نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه مهندسی مکانیک بیوسیستم، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

2 کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

3 دانشیار دانشکده مهندسی زراعی ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

4 دانشیار دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

چکیده

یکی از دغدغه­ های مهم در فرآیندهای پس از برداشت، حفظ کیفیت میوه ­ها و افزایش دورۀ ماندگاری آنهاست. از روش ­های مهم به منظور افزایش دورۀ ماندگاری میوه ­ها، یکی استفاده از روش بسته ­بندی با اتمسفر اصلاح شده است. در پژوهش حاضر، روند تغییرات برخی ویژگی­ های کیفی (رنگ، pH، TSS و سفتی بافت) میوۀ زردآلو با استفاده از روش بسته­ بندی اتمسفر اصلاح شده در سه دمای نگهداری (دمای محیط، 4 و 8 درجه سلسیوس)، سه ترکیب گازی مختلف(ترکیب اول CO2=8%، O2=4%، N2=88%، ترکیب دوم CO2=15%، O2=10%، N2=75% ، ترکیب سوم CO2=15%، O2=10%، N2=75%) و دو ضخامت بسته­ های پلی اتیلن (30 و 50 میکرومتر) بررسی شد. نتایج به­ دست آمده نشان داد که روند شیب تغییرات رنگ، TSS و pH در تمامی تیمارها صعودی و شیب تغییرات سفتی بافت نزولی است. بیشترین تغییرات کلی رنگ، TSS و pH و سفتی بافت نسبت به میوۀ تازه به ترتیب به میزان 26/72، (درصد بریکس) 7/6، 3/17 و (N/cm2) 18/04مربوط به تیمار دمای نگهداری محیط (22 درجه سلسیوس)، ترکیب گازی CO2=10%، O2=15%، N2=75% و ضخامت بسته 30 میکرومتر بود. همچنین کمترین تغییرات کلی رنگ، TSS و pH و سفتی بافت به ترتیب به میزان 14/16، (درصد بریکس) 2/0، 1/11 و (N/cm2) 13/49 مربوط به تیمار دمای نگهداری 4 درجه سلسیوس، ترکیب گازی CO2=8%، O2=4%، N2=88%، و ضخامت بسته­ 50 میکرومتر بود. بهترین تیمار در دمای نگهداری 4 درجه سلسیوس، ترکیب گازی CO2=8%، O2=4%، N2=88% و ضخامت بسته 50 میکرومتر بود.
 

کلیدواژه‌ها

Anon. (2016). Agricultural Statistical. Iran Agricultural Ministry, Tehran, Iran. (in Persian)
 
Ebrahimian, A., Tabatabaei, R., & Hashemi, J. (2015). Investigation of vacuum pressure and storage time on the quality of tomato and carrot. Food Science and Technology, 12(47), 231-241. (in Persian)
 
Esmaeili, S. (2012). The effect of packaging with modified atmosphere on the quality of pink tomatoes after harvest. Second National Food Security Seminar. Oct. 17-18. Islamic Azad University of Sobodkou Branch, Savadkouh, Iran. (in Persian)
 
Guerra, M., Magdaleno, R., & Casquero, P. A. (2011). Effect of site and storage conditions on quality of industrial fresh pepper. Scientia Horticulturae, 130(1), 141-145.
 
Haciseferogullari, H., Ozcan, M., Sonmete, M. H., & Ozbek, O. (2005). Some physical and chemical parameters of wild medlar (Mespilus germanica L.) fruit grown in Turkey. Journal of Food Engineering, 69, 1-7.
 
Jouki, M., & Khazaei, N. (2014). Effect of low-dose gamma radiation and active equilibrium modified atmosphere packaging on shelf life extension of fresh Strawberry fruits. Food Packaging and Shelf Life, 1, 49-55.
 
Kader, A. A. (2003). Postharvest Technology of Horticultural Crops. University of California, Agriculture and Natural Resources, UCD Press.
 
