بررسی عوامل موثر بر بهبود کارایی کارخانه های چای سازی استان گیلان به روش دلفی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت

2 کارشناس ارشد مدیریت کشاورزی، مدیریت کشاورزی لنگرود، سازمان جهاد کشاورزی گیلان

3 مربی پژوهشی بخش تحقیقات زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

4 محقق پژوهشکده چای کشور، لاهیجان

چکیده

به منظور شناسایی عوامل موثر بر کارایی کارخانه‌های چای‌سازی در استان گیلان، تحقیقی به روش دلفی در سه مرحله انجام گرفت. پس از مشورت با اساتید دانشگاهی استان گیلان، تعداد 20 نفر کارشناس خبره تبدیل چای از سازمان چای استان گیلان، پژوهشگاه چای کشور و ادارات کشاورزی رودسر، املش، لنگرود، لاهیجان و سیاهکل به عنوان اعضاء گروه تخصصی تحقیق، شناسایی و انتخاب شدند. بر طبق نتایج،"تولید مواد اولیه مطلوب (برگ سبز چای مناسب)" ،"استفاده از نیروی انسانی کارآمد در کارخانه‌های چای‌سازی" و "رعایت اصول فنی در هنگام احداث کارخانه چای" به ترتیب با کسب 17/97، 44/87 و 06/86 درصد از توافق کارشناسان فرآوری چای استان گیلان به عنوان مهم‌ترین عوامل موثر بر کارایی کارخانههای چای‌سازی استان گیلان شناخته شدند. بنابراین، توجه ویژه به عملیات به‌زراعی چای از قبیل هرس بوته‌های چای و فراهمی عناصر غذایی لازم در کنار آبیاری مکانیزه بوته‌های چای از اقدامات مهمی است که باید مورد توجه سازمان‌های متولی کشاورزی به ویژه سازمان چای کشور قرار گیرد. به علاوه، آموزش فنی نیروی کار در کارخانه‌های چای‌سازی از طریق برگزاری کلاس‌های آموزشی با به‌کارگیری اساتید کارآزموده در کنار سازماندهی کارخانه‌های چای با توجه به ظرفیت برگ سبز چای تولیدی در مناطق چای‌خیز استان گیلان نیز باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


Adams, C. and O’Brien, H. 2006. Delphi Method. Available at: http://www.arches.uga.

 

Allahyari, M. S., Rezadoust, H., Kheyri, S. and Nour-Husseini, S. A. 2012a. Defining the effective strategies for the development of tea industry in Guilan province. National Conference on Rural Development. University of Guilan. Rasht, Iran. (in Persian)

 

Allahyari, M. S., Rezadoust, H., Kheyri, S. and Nour-Husseini, S. A. 2012b. Analysis of management- policy problems before tea industry in the Guilan province. Quarterly J. Stud. Hum. Settlements Plan. 7(19): 92-107. (in Persian)

 

Anon. 2013. Annual statistics of agriculture. Department of  Planning and Economy. Center of Information and Communication Technology. Ministry of Jihad-e-Agriculture. Iran. Available at: http://dpe.agri-jahad.ir. (in Persian)

 

Azizi, J. 2010. Investigation of variation trends of efficiency and technology in olive industries of Iran. Econ. Res. Polic. 51, 125-139. (in Persian)

 

Baker, J., Lovel, K. and Harris, N. 2006. How expert are the experts? An exploration of the concept of 'expert' within Delphi panel techniques. Nurs. Res. 14(1): 59-70.

 

Carr, M. K. V. 2010. The role of water in the growth of the tea (Camellia sinensis L.) crop: a synthesis of research in eastern Africa. 2. Water productivity. Exp. Agr. 46(3): 351-379.

 

Charnes, A., Cooper, W. and Rhodes, E. 1978. Measuring the Efficiency of Decision Making Units, Eur. J. Opera. Res. 2, 429-444.

 

Emami-Meibodi, A. 2005. Principles of Measuring the Efficiency and Productivity. Institute for Trade Studies and Research. 3rd Ed. Tehran. Iran. (in Persian)

 

Fotouhi, H. 2008. Determining the advantage of tea in Guilan. Econ. Res. Polic. 44, 26-34. (in Persian)

 

Gholami, M. 2008. Tea research strategic plan. Research Report. No. 8601/21/21/1. Research Center of Tea. Iran. (in Persian)

 

Gholizadeh, M. H. and Ebrahimpour-Azbari, M. 2010. Measurement and analysis of factors affecting tea industries of Guilan province. Econ. Develop. 67, 1-20. (in Persian)

 

Hasanpour, M. 1998. Tea Cultivation and Technology. University of Guilan’s Press. (in Persian)

 

Heiko, A. 2012. Consensus measurement in Delphi studies: review and implications for future quality assurance. Technol. Forecast. Soc. 79 (8): 1525-1536.

 

Hsu, C. and Sandford, B. A. 2007. The delphi technique: making sense of consensus. Pract. Assess. Res. Eval. 12(10): 1-8.

 

Mahdavi, R. and Abbasi, R. 2007. Measurement and analysis of factors affecting tea industries of Guilan province. Guilan’s Management and Programming Organization Pub. (in Persian)

 

Majd-e-Salimi, K. and Mirlatifi, R. D. 2008. The effects of irrigation and nitrogen fertilization on yield of tea. J. Sci. Technol. Agric. Nat. Res. 12(4): 39-50. (in Persian)

 

Roufigari-e-Haghighat, S. 2010. Saving the quality of the green tea leaves from garden to factory. Extensional issue. Organization of Jihad-e-Agriculture of Guilan Province. (in Persian)

 

Sadegh-Hassani, M. 2000. Importance of agronomic improving practices in tea gardens. Technical Note. Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO). (in Persian)

 

Salavatian, S. B. 2014. Tea industry cluster development. Research Report. Guilan’s Industrial Campuses Company. (in Persian)

 

Salavatian, S. B. 2015. Evaluation of the energy consumption of tea factories. Research Report. Agricultural Research Documentation Center. No.48841. (in Persian)

 

Stephens, W. and Carr, M. K. V. 1991. Responses of tea (Camellia sinensis L.) to irrigation and fertilizer. II. Water use. Exp. Agric. 27, 193-210.

 

Topper, W. W. 2006. Leadership change in privately controlled businesses: A Delphi study of succession planning best practices. Digital Abstracts International. 67(01). (UMI No. 3206379).

 

Zehtab-Naebi, R., Firouzi, S. and Ebrahimzadeh, M. R. 2015. Promoters and deterrents of developing mechanization of peanut cultivation in north of Iran. Int. J. Agric. Manage. Develop.(IJAMAD).
5(1): 1-8.