علی متولی؛ ابراهیم شهبازی؛ سید جعفر هاشمی؛ رضا طباطبایی کلور
چکیده
یکی از دغدغه های مهم در فرآیندهای پس از برداشت، حفظ کیفیت میوه ها و افزایش دورۀ ماندگاری آنهاست. از روش های مهم به منظور افزایش دورۀ ماندگاری میوه ها، یکی استفاده از روش بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده است. در پژوهش حاضر، روند تغییرات برخی ویژگی های کیفی (رنگ، pH، TSS و سفتی بافت) میوۀ زردآلو با استفاده از روش بسته بندی ...
بیشتر
یکی از دغدغه های مهم در فرآیندهای پس از برداشت، حفظ کیفیت میوه ها و افزایش دورۀ ماندگاری آنهاست. از روش های مهم به منظور افزایش دورۀ ماندگاری میوه ها، یکی استفاده از روش بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده است. در پژوهش حاضر، روند تغییرات برخی ویژگی های کیفی (رنگ، pH، TSS و سفتی بافت) میوۀ زردآلو با استفاده از روش بسته بندی اتمسفر اصلاح شده در سه دمای نگهداری (دمای محیط، 4 و 8 درجه سلسیوس)، سه ترکیب گازی مختلف(ترکیب اول CO2=8%، O2=4%، N2=88%، ترکیب دوم CO2=15%، O2=10%، N2=75% ، ترکیب سوم CO2=15%، O2=10%، N2=75%) و دو ضخامت بسته های پلی اتیلن (30 و 50 میکرومتر) بررسی شد. نتایج به دست آمده نشان داد که روند شیب تغییرات رنگ، TSS و pH در تمامی تیمارها صعودی و شیب تغییرات سفتی بافت نزولی است. بیشترین تغییرات کلی رنگ، TSS و pH و سفتی بافت نسبت به میوۀ تازه به ترتیب به میزان 26/72، (درصد بریکس) 7/6، 3/17 و (N/cm2) 18/04مربوط به تیمار دمای نگهداری محیط (22 درجه سلسیوس)، ترکیب گازی CO2=10%، O2=15%، N2=75% و ضخامت بسته 30 میکرومتر بود. همچنین کمترین تغییرات کلی رنگ، TSS و pH و سفتی بافت به ترتیب به میزان 14/16، (درصد بریکس) 2/0، 1/11 و (N/cm2) 13/49 مربوط به تیمار دمای نگهداری 4 درجه سلسیوس، ترکیب گازی CO2=8%، O2=4%، N2=88%، و ضخامت بسته 50 میکرومتر بود. بهترین تیمار در دمای نگهداری 4 درجه سلسیوس، ترکیب گازی CO2=8%، O2=4%، N2=88% و ضخامت بسته 50 میکرومتر بود.
علی متولی؛ سید جعفر هاشمی؛ ابراهیم تقی نژاد
چکیده
امروزه گرمایش کره زمین در اثر مصرف سوختهای فسیلی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. مصرف سوختهای فسیلی در نیروگاهها به منظور تولید برق بیشترین سهم را در انتشار گازهای گلخانهای و آلاینده در جهان دارند. با وجود سهم چشمگیر بخش کشاورزی از صنعت برق، بخش فرآوری و خشک کردن محصولات کشاورزی بیشترین انرژی مصرفی را به خود اختصاص دادهاند. ...
بیشتر
امروزه گرمایش کره زمین در اثر مصرف سوختهای فسیلی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. مصرف سوختهای فسیلی در نیروگاهها به منظور تولید برق بیشترین سهم را در انتشار گازهای گلخانهای و آلاینده در جهان دارند. با وجود سهم چشمگیر بخش کشاورزی از صنعت برق، بخش فرآوری و خشک کردن محصولات کشاورزی بیشترین انرژی مصرفی را به خود اختصاص دادهاند. در این پژوهش به بررسی پارامترهای انرژی و زیست محیطی (گرمایش جهانی) و هزینههای اجتماعی خشک کردن لایههای سیب در سه دمای 45، 55 و 65 درجه سلسیوس و در سرعت جریان هوای ثابت 5/0 متر بر ثانیه در پیشتیمارهای مختلف اسمزی، فراصوت، بلانچینگ و مایکروویو (هر یک از پیشتیمارها در سه سطح) پرداخته شد. بررسی دادهها نشان میدهد که با افزایش دما و استفاده از پیشتیمارهای مختلف، مدت زمان، انرژی مصرفی و حرارت مخصوص مصرفی نسبت به تیمار شاهد روند کاهشی و مقادیر بازده انرژی، خشک شدن و حرارتی روند صعودی دارند. بالاترین مقادیر هر دو بازده انرژی و خشک شدن در استفاده از پیشتیمارهای مختلف مربوط به استفاده از پیشتیمار مایکروویو با توان 360 وات بهمدت 5/2 دقیقه در دمای 65 درجه سلسیوس بهترتیب بهمیزان 04/5 و 62/5 درصد و پایینترین میزان این بازدهها مربوط به تیمار شاهد با دمای 45 درجه سلسیوس بهترتیب بهمیزان 27/2 و 38/2 درصد بهدست آمده است. نتایج بررسیها نشان میدهد که بیشترین و کمترین میزان گازهای گلخانهای بهازای خروج هر کیلوگرم آب از لایههای سیب بهترتیب 19/21، 37/9 کیلوگرم CO2 و 4-10×05/10، 4-10×45/4 کیلوگرم CH4 و 4-10×01/2، 4-10×89/0 کیلوگرم N2O بوده است. همچنین بالاترین و پایینترین میزان هزینههای اجتماعی بهازای خروج یک کیلوگرم آب از لایههای سیب بهترتیب در نیروگاه بخار 60/34927، 04/15449ریال، در نیروگاه 45/35263، 59/15597 ریال و در نیروگاه سیکل ترکیبی 66/30561، 91/13517 ریال برآورد گردید.
