نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی - وزارت جهاد کشاورزی

2 عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج

3 عضو هیات علمی موسسه تحقیقات فنی ومهندسی کشاورزی

چکیده

در این مقاله، عملکرد و انرژی مصرفی سه نوع کارخانۀ شالیکوبی سنتی (پوست کن و سفیدکن تیغه­ای)، نیمه­مدرن
(پوست­کن غلتک لاستیکی و سفید‌کن تیغه­ای) و مدرن (پوست­کن غلتک لاستیکی و سفیدکن سایشی) در استان مازندران بررسی و پارامترهای راندمان تبدیل، درجۀ پوست­کنی، درصد شکستگی برنج قهوه­ای و برنج سفید، درجۀ ســفیدی و برخی شاخص­های کیفی برنج پس از پخت مانند ژلاتینه شدن، نسبت افزایش طول دانه و آمیلوز آن تحقیق شد. نتایج بررسی­ها نشان می­دهد که  در سامانه­های سنتی، نیمه­مدرن و مدرن، میانگین راندمان کلی تبدیل برنج اختلاف معنی­داری وجود ندارد. محدودۀ تغییرات راندمان تبدیل در سامانه­های مورد بررسی بین 45/62 تا 63/58 درصد است. در سامانه­های تبدیل بررسی شده، عملکرد دستگاه پوست­کن اختلاف معنی­داری دارد. کاربرد پوست­کن غلتک لاستیکی میزان شکستگی دانه برنج را پایین می­آورد و افزودن پادیه به فرایند پوست­کنی در سیستم­های تبدیل جدید موجب افزایش پوست­کنی به بیش از
96 درصد می­شود. از نظر سفیدی برنج، عملکرد سفیدکن­های سایشی به­ طور معنی­داری بهتر از عملکرد سفیدکن­های
تیغه­ای است. هیچ سامانه تبدیل در افزایش یا کاهش درصد آمیلوز برنج سفید تاثیر معنی­داری ندارد.  بیشترین درصد افزایش طول دانۀ برنج بعد از پخت مربوط به برنج تبدیل شده با سامانۀ سنتی است. شاخص ژلاتینه شدن در برنج سفید در محدودۀ 3/97 تا 3/99 متغیر است. برای خشک کردن یک تن شلتوک به ­طور متوسط حدود 683/8 مگاژول انرژی حرارتی صرف می­شود. همچنین برای تبدیل یک تن شلتوک به برنج سفید نیز به حدود 158/4 مگاژول انرژی الکتریکی نیاز است.

کلیدواژه‌ها

 Afzalinia, S. and Shaker, M. 2004. Comparison of milling rice combination and better one selection. Research report No. 83.805. Agricultural engineering research institute. 35 pages. (in Persian)
 
Ahiduzzaman, M. and Sadrul Islam, A. K. M. 2009. Energy Utilization and Environmental Aspects of Rice Processing Industries in Bangladesh. Energies, 2, 134-149.
 
Ahmed, A. 1996. Centrifugal rice huller-an active device for rice rocessing. AMA. 27(2): 29-32.
 
Alizadeh, M. R. 2006. Study of husking degree on rice breaking. Research report No. 85.547 Rice Research Institute of Iran. Rasht. (in Persian)
 
Alizadeh, M. R. 2011. Effect of paddy husked ratio on rice breakage and whiteness during milling process. AJCS. 5(5): 562-565.
 
Anonymous.2001. Rice- specification and test methods. National standard No 127. Standard and industrial research institute of Iran. (in Persian)
 
Anonymous. 2007. Saba information site, www.sabainfo.ir/fa/news/684
 
Araullo, E. V., Depadua, D.B. and Graham, M. 1985. Rice post-harvest technology. IDRC-053e. International Development Research Centre: Ottawa, Canada, pp.198-200.
 
Bhattacharya, K.R. 1980. Breakage of rice during milling. A Review, Trop. Sci., 22: 225.
 
Basunia, M.A. and  Abe, T. 1998. Diffusion cofficients for predicting rough rice drying behavior from low to high temperatures. Inter J. Agric. Eng. 7(3-4): 147-158.
 
Bautista, R.C., Siebenmorgen, T.J. and Mauromoustakos, A. 2009. The role of rice individual kernel moisture content distributions at harvest on milling quality. Transactions of the ASABE 52(5):1611-1620.
 
Farouk, S.M. and Islam, M.N. 1995. Effect of parboiling and milling parameters on breakage of rice grains. Agric Mech in Asia, Africa and Latin Am (AMA). 26(4): 33-38.
 
Firouzi, S. and Alizadeh, M. R. 2011. Effect of Whitener Type and Paddy Moisture Content on Rice Grain Damage During Milling Process. American-Eurasian J. Agric. Environ. Sci. 10(3): 470-474.
 
Jahandideh koodehi, H. 1995. Study on waste reduction in rice milling process. Master of science thesis in food science and industries. Tarbiat modaress university. 140 pages. (in Persian)
 
Heda, D. G., and Reddy, G. M. 1986. Studies on the inheritance of amylase content and gelatinization temperature in rice (Oryza sativa L). Genetic Agriculture. 40, 1-8.
 
Heydari sultanabadi. M., Ghazvini, H. R. and Malek, S. 2008. Determination of suitable moisture content of Isfehan rice varieties in blade and abrasive whiteners. CD Proceeding of 5th agricultural machinery and mechanization of Iran. Ferdosi university. (in Persian)
 
Heydari sultanabadi, M., Malek, S., Ghazvini, H.R., Shaker, M. and Hedayatizadeh, M. 2010. Losses in blade and abrasive systems by moisture content for three rice varieties. J. Agric Eng. Rese.11(1): 67-84 (in Persian)
 
Gawade, B.J. and Jadhav, M.S. 1996. Comparative study of rice mills. proceeding of international agricultural engineering Conf., Pune. India. 9-12 Dec.
 
Goodman, D, E. and Rao, R. M. 1985. Effect of grain type and milled rice kernel hardness on the head rice yield. J. Food Sci. 50, 840-842.
 
Goyal,  S.K.,  Jogand S.V. and Agarwal, A.K. 2008. A study of energy audit in rice processing machines. Prog. Agric. 8(1): 34-38. 
 
Gupta, S.K., Sadhna, A. and Sehgal, V.K. 2000. Techn-Economics evaluation of modern rice milling system in Punjab. J. Res. 37(3/4): 232-238.
 
Jayasena, W.V. and Ilangantileke, S.G. 1986. Losses of Rice during milling in commercial rice mills of Serilanka. AMA.17(3): 37-40.
 
Mohammed, I. S. and Meullenet, J. F. 2007 , Effect of Moisture Content at Harvest and Degree of Milling (Based on Surface Lipid Content) on the Rexture Properties of Cooked Long-Grain Rice. 84(2):119-124.
 
Peyman, M. H., Alizadeh M. R. and Minaee, S.1998. Study on technical operation of Rice milling factories in Gilan province