای تحلیل پوششی دادهها، میزان کل انرژی مورد نیاز در حالت مصرف بهینۀ نهادهها، درصد صرفهجویی انرژی و کاهش شاخص گرمایش جهانی بهترتیب برابر 58/30221 مگاژول در تن، 02/1 درصد و 37/190 کیلوگرم کربن دیاکسید معادل بهازای تولید یک تن کلوچه بهدست آمد. همچنین، اجرای الگوی پیشنهادی توسط الگوریتم ژنتیک چندهدفه مصرف انرژی را 62/21 درصد کاهش می دهد که بیشترین درصد صرفهجویی در انرژی در مصرف گردو در تولید کلوچه دیده شده است. بر اساس نتایج بهینهسازی چندهدفه، میزان شاخص گرمایش جهانی بهازای تولید یک تن کلوچه برابر 74/2923 کیلوگرم کربندی اکسید معادل تعیین شد.