Kurz, C., Carle, R., & Schieber, A. (2008). Characterization of cell wall polysaccharide profiles of apricots (Prunusarmeniaca L.), peaches (Prunus persica L.), and pumkins (Cucurbita sp.) for the evaluation of fruit product authenticity. Food Chemistry, 106, 421-430.
 
Mangaraj, S., & Goswami, T. K. (2009). Modified atmosphere packaging of fruits and vegetables for extending shelf-life: A review. Fresh Produce, 3(1), 1-31.
 
Mirzaei, M., Tabatabaekoloor, R., Motavali, A., & Esmaeilzadeh-Kenari, R. (2018). Effect of ozone and citric acid pretreatments on the modified atmosphere packaging of cucumber. Innovative Food Technologies, 5(3), 361-372. (in Persian)
 
Mohebbi, S., Mostofi, Y., & Zamani, Z. (2015). Quality maintenance and storability extension of cornelian cherry fruit by modified atmosphere packaging. Journal of Crop Production and Processing, 5(15), 155-165. (in Persian)
 
Mostoufi, Y., & Najafi, F. (2002). Analytical Laboratory Methods in Horticulture (First Ed.), Tehran University Press and Publishing, Tehran, Iran. (in Persian)
 
Motevali, A, & Hashemi, S. J. (2017). Effect of the various pretreatment on color change and texture characteristics in drying of apple slice. Food Science and Technology, 15, 123-136. (in Persian)
 
Nielsen, T., & Leufven, A. (2008). The effect of modified atmosphere packaging on the quality of Honeoye and Korona strawberries. Food Chemistry, 107, 1053-1063.
 
Peano, C., Giuggioli, N. R., & Girgent, V. (2014). Effects of innovative packaging materials on apricot fruits (cv. Tom Cot®). Fruits, 69, 247-258.
 
Salehizadeh, P., Basiri, A., & MIzani, M. (2010). The effect of drying air temperature on the quality of dried apricots using convection oven. Journal of Food technology and Nutrition, 8(3), 88-99. (in Persian)
 
Sandhya. (2010). Modified atmosphere packaging of fresh produce: Current status and future needs. LWT – Food Science and Technology, 43, 381-392.
 
Sharon, P. S., & Martha, C. S. (2010). Post-harvest Technology of Horticultural Crops. Mehra Offset Press. Delhi.
 
Sivertsvik, M., Jeksrud, W. K., Vagane, A., & Rosnes, J. T. (2004). Solubility and obsorption rate of carbon dioxide into non-respiring food part 1: development and validation
of experimental apparatus using a manometric method. Journal of Food Engineering, 61, 449-458.
 
Tabatabaei, R., Ebrahimian, A., & Hashemi, S. J. (2016). Investigation on the effect of temperature, packaging material and modified atmosphere on the quality of tomato. Food Science and Technology, 13(51), 1-13. (in Persian)
 
Tudela, J., Marn, A., Garrido, Y., Cantwell, M., Marna, S., Medina-Martnez, M., & Gil, I. (2013). Off dour development in modified atmosphere packaged baby spinach is an unresolved problem. Journal of Postharvest Biology and Technology, 75, 75-85.
 
Villalobos, M. C., Serradilla, M. J., Martín, A., Aranda, E.,  López-Corrales, M., & Córdoba, M. G. (2018). Influence of modified atmosphere packaging (MAP) on aroma quality of figs (Ficus carica L.). Postharvest Biology and Technology, 136, 145-151.
 
Wei, W.,  Lv, P.,  Xia, Q.,  Tan, F.,  Sun, F.,  Yu, W.,  Jia, L.,  & Cheng, J. (2017). Fresh-keeping effects of three types of modified atmosphere packaging of pine-mushrooms. Postharvest Biology and Technology, 132, 62-70.
 
Zarrinbal, M.,  Soleymani, J.,  Eskandari, S.,  Dabbagh Mohammadi-Nasab, A., & Rasouli-Pirouzian, R. (2010). Effects of harvest time and modified atmosphere packaging on cold-storage duration of four apricot cultivars. Journal of Horticulture Science, 24(1), 91-101.
(in Persian)