مجید اصغری چنار؛ محمد هاشم رحمتی؛ شهرام نوروزیه؛ عباس رضایی اصل
چکیده
کدو یکی از محصولات تابستانی است که در بعضی از استانهای کشور ایران کشت میگردد. تخم کدو حاوی مقادیر بالای روغن و پروتئین است. از آنجاییکه در ایران بیشتر زمینهایی که به کشت کدوی تخم آجیلی اختصاص مییابند مساحت کمی دارند، برداشت مکانیزه این محصول با دستگاههای بزرگ امکانپذیر نیست. بذرگیری این محصول با دستگاههای بزرگ استخراج ...
بیشتر
کدو یکی از محصولات تابستانی است که در بعضی از استانهای کشور ایران کشت میگردد. تخم کدو حاوی مقادیر بالای روغن و پروتئین است. از آنجاییکه در ایران بیشتر زمینهایی که به کشت کدوی تخم آجیلی اختصاص مییابند مساحت کمی دارند، برداشت مکانیزه این محصول با دستگاههای بزرگ امکانپذیر نیست. بذرگیری این محصول با دستگاههای بزرگ استخراج تخم کدو نیز مقرون به صرفه نیست. در این شرایط، استخراج تخم کدو نیاز به دستگاههایی در اندازههای کوچک دارد. در این تحقیق یک دستگاه استخراج تخم کدو مناسب با سطوح کوچک زیر کشت کدوی آجیلی در کشور ساخته و ارزیابی شد. درارزیابی دستگاه، اثر سرعت دورانی استوانۀ جداکننده (70، 65 و 55 دور در دقیقه)، زاویۀ استقرار استوانۀ جداکننده (صفر درجه، سه درجه شیب منفی)، ابعاد روزنه (1×3، 2×2 و 3×3 سانتیمتر) روی عملکرد دستگاه (مقدار تخم کدوی استخراج شده و مقدار تخم کدوی هدررفته) بررسی شد. در این تحقیق، آزمایشها بهصورت فاکتوریل با سه فاکتور در سه تکرار و در قالب طرح کاملاً تصادفی اجرا شد. تجزیه و تحلیل دادهها ونتایج بهدست آمده نشان میدهد که تأثیر سرعت دورانی و زاویۀ استقرار استوانۀ جداکننده بر جدا شدن تخم کدودر سطح 05/0 معنیدار است و اثر سرعت دورانی استوانۀ خردکن بر شکستگی دانه معنیدارنیست. همچنین، با توجه به مقدار تخم کدوی استخراج شده و تلفات تخم کدو، بهترین سرعت برای استوانۀ جداکننده 55 دور بر دقیقه با ابعاد روزنه 2×2 سانتیمتر و زاویۀ استقرار صفر درجه بهدست آمد.
رقیه پورباقر؛ محمد هاشم رحمتی؛ محمدرضا علیزاده؛ عباس رضایی اصل؛ ابراهیم اسماعیل زاده
چکیده
تعیین روش مناسب خشک کردن شلتوک یکی از عوامل موثر برکاهش ضایعات تبدیل است. در این تحقیق، اثر دمای هوا در سه سطح 40، 50 و 60 درجه سلسیوس (معادل شدت تابشهای 0/031، 0/042 و 0/053 وات بر سانتیمتر مکعب) و رطوبت نهایی شلتوک در سه سطح 8 تا 9، 9 تا 10 و 10 تا 11 درصد (بر مبنای خشک) بر مدت زمان خشک کردن و خصوصیات تبدیل رقم دمسیاه در خشککن بسترسیال با دو منبع ...
بیشتر
تعیین روش مناسب خشک کردن شلتوک یکی از عوامل موثر برکاهش ضایعات تبدیل است. در این تحقیق، اثر دمای هوا در سه سطح 40، 50 و 60 درجه سلسیوس (معادل شدت تابشهای 0/031، 0/042 و 0/053 وات بر سانتیمتر مکعب) و رطوبت نهایی شلتوک در سه سطح 8 تا 9، 9 تا 10 و 10 تا 11 درصد (بر مبنای خشک) بر مدت زمان خشک کردن و خصوصیات تبدیل رقم دمسیاه در خشککن بسترسیال با دو منبع حرارتی (تابش مادون قرمز و جریان هوای گرم) بررسی شد. آزمایشها به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار اجرا شد. نتایج بررسیها نشان میدهد که اثر دما و روش خشک کردن روی مقدار شکستگی و ترک خوردگی دانه و مدت زمان خشک شدن در سطح احتمال یک درصد معنیدار است. با افزایش دمای هوای خشککن از 40 به 60 درجه سلسیوس، ترک خوردگی (از 5 به 14درصد) و شکستگی شلتوک (از 26 به 39 درصد) افزایش و مدت زمان خشک شدن از 964 دقیقه به 242 دقیقهکاهش مییابد. در هر سطح از دما و رطوبت مورد آزمایش، درصد ترک خوردگی و شکستگی دانه ها در خشککن بسترسیال مادون قرمز کمتر است تا در خشککن هوای گرم. میزان ترک خوردگی و شکستگی شلتوک در رطوبت 8 تا 9 درصد و دمای40 درجه سلسیوس در خشککن مادون قرمز کمترین مقدار (بهترتیب 5/67 و 26/9 درصد) و در رطوبت 8 تا 9 درصد در دمای 60 درجه سلسیوس در خشککن جریان هوای گرم بیشترین مقدار (بهترتیب 14 و 39/5 درصد) است.