علی فرحمندی؛ مجتبی نادری بلداجی؛ مارال عجمیان؛ مهدی قاسمی ورنامخواستی؛ سامان آبدانان مهدی زاده
چکیده
نیشکر محصولی است کلیدی در تولید شکر کشور که قطب تولید آن در استان خوزستان است. پس از برداشت از مزرعه و ورود آن به کارخانه، نیشکر با استفاده از دستگاه شریدر خرد و الیافی میشود. در این مطالعه، برای سنجش ساکاروز موجود در نیشکر شرید شده، روش طیفسنجی دیالکتریک در بازه بسامد صفر تا صد مگاهرتز با استفاده از حسگر دیالکتریک استوانهای ...
بیشتر
نیشکر محصولی است کلیدی در تولید شکر کشور که قطب تولید آن در استان خوزستان است. پس از برداشت از مزرعه و ورود آن به کارخانه، نیشکر با استفاده از دستگاه شریدر خرد و الیافی میشود. در این مطالعه، برای سنجش ساکاروز موجود در نیشکر شرید شده، روش طیفسنجی دیالکتریک در بازه بسامد صفر تا صد مگاهرتز با استفاده از حسگر دیالکتریک استوانهای با قابلیت تراکم نمونه ارزیابی شد. تعداد 55 نمونه نیشکر شرید شده در فصل برداشت نیشکر در سال 1400 از فرایند تولید کارخانۀ شکر خام سلمان فارسی خوزستان تهیه شد و ضمن اندازهگیری شاخصهای بریکس با روش رفرکتومتری، Pol با روش پلاریمتری ساده و درصد ساکاروز با روش پلاریمتری مضاعف، نمونهها با حسگر دیالکتریک مورد سنجش قرار گرفت و طیفهای حاصل از آن برای سنجش میزان شاخصههای غلظت قند (به عنوان متغیرهای وابسته) تحلیل شد. از روشهای رگرسیونی چند متغیره حداقل مربعات جزیی (PLSR)، رگرسیون مولفههای اصلی (PCR) و رگرسیون ماشین بردار پشتیبان (SVR) برای توسعۀ مدلهای پیشبینی متغیرهای غلظت استفاده شد. اعتبارسنجی مدل پیشبینی PLSR پیشبینی قویتری از درصد ساکاروز حاصل از روش پلاریمتری مضاعف (79/0 R2=، 75/0 RMSE= و 22/2RPD=) در مقایسه با Pol (76/0 R2=، 8/0 RMSE= و 07/2RPD=) و بریکس (77/0 R2=، 89/0 RMSE= و 2RPD=) نشان داد. این نتیجه با سهم بیشتر قند ساکاروز در مواد انحلالپذیر در عصاره نیشکر و تعداد گروههای بیشتر OH مولکول ساکاروز در مقایسه با دیگر قندهای موجود در عصاره و تأثیر غالب ساکاروز بر خصوصیات دیالکتریک عصارۀ نیشکر قابل توجیه است. با بهینهسازی و بهبود دقت سنجش این روش میتوان ابزاری ساده و کم هزینه برای استفاده در صنایع شکر ارائه داد.
اعظم اسدی؛ مجتبی نادری بلداجی؛ امین لطفعلیان؛ مهدی قاسمی ورنامخواستی؛ سامان آبدانان مهدی زاده
چکیده
تعیین غلظت (عیار) قند برای ارزیابی کیفیت چغندرقند در کارخانههای قند اهمیت زیادی دارد و مبنای ارزشگذاری چغندرقند نیز محسوب میشود. در این مطالعه، با هدف برآورد درجۀ بریکس به عنوان یکی از شاخصهای سنجش عیار قند چغندر، یک حسگر دیالکتریک مجاورتی توسعه داده شد و ارزیابی گردید. این حسگر از نوع کواکسیال انتها-باز بوده که از دو الکترود ...
