زهرا یوسفی؛ عادل واحدی؛ فاطمه عسکری بزایه
چکیده
در این پژوهش، وضعیت مصرف انرژی و میزان انتشار آلایندههای زیست محیطی، با استفاده از ارزیابی چرخة زندگی برنج در استان گیلان بررسی گردید. عوامل بالقوه تاثیرگذار شامل پتانسیل گرمایش جهانی، پتانسیل اسیدیته، اوتریفیکاسیون خشکی، تخلیة منابع فسیلی، تخلیة منابع فسفات، تخلیة منابع پتاسیم و تخلیة منابع آبی ارزیابی شدند. نتایج این تحقیق ...
بیشتر
در این پژوهش، وضعیت مصرف انرژی و میزان انتشار آلایندههای زیست محیطی، با استفاده از ارزیابی چرخة زندگی برنج در استان گیلان بررسی گردید. عوامل بالقوه تاثیرگذار شامل پتانسیل گرمایش جهانی، پتانسیل اسیدیته، اوتریفیکاسیون خشکی، تخلیة منابع فسیلی، تخلیة منابع فسفات، تخلیة منابع پتاسیم و تخلیة منابع آبی ارزیابی شدند. نتایج این تحقیق نشان میدهد که کل انرژی مورد نیاز برای تولید شلتوک برنج برابر با 88064 مگاژول در هکتار است. نهادة سوخت دیزل به همراه ماشینهای کشاورزی، در مجموع با 52/65 درصد بیشترین مقدار انرژی ورودی را به خود اختصاص دادند. میزان انرژی خروجی مزارع شلتوک برنج نیز 58173 مگاژول در هکتار به دست آمد. نسبت انرژی و بهرهوری انرژی در تولید شلتوک برنج، 66/0 و 04/0 محاسبه شد. بر اساس نتایج ارزیابی چرخة زندگی، انتشار دیاکسید کربن ، با مقدار 38/740 کیلوگرم به ازای یک تن شلتوک، بیشتر از سایر آلایندهها است. مقدار گرمایش جهانی ناشی از تولید یک تن شلتوک برنج، CO2 eq 6/1116 کیلوگرم است. تخلیة منابع فسیلی به دلیل استفاده از سوخت دیزل ،MJ 7587 مگاژول و تخلیه منابع آب نیز 3354 متر مکعب و تخلیة منابع فسفات و پتاسیم هم به ترتیب P2O5 eq 15/2 کیلوگرم و K2O eq 62/0 کیلوگرم به ازای تولید یک تن شلتوک محاسبه شده است. همچنین شاخص زیست محیطی و شاخص تخلیة منابع برای تولید یک تن شلتوک به ترتیب 5789/0 و 7057/1 به دست آمد.
عادل واحدی
چکیده
هدف از این مطالعه، بررسی الگوی مصرف انرژی، کارایی مزارع گندم، مشخص کردن مزارع کارا و تعیین میزان بهینۀ انرژی مصرفی در تولید گندم آبی استان البرز با استفاده از تکنیک ناپارامتری تحلیل پوششی دادهها (DEA) است. اطلاعات مورد نیاز تحقیق با تکمیل پرسشنامه با مصاحبۀ حضوری و مطالعات اسنادی در سال 1397 جمعآوری شد. این مطالعه بر پایه دو خروجی (گندم ...
بیشتر
هدف از این مطالعه، بررسی الگوی مصرف انرژی، کارایی مزارع گندم، مشخص کردن مزارع کارا و تعیین میزان بهینۀ انرژی مصرفی در تولید گندم آبی استان البرز با استفاده از تکنیک ناپارامتری تحلیل پوششی دادهها (DEA) است. اطلاعات مورد نیاز تحقیق با تکمیل پرسشنامه با مصاحبۀ حضوری و مطالعات اسنادی در سال 1397 جمعآوری شد. این مطالعه بر پایه دو خروجی (گندم و کاه) و هشت ورودی اجرا و دادههای مورد نیاز آن از بیست مزرعه گندم استان البرز جمعآوری شد. کل انرژی مصرفی و ستانده در تولید گندم آبی این استان به ازای هر هکتار به ترتیب 84/45458 و 28/162169 مگاژول محاسبه شد. شاخص کارایی انرژی، بهرهوری انرژی و افزودۀ خالص انرژی به ترتیب 57/3، 27/0 کیلوگرم بر مگاژول و 44/116710 مگاژول بر هکتار به دست آمد. بیشترین مقدار مصرف انرژی (06/43 درصد از کل انرژی مصرفی در تولید گندم) در کود شیمیایی دیده شده است. مثبت بودن افزودۀ خالص انرژی نشان میدهد که تولید گندم آبی در استان البرز توجیهپذیر است. در رویکرد بازده به مقیاس ثابت و بازده به مقیاس متغیر به ترتیب 4 و 10 مزرعه گندم کارا تشخیص داده شدند. متوسط کارایی فنی، کارایی فنی خالص و کارایی مقیاس مزارع به ترتیب 893/0، 990/0 و 901/0 محاسبه شد. مقدار صرفهجویی انرژی در تولید گندم آبی استان 51/3 درصد به دست آمد و نشان میدهد با توجه به توصیههای این مطالعه و با حفظ سطح فعلی عملکرد محصول گندم، میتوان بهطور متوسط 62/1610 مگاژول بهازای هر هکتار زمین زیر کشت گندم در مصرف انرژی صرفهجویی کرد.
