TY - JOUR ID - 113393 TI - ساخت و ارزیابی دستگاه خانگی تولید کمپوست از ضایعات گیاهی JO - تحقیقات سامانه‌ها و مکانیزاسیون کشاورزی JA - AMSR LA - fa SN - 2476-4612 AU - عبدی, روزبه AU - هاشمی, سید جعفر AU - طباطبایی کلور, رضا AD - دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران AD - دانشیار گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 19 IS - 70 SP - 69 EP - 84 KW - پسماند غذایی KW - تجزیۀ سریع KW - دستگاه تولید کمپوست KW - کود آلی DO - 10.22092/erams.2017.107353.1130 N2 - به­ منظور تبدیل پسماند مواد غذایی به کمپوست، دستگاه جدیدی برای تولید کمپوست مجهز به سامانه­های هوادهی تحت فشار، حرارت­دهی و همزنی به­ منظور تسریع در فرآیند تجزیه میکروارگانیزم‌ها ساخته شد. آزمایش­ها در سه سطح هوادهی (2/0، 4/0 و 6/0 لیتر در دقیقه کیلوگرم- ماده خشک) در نسبت C/N برابر 28، در دور ثابت همزن (یک دور در دقیقه) و 6 سطح زمانی (0، 19، 38، 57، 76 و 96 ساعت)، در دمای 55 درجه سلسیوس و رطوبت اولیه 60 تا 65 درصد روی پسماند مواد غذایی با افزودن ماده معدنی زئولیت و سبوس دو­ کوب برنج اجراشد. به­­منظور ارزیابی عملکرد سامانۀ تولید کمپوست، آزمایش­های اندازه­گیرینسبت C/N،هدایت الکتریکی­، pH و شاخص جوانه‌زنی، برای تعیین کیفیت و بلوغ کمپوست حاصل انجام گردید. با توجه به نتایج و بر اساس تحلیل آماری، تغییرات هدایت الکتریکی، شاخص جوانه‌زنی و نسبت کربن به نیتروژن معنی‌دار بوده است. مقدار هدایت الکتریکی طی فرایند در محیط رآکتور و خارج آن از 03/2 به­ترتیب به 56/1 و 68/1 میلی­زیمنس در سانتی­متر رسید. میانگین نسبت C/N از 28 به 9/20 و در شرایط خارج از محیط رآکتور (نمونه شاهد) از 28 به 8/19 رسید. بیشترین مقدار درصد شاخص جوانه‌زنی در محیط رآکتور در سرعت هوادهی 4/0 لیتر در دقیقه کیلوگرم- ماده خشک، برابر 85 درصد به­دست آمد. ظرفیت کاری دستگاه 35 کیلوگرم پسماند در هر چهار روز و بازده کمپوست تولیدی توسط دستگاه حدود 34 درصداست. UR - https://amsr.areeo.ac.ir/article_113393.html L1 - https://amsr.areeo.ac.ir/article_113393_a3adee7a26de63a47b8311b235fab509.pdf ER -