بیشتر
تعیین غلظت (عیار) قند برای ارزیابی کیفیت چغندرقند در کارخانههای قند اهمیت زیادی دارد و مبنای ارزشگذاری چغندرقند نیز محسوب میشود. در این مطالعه، با هدف برآورد درجۀ بریکس به عنوان یکی از شاخصهای سنجش عیار قند چغندر، یک حسگر دیالکتریک مجاورتی توسعه داده شد و ارزیابی گردید. این حسگر از نوع کواکسیال انتها-باز بوده که از دو الکترود فلزی دایرهای هممرکز تشکیل شده و با استفاده از آن طیفهای دامنه بر حسب بسامد در بازه صفر تا 150 مگاهرتز برای هر نمونه چغندر استخراج شد. به منظور ارزیابی حسگر، 100 نمونه چغندرقند انتخاب و بریکس معیار در هر نقطه اندازهگیری با حسگر دیالکتریک، با استخراج عصاره از آن با استفاده از دستگاه رفرکتومتر اندازهگیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که در محدودههای بسامدی 50-30 و 140-120 مگاهرتز، طیفهای دیالکتریک با تغییرات درصد بریکس تغییر قابل توجهی دارد به طوریکه با افزایش بریکس، دامنۀ طیف کاهش مییابد. ضمن ارزیابی روشهای مختلف رگرسیونی، روش رگرسیون حداقل مربعات جزئی PLSR توانست درصد بریکس نمونهها را با ضریب تبیین اعتبارسنجی 81/0 و خطای 72/0 درجه بریکس پیشبینی کند. نتایج حاصل همچنین نشان داد، این حسگر و روش اندازهگیری مورد مطالعه میتواند به عنوان روشی ساده و قابل اعتماد برای اندازهگیری درصد بریکس چغندرقند به کار گرفته شود.
هادی اورک؛ سامان آبدانان مهدی زاده
چکیده
یکی از هدفهای کشاورزی دقیق به حداقل رساندن حجم علفکش با استفاده از سیستمهای مدیریتی علفهای هرز است. برای رسیدن به این هدف، سیستمی مبتنی بر پردازش تصویر بهمنظور تشخیص علفهای هرز در شرایط کنترل شده توسعه یافت. در این روش پیشنهادی از فضای رنگی HSV برای ایجاد تمایز بین پوشش گیاهیو پسزمینه و بین محصول مورد نظر و علفهای ...
بیشتر
یکی از هدفهای کشاورزی دقیق به حداقل رساندن حجم علفکش با استفاده از سیستمهای مدیریتی علفهای هرز است. برای رسیدن به این هدف، سیستمی مبتنی بر پردازش تصویر بهمنظور تشخیص علفهای هرز در شرایط کنترل شده توسعه یافت. در این روش پیشنهادی از فضای رنگی HSV برای ایجاد تمایز بین پوشش گیاهیو پسزمینه و بین محصول مورد نظر و علفهای هرز استفاده گردید. در این پژوهش از کانال رنگی H از فضای رنگی HSV برای آستانهبندی خودکار و برخط پسزمینه (خاک) و پیشزمینه (علفهای هرز) استفاده شد که با اعمال فرسایش و اتساع مناسب، ناحیۀ مربوط به علفهای هرز و خاک شناسایی و آستانهبندی گردید. بر اساس نتایج بهدست آمده از آزمایش تشخیص علفهای هرز/چغندرقند، عملکرد (میزان تشخیص صحیح علفهای هرز) 94 درصد مشاهده شد. این سامانۀ هوشمند، در مقایسه با سمپاشهای معمولی (سمپاش Buferagri)، در آزمایش مزرعهای بهدلیل استفاده از فناوری بینایی کامپیوتر، مصرف محلول سم را 86/67 درصد کاهش داد. بنابراین استفاده از این روش به عنوان یک سامانه سمپاش هوشمند در مزارع چغندرقند پیشنهاد میشود.
هادی اورک؛ سامان آبدانان مهدی زاده
چکیده
استفادۀ بیرویه از علفکشها به منظور از بین بردن علفهای هرز در مزارع کشاورزی، زمین چمن، زمینهای ورزشی و غیره سبب بروز نگرانیهای اقتصادی محیط زیستی شده است. به منظور کاهش علفکشها، بهترین راه ممکن دست چینکردن آنهاست که بسیار پر هزینه و وقت گیر است. در این مقاله دو روش برای تشخیص علفهرز در چمن با استفاده از تکنولوژی ...