عادل واحدی؛ محمد یونسی الموتی؛ احمد شریفی مالواجردی
چکیده
نیل به خودکفایی محصول برنج در کشور جز با بررسی وضعیت موجود مکانیزاسیون برنج مقدور نیست. این تحقیق به منظور تعیین وضعیت موجود مکانیزاسیون برنج و ارائۀ راهکارهای لازم برای بهبود آن انجام شد تا امکان خودکفایی در تولید این محصول استراتژیک فراهم آید. داده ها با تکمیل پرسشنامه، مراجعه به منابع آماری موجود، و بررسی های میدانی جمع آوری شد. ...
بیشتر
نیل به خودکفایی محصول برنج در کشور جز با بررسی وضعیت موجود مکانیزاسیون برنج مقدور نیست. این تحقیق به منظور تعیین وضعیت موجود مکانیزاسیون برنج و ارائۀ راهکارهای لازم برای بهبود آن انجام شد تا امکان خودکفایی در تولید این محصول استراتژیک فراهم آید. داده ها با تکمیل پرسشنامه، مراجعه به منابع آماری موجود، و بررسی های میدانی جمع آوری شد. با استفاده از اطلاعات بهدست آمده، درجه مکانیزاسیون، سطح مکانیزاسیون، ظرفیت مکانیزاسیون، بازده اقتصادی مکانیزاسیون، بازده مزرعهای ماشین، توان اجرایی بالقوۀ ماشینی، روزها و ساعات کاری، و ضریب بهرهوری ماشین محاسبه شد. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که درجه مکانیزاسیون خاک ورزی اولیه و ثانویه در استان مازندران 7/99 و 3/99 درصد، کاشت با نشاکار 69/22 درصد، و برداشت مکانیزه برنج با دروگر و کمباین برنج 8/72 درصد است. کمترین درجه مکانیزاسیون تولید برنج برای وجین 8 درصد بهدست آمد. سطح مکانیزاسیون محاسبه شده برای برنجکاری در استان مازندران 63/2 اسب بخار بر هکتار محاسبه شد. میانگین بازده اقتصادی مکانیزاسیون تولید برنج در استان مازندران 87/1 تن بر اسب بخار و متوسط ظرفیت مکانیزاسیون برنج استان 235 اسب بخار- ساعت بر هکتار تعیین شد.
عادل واحدی
چکیده
صنعت طیور یکی از بزرگترین و توسعه یافته ترین صنایع موجود در کشور است و بررسی میزان انرژی مصرفی در مرغداری یکی از مهمترین مسائل در پرورش مرغ گوشتی میباشد. تحقیق حاضر به بررسی روند مصرف انرژی و میزان مصرف آن در واحد های پرورش مرغ گوشتی استان البرز میپردازد. نهادههای اصلی ورودی شامل خوراک مصرفی، سوخت (گاز و گازوئیل)، الکتریسیته، ...
بیشتر
صنعت طیور یکی از بزرگترین و توسعه یافته ترین صنایع موجود در کشور است و بررسی میزان انرژی مصرفی در مرغداری یکی از مهمترین مسائل در پرورش مرغ گوشتی میباشد. تحقیق حاضر به بررسی روند مصرف انرژی و میزان مصرف آن در واحد های پرورش مرغ گوشتی استان البرز میپردازد. نهادههای اصلی ورودی شامل خوراک مصرفی، سوخت (گاز و گازوئیل)، الکتریسیته، نیروی انسانی، ماشینها و جوجه یک روزه گوشتی و نهادههای خروجی گوشت مرغ و فضولات بستر بودند. کل انرژیهای ورودی و خروجی برای هزار قطعه مرغ به ترتیب 2/125 و 9/24 گیگاژول بدست آمد. شاخصهای انرژی شامل کارآیی انرژی، بهرهوری انرژی و انرژی ویژه به ترتیب 2/0، 019/0 کیلوگرم بر مگاژول و 55/52 مگاژول بر کیلوگرم بدست آمدند. سوخت مصرفی (گاز و گازوئیل) با 84/50 و خوراک مصرفی با 43/42 درصد بیشترین سهم و جوجه یک روزه با 39/0 و نیروی انسانی با 06/0 درصد کمترین سهم را در بین نهادهای ورودی به خود اختصاص دادند. سهم انرژی مستقیم 03/57% و سهم انرژی تجدید ناپذیر 93/99% از کل انرژی مصرفی تعیین گردید.