محمد علی به آئین؛ اصغر محمودی؛ سید فرامرز رنجبر
چکیده
مدیریت دما یک موضوع مهم در حفظ کیفیت محصولات باغبانی، پس از برداشت میباشد. یکی از روشها در کنترل مناسب دما، پیش خنکسازی است که قبل از انبارکردن محصول در سردخانه انجام شده و عمر قفسهای و زمان انبارمانی میوهها را افزایش میدهد. از طرف دیگر، تخمین پارامترهای سردشدن (زمان نیمه و هفت – هشتم سردشدن) به سنسورهای دقیق و صرف وقت در ...
بیشتر
مدیریت دما یک موضوع مهم در حفظ کیفیت محصولات باغبانی، پس از برداشت میباشد. یکی از روشها در کنترل مناسب دما، پیش خنکسازی است که قبل از انبارکردن محصول در سردخانه انجام شده و عمر قفسهای و زمان انبارمانی میوهها را افزایش میدهد. از طرف دیگر، تخمین پارامترهای سردشدن (زمان نیمه و هفت – هشتم سردشدن) به سنسورهای دقیق و صرف وقت در انجام عملیات پیش خنکسازی نیاز دارد. بنابراین در این تحقیق، سرعت جریان هوا به عنوان یک عامل موثر در سردشدن انار رقم رباب، در سه سطح 5/0، 1 و 3/1 متر بر ثانیه در نظر گرفته شد. پارامترهای فاکتور تاخیر، ضریب سردشدن، زمانهای نیمه و هفت – هشتم سردشدن بر اساس اطلاعات ثبت شده از سنسورهای دما محاسبه گردید. در نهایت با استفاده از اعداد بیبعد فوریه و رینولدز، تخمین مدلهای رگرسیون برای زمانهای سردشدن به دست آمد و با دادههای آزمایش مقایسه گردید. با افزایش سرعت جریان هوا، زمانهای سردشدن کاهش و ضریب انتقال حرارت همرفتی تا 46/58 درصد افزایش پیدا کرد. نتایج کلی نشان داد که برای محصولات کروی مثل انار، با استفاده از همبستگی فوریه – رینولدز، زمانهای سردشدن با دقت مناسب (حداکثر خطا برای زمانهای نیمه و هفت – هشتم سردشدن به ترتیب 46/11 و 83/10 درصد) و بدون استفاده از معادلات پیچیده، برآورد میشود.