بیشتر
استفادۀ بیرویه از علفکشها به منظور از بین بردن علفهای هرز در مزارع کشاورزی، زمین چمن، زمینهای ورزشی و غیره سبب بروز نگرانیهای اقتصادی محیط زیستی شده است. به منظور کاهش علفکشها، بهترین راه ممکن دست چینکردن آنهاست که بسیار پر هزینه و وقت گیر است. در این مقاله دو روش برای تشخیص علفهرز در چمن با استفاده از تکنولوژی بینایی ماشین ارائه شده است. با توجه به این موضوع که علفهای هرز رنگهای متفاوتی دارند و به خوبی امکان تشخیص آنها از چمن وجود ندارد، از این فرض استفاده شد در مناطقی که علفهای هرز وجود دارد، نسبت به مناطقی که چمن روییده است، تفاوتی در میزان لبههای تصویر اخذ شده وجود دارد. روش طبقهبندی بیز و ویژگی مورفولوژی برای تشخیص علفهرز در چمن بهکار گرفته شد. میزان تشخیص درست علفهرز برای روش مورفولوژی 58/89 درصد و روش طبقهبندی بیز 42/80 درصد به دست آمد. از سامانۀ سمپاش هوشمند با سه نازل استفاده شد و میزان کاهش مصرف علفکشها به بیش از 70 درصدرسید. این مسئله تا حد زیادی از لحاظ اقتصادی و کاهش آلودگیهای محیط زیست میتواند مؤثر باشد.
زهرا عبداله زارع؛ محمد امین آسودار؛ نواب کاظمی؛ مجید رهنما؛ سامان آبدانان مهدی زاده
چکیده
هدف از این مطالعه، ارائۀ روش آزمون آزمایشگاهی قابل اجرا در مزرعه است. عملکرد کارندۀ نیوماتیکی در شرایط آزمایشگاهی برای بذرهای ذرت، کرچک، باقلا، سورگوم، چغندرقند، هندوانه و خیار بررسی و اثر سرعت عملیاتی و مکش بر یکنواختی فاصلۀ کاشت از طریق شاخص کیفیت تغذیه، دقت در فاصلۀ کاشت (ضریب تغییرات)، شاخص نکاشت و شاخص چندگانه کاشت توصیف شد. ...
بیشتر
هدف از این مطالعه، ارائۀ روش آزمون آزمایشگاهی قابل اجرا در مزرعه است. عملکرد کارندۀ نیوماتیکی در شرایط آزمایشگاهی برای بذرهای ذرت، کرچک، باقلا، سورگوم، چغندرقند، هندوانه و خیار بررسی و اثر سرعت عملیاتی و مکش بر یکنواختی فاصلۀ کاشت از طریق شاخص کیفیت تغذیه، دقت در فاصلۀ کاشت (ضریب تغییرات)، شاخص نکاشت و شاخص چندگانه کاشت توصیف شد. مناسبترین میزان مکش برای بذرهای ذرت، کرچک، سورگوم و چغندرقند در سرعت 3 تا 5/4 کیلومتر بر ساعت و مکش 4 کیلوپاسکال، برای بذر هندوانه و خیار مکش 5/4 کیلوپاسکال و بهترتیب در سرعت 6 تا 5/8 و 3 تا 5/4 کیلومتر بر ساعت بهدست آمد. بهمنظور ارتباط بین دو پارامتر سرعت پیشروی و مکش با خصوصیات فیزیکی بذر دو مدل ارائه شد. مدل اول ارتباط بین میزان مکش با خصوصیات فیزیکی هفت بذر را در سرعت 3 تا 5/4 کیلومتر بر ساعت با ضریب رگرسیونی 94/0 و کای اسکوئر و خطای مربعات میانگین ریشه بهترتیب برابر با 2-10× 7/6 و 2-10× 2/8 بیان میکند. مدل دوم نیز همین رابطه را در سرعت 6 تا 5/8 کیلومتر بر ساعت با ضریب رگرسیونی 96/0 و کای اسکوئر و خطای مربعات میانگین ریشه بهترتیب برابر با 2-10× 6/5 و 2-10× 7/5 بیان میکند.