علی متولی؛ ابراهیم شهبازی؛ سید جعفر هاشمی؛ رضا طباطبایی کلور
چکیده
یکی از دغدغه های مهم در فرآیندهای پس از برداشت، حفظ کیفیت میوه ها و افزایش دورۀ ماندگاری آنهاست. از روش های مهم به منظور افزایش دورۀ ماندگاری میوه ها، یکی استفاده از روش بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده است. در پژوهش حاضر، روند تغییرات برخی ویژگی های کیفی (رنگ، pH، TSS و سفتی بافت) میوۀ زردآلو با استفاده از روش بسته بندی ...
بیشتر
یکی از دغدغه های مهم در فرآیندهای پس از برداشت، حفظ کیفیت میوه ها و افزایش دورۀ ماندگاری آنهاست. از روش های مهم به منظور افزایش دورۀ ماندگاری میوه ها، یکی استفاده از روش بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده است. در پژوهش حاضر، روند تغییرات برخی ویژگی های کیفی (رنگ، pH، TSS و سفتی بافت) میوۀ زردآلو با استفاده از روش بسته بندی اتمسفر اصلاح شده در سه دمای نگهداری (دمای محیط، 4 و 8 درجه سلسیوس)، سه ترکیب گازی مختلف(ترکیب اول CO2=8%، O2=4%، N2=88%، ترکیب دوم CO2=15%، O2=10%، N2=75% ، ترکیب سوم CO2=15%، O2=10%، N2=75%) و دو ضخامت بسته های پلی اتیلن (30 و 50 میکرومتر) بررسی شد. نتایج به دست آمده نشان داد که روند شیب تغییرات رنگ، TSS و pH در تمامی تیمارها صعودی و شیب تغییرات سفتی بافت نزولی است. بیشترین تغییرات کلی رنگ، TSS و pH و سفتی بافت نسبت به میوۀ تازه به ترتیب به میزان 26/72، (درصد بریکس) 7/6، 3/17 و (N/cm2) 18/04مربوط به تیمار دمای نگهداری محیط (22 درجه سلسیوس)، ترکیب گازی CO2=10%، O2=15%، N2=75% و ضخامت بسته 30 میکرومتر بود. همچنین کمترین تغییرات کلی رنگ، TSS و pH و سفتی بافت به ترتیب به میزان 14/16، (درصد بریکس) 2/0، 1/11 و (N/cm2) 13/49 مربوط به تیمار دمای نگهداری 4 درجه سلسیوس، ترکیب گازی CO2=8%، O2=4%، N2=88%، و ضخامت بسته 50 میکرومتر بود. بهترین تیمار در دمای نگهداری 4 درجه سلسیوس، ترکیب گازی CO2=8%، O2=4%، N2=88% و ضخامت بسته 50 میکرومتر بود.
علی متولی؛ سید جعفر هاشمی؛ ابراهیم تقی نژاد
چکیده
امروزه گرمایش کره زمین در اثر مصرف سوختهای فسیلی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. مصرف سوختهای فسیلی در نیروگاهها به منظور تولید برق بیشترین سهم را در انتشار گازهای گلخانهای و آلاینده در جهان دارند. با وجود سهم چشمگیر بخش کشاورزی از صنعت برق، بخش فرآوری و خشک کردن محصولات کشاورزی بیشترین انرژی مصرفی را به خود اختصاص دادهاند. ...
بیشتر
امروزه گرمایش کره زمین در اثر مصرف سوختهای فسیلی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. مصرف سوختهای فسیلی در نیروگاهها به منظور تولید برق بیشترین سهم را در انتشار گازهای گلخانهای و آلاینده در جهان دارند. با وجود سهم چشمگیر بخش کشاورزی از صنعت برق، بخش فرآوری و خشک کردن محصولات کشاورزی بیشترین انرژی مصرفی را به خود اختصاص دادهاند. در این پژوهش به بررسی پارامترهای انرژی و زیست محیطی (گرمایش جهانی) و هزینههای اجتماعی خشک کردن لایههای سیب در سه دمای 45، 55 و 65 درجه سلسیوس و در سرعت جریان هوای ثابت 5/0 متر بر ثانیه در پیشتیمارهای مختلف اسمزی، فراصوت، بلانچینگ و مایکروویو (هر یک از پیشتیمارها در سه سطح) پرداخته شد. بررسی دادهها نشان میدهد که با افزایش دما و استفاده از پیشتیمارهای مختلف، مدت زمان، انرژی مصرفی و حرارت مخصوص مصرفی نسبت به تیمار شاهد روند کاهشی و مقادیر بازده انرژی، خشک شدن و حرارتی روند صعودی دارند. بالاترین مقادیر هر دو بازده انرژی و خشک شدن در استفاده از پیشتیمارهای مختلف مربوط به استفاده از پیشتیمار مایکروویو با توان 360 وات بهمدت 5/2 دقیقه در دمای 65 درجه سلسیوس بهترتیب بهمیزان 04/5 و 62/5 درصد و پایینترین میزان این بازدهها مربوط به تیمار شاهد با دمای 45 درجه سلسیوس بهترتیب بهمیزان 27/2 و 38/2 درصد بهدست آمده است. نتایج بررسیها نشان میدهد که بیشترین و کمترین میزان گازهای گلخانهای بهازای خروج هر کیلوگرم آب از لایههای سیب بهترتیب 19/21، 37/9 کیلوگرم CO2 و 4-10×05/10، 4-10×45/4 کیلوگرم CH4 و 4-10×01/2، 4-10×89/0 کیلوگرم N2O بوده است. همچنین بالاترین و پایینترین میزان هزینههای اجتماعی بهازای خروج یک کیلوگرم آب از لایههای سیب بهترتیب در نیروگاه بخار 60/34927، 04/15449ریال، در نیروگاه 45/35263، 59/15597 ریال و در نیروگاه سیکل ترکیبی 66/30561، 91/13517 ریال برآورد گردید.