پیمان خرم شکوه؛ مهدی کسرایی؛ سید مهدی نصیری؛ محمد اسلامی؛ محمدامین نعمت اللهی
چکیده
سرمازدگی یکی از مهمترین عوامل بروز خسارت به محصولات باغی شناخته میشود. سرمازدگی تشعشعی ناشی از پدیدۀ وارونگی دمایی است. هدف از این پژوهش، بررسی تجربی شرایط وارونگی دمایی و رهیافت کاهش اثر سوء سرمازدگی تشعشعی در مزرعه است. به این منظور با توجه به داده های هواشناسی بهار 96 در شبهایی که احتمال سرمازدگی بود، دمای محیط و سرعت ...
بیشتر
سرمازدگی یکی از مهمترین عوامل بروز خسارت به محصولات باغی شناخته میشود. سرمازدگی تشعشعی ناشی از پدیدۀ وارونگی دمایی است. هدف از این پژوهش، بررسی تجربی شرایط وارونگی دمایی و رهیافت کاهش اثر سوء سرمازدگی تشعشعی در مزرعه است. به این منظور با توجه به داده های هواشناسی بهار 96 در شبهایی که احتمال سرمازدگی بود، دمای محیط و سرعت باد به صورت میدانی در سطح یک باغ هشت هکتاری واقع در منطقۀ کودیان واقع در 40 کیلومتری شهر شیراز اندازهگیری شد. با استفاده از روش دینامیک سیالات محاسباتی در قالب نرمافزار FLUENT نحوۀ انتقال گرما و توزیع گرما برحسب زمان و ارتفاع از سطح زمین در شرایط ناپایدار در حین وقوع سرمازدگی شبیهسازی شد. نتایج بررسی مدل عددی بر اساس دادههای حاصل از پایش مزرعهای نشان داد بین دادههای تجربی و دادههای تحلیلی همبستگی قوی وجود دارد. نتایج بررسی ها همچنین نشان داد اوج شدت سرمازدگی در ساعات پیش از طلوع آفتاب است و وزش باد میتواند اثر زیادی در جلوگیری از افت ناگهانی دما و سرمازدگی محصولات داشته باشد.