روزبه عبدی؛ سید جعفر هاشمی؛ رضا طباطبایی کلور
چکیده
به منظور تبدیل پسماند مواد غذایی به کمپوست، دستگاه جدیدی برای تولید کمپوست مجهز به سامانههای هوادهی تحت فشار، حرارتدهی و همزنی به منظور تسریع در فرآیند تجزیه میکروارگانیزمها ساخته شد. آزمایشها در سه سطح هوادهی (2/0، 4/0 و 6/0 لیتر در دقیقه کیلوگرم- ماده خشک) در نسبت C/N برابر 28، در دور ثابت همزن (یک دور در دقیقه) و 6 سطح زمانی ...
بیشتر
به منظور تبدیل پسماند مواد غذایی به کمپوست، دستگاه جدیدی برای تولید کمپوست مجهز به سامانههای هوادهی تحت فشار، حرارتدهی و همزنی به منظور تسریع در فرآیند تجزیه میکروارگانیزمها ساخته شد. آزمایشها در سه سطح هوادهی (2/0، 4/0 و 6/0 لیتر در دقیقه کیلوگرم- ماده خشک) در نسبت C/N برابر 28، در دور ثابت همزن (یک دور در دقیقه) و 6 سطح زمانی (0، 19، 38، 57، 76 و 96 ساعت)، در دمای 55 درجه سلسیوس و رطوبت اولیه 60 تا 65 درصد روی پسماند مواد غذایی با افزودن ماده معدنی زئولیت و سبوس دو کوب برنج اجراشد. بهمنظور ارزیابی عملکرد سامانۀ تولید کمپوست، آزمایشهای اندازهگیرینسبت C/N،هدایت الکتریکی، pH و شاخص جوانهزنی، برای تعیین کیفیت و بلوغ کمپوست حاصل انجام گردید. با توجه به نتایج و بر اساس تحلیل آماری، تغییرات هدایت الکتریکی، شاخص جوانهزنی و نسبت کربن به نیتروژن معنیدار بوده است. مقدار هدایت الکتریکی طی فرایند در محیط رآکتور و خارج آن از 03/2 بهترتیب به 56/1 و 68/1 میلیزیمنس در سانتیمتر رسید. میانگین نسبت C/N از 28 به 9/20 و در شرایط خارج از محیط رآکتور (نمونه شاهد) از 28 به 8/19 رسید. بیشترین مقدار درصد شاخص جوانهزنی در محیط رآکتور در سرعت هوادهی 4/0 لیتر در دقیقه کیلوگرم- ماده خشک، برابر 85 درصد بهدست آمد. ظرفیت کاری دستگاه 35 کیلوگرم پسماند در هر چهار روز و بازده کمپوست تولیدی توسط دستگاه حدود 34 درصداست.
فرزاد صالحیان؛ سید جعفر هاشمی
چکیده
زمان مناسب برداشت برنج میتواند ضایعات محصول را در مزرعه و عملیات تبدیل شلتوک کاهش دهد. در این تحقیق، اثر زمان برداشت شالی بر خواص تبدیل دو رقم برنج محلی هاشمی و پرمحصول گوهر در مرکز ترویج و توسعۀ تکنولوژی هراز (ایران) بررسی شد. برداشت محصول هنگامی که رطوبت شلتوک به 23 درصد بر پایۀ تر رسید (85 و 115 روز پس از نشاکاری به ترتیب برای ارقام ...
بیشتر
زمان مناسب برداشت برنج میتواند ضایعات محصول را در مزرعه و عملیات تبدیل شلتوک کاهش دهد. در این تحقیق، اثر زمان برداشت شالی بر خواص تبدیل دو رقم برنج محلی هاشمی و پرمحصول گوهر در مرکز ترویج و توسعۀ تکنولوژی هراز (ایران) بررسی شد. برداشت محصول هنگامی که رطوبت شلتوک به 23 درصد بر پایۀ تر رسید (85 و 115 روز پس از نشاکاری به ترتیب برای ارقام هاشمی و گوهر) آغاز و تا ورس کامل محصول طی نُه زمان برداشت بررسی شد. نتایج بررسیها نشان میدهد که اثر زمان برداشت بر صفات درصد ترک، دانههای گچی، مقدار سختی، راندمان تبدیل کل، درجۀ تبدیل و درصد برنج سفید سالم در سطح احتمال 1 درصد معنیدار است. همچنین، بیشترین راندمان تبدیل کل (9/53 درصد) و میزان برنج سفید سالم (7/40 درصد) برای رقم هاشمی در زمان برداشت ششم با رطوبت 3/18 درصد (93 روز پس از نشاکاری) بهدست آمده است اما برای رقم گوهر، اختلاف معنیداری بین زمانهای مختلف برداشت وجود نداشت. بنابراین مشخص شد که مناسبترین بازۀ زمانی برداشت برنج از نظر راندمان تبدیل کل و درصد برنج سفید سالم برای رقم هاشمی بین 92 تا 95 و برای رقم گوهر بین 121 تا 124 روز پس از نشاکاری است.