نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 دانشگاه تبریز

چکیده

مدیریت دما یک موضوع مهم در حفظ کیفیت محصولات باغبانی، پس از برداشت می‌باشد. یکی از روش‌ها در کنترل مناسب دما، پیش خنک‌سازی است که قبل از انبارکردن محصول در سردخانه انجام شده و عمر قفسه‌ای و زمان انبارمانی میوه‌ها را افزایش می‌دهد. از طرف دیگر، تخمین پارامترهای سردشدن (زمان نیمه و هفت – هشتم سردشدن) به سنسورهای دقیق و صرف وقت در انجام عملیات پیش خنک‌سازی نیاز دارد. بنابراین در این تحقیق، سرعت جریان هوا به عنوان یک عامل موثر در سردشدن انار رقم رباب، در سه سطح 5/0، 1 و 3/1 متر بر ثانیه در نظر گرفته شد. پارامترهای فاکتور تاخیر، ضریب سردشدن، زمان‌های نیمه و هفت – هشتم سردشدن بر اساس اطلاعات ثبت شده از سنسورهای دما محاسبه گردید. در نهایت با استفاده از اعداد بی‌بعد فوریه و رینولدز، تخمین مدل‌های رگرسیون برای زمان‌های سردشدن به دست آمد و با داده‌های آزمایش مقایسه گردید. با افزایش سرعت جریان هوا، زمان‌های سردشدن کاهش و ضریب انتقال حرارت همرفتی تا 46/58 درصد افزایش پیدا کرد. نتایج کلی نشان داد که برای محصولات کروی مثل انار، با استفاده از همبستگی فوریه – رینولدز، زمان‌های سردشدن با دقت مناسب (حداکثر خطا برای زمان‌های نیمه و هفت – هشتم سردشدن به ترتیب 46/11 و 83/10 درصد) و بدون استفاده از معادلات پیچیده، برآورد می‌شود.

کلیدواژه‌ها

Ansari, F.A., and Afaq, A. 1986. Precooling of the cylindrical food products. Int. J. Refrig. 7, 161-163.
 
AOAC. 1980. Official methods of analysis. AOAC, 13th Ed. No. 22.013, p 361.
 
Brosnan, T. and Sun, D. 2001. Precooling techniques and applications for horticultural products. A review. Int. J. Refrig. 32, 154-170.
 
Dennis, C. 1984. Effect of storage and distribution conditions on the quality of vegetables. Acta Hort. 163, 85-104.
 
Dincer, I. and Dost, S. 1996. New correlations for heat transfer coefficients during direct cooling of products. Int. J. Energy. Res. 20(7): 587-594.
 
Dincer, I. 1996. An exact solution on the estimating of heat transfer rates during deep-freezing of slab products. J. Food Eng. 30, 417-423.
 
Dincer, I. 1995a. Airflow precooling of individual grapes. J. Food Eng. 26, 243-249.
 
Dincer, I. 1995b. Simplified solution for temperature distributions of spherical and cylindrical products during rapid air cooling. Energy Conv. Manage. 36(12): 1175-1184.
 
Dincer, I. 1993. Heat transfer coefficients in hydrocooling of spherical and cylindrical food products. Energy. 18(4): 335-340.
 
Emond, J.P., Mercier, F., Sadfa, S.O., Bourre, M. and Gakwaya, A. 1996. Study of parameters affecting cooling rate and temperature distribution in forced air precooling of strawberry. Trans. ASAE. 39(6): 2185-2191.
 
Esna-ashari, M. and Zokaee-Khosroshahi, M.R. 2009. Post-harvest Physiology and Technology.2009. Bu-Ali Sina University Press. No. 298. (in Persian)
 
Fadavi, A., Barzegar, M., and Azizi, M.H. 2006. Determination of fatty acids and total lipid content in oilseed of 25 pomegranates varieties grown in Iran.J. Compo. Analy. 19(6-7): 676-680.
 
Fikiin, A.G. 1983. Investigating the factors of intensifying fruits and vegetable cooling. Int. J. Refrig. 6, 176-181.
 
Geankoplis, C.J. 1978. Transport Processes and Unit Operations. Allyn and Bacon Pub.
 
Golob, P., Farrell, G. and Orchard, G. E. 2002. Postharvest Science and Technology, Principles and Practices. Blackwell Science.
 
Guemes, D. R., Pirovani, M. E. and Pentima, J. H. 1988. Heat-transfer characteristics during air precooling of strawberries. Int. J. Refrig. 12, 169-173.
 
Guillou, R. 1960. Forced air fruit cooling. Trans. ASAE. 3(2): 16-18.
 
Hass, E., Felsenstein, G., Shitzer, A. and Manor, G. 1976. Factors affecting resistance to airflow through packed fresh fruit. ASHRAE Trans. 82(2): 548-554.
 
Iranian National Standards Organization. 2002. Fruits and Vegetables, Pomegranate. Standard No. 6409. (in Persian)
 
Kader, A.A. 2002. Postharvest technology of horticultural crops. Cooperative Extension of University of California, Division of Agricultural and Natural Resources, University of California, Davis, CA, Publication. No. 3311.
 
Kumar, R., Kumar, A. and Murthy, U.N. 2008. Heat transfer during forced air precooling of perishable food products. Biosys. Eng. 99, 228-233.
 
Lambrinos, G., Assimaki, H., Manolopoulou, H., Sfakiotakis, E. and Porlimgis, J. 1997. Air precooling and hydrocooling of Hayward Kiwifruit. Acta Hort. 444, 561-566.
 
Lindsay, R.T., Neale, M.A. and Messer, H. J. M. 1983. Ventilation rates for positive ventilation of vegetables in bulk bins. J. Agric. Eng. Res. 28(1): 33-44.
 
Mohsenin, N.N. 1980. Thermal Properties of Foods and Agricultural Materials. New York, NY: Gordon and Breach.
 
Ngcobo, M .E. K., Delele, M. A., Opera. U.L. and Meyer, C. J. 2013. Performance of multi-packaging for table grapes based on airflow, cooling rates and fruit quality. J. Food Eng. 116, 613-621.
 
Ozisik, M. N. 1985. Heat transfer: A Basic Approach. McGraw Hill, New York.
 
Smale, N. J., Moureh, J. and Cortella, J. 2006. A review of numerical models of airflow in refrigerated food applications. Int. J. Refrig. 29, 911-930.
 
Sweat, V. E. 1986. Thermal properties of foods. Marcel Dekker, New York.
 
Thompson, J. F., Mitchel, F. G., Rumsey, T. R., Kasmire, R. F. and Crisosto, C.H. 1998. Commercial cooling of fruits, vegetables, and flowers.University of California. ANR. Pub 21567.
 
Zou, Q., Linus, O. U. and Mckibbin, R. A. 2006a. CFD modeling system for airflow and heat transfer in ventilated packaging for fresh foods: I. Initial analysis and development of mathematical models. J. Food Eng. 77(4): 1037-1047.
 
Zou, Q., Linus, O. U. and Mckibbin, R. A. 2006b. CFD modeling system for airflow and heat transfer in ventilated packaging for fresh foods: II. Computational solution, software development and model testing. J. Food Eng., 77(4): 1048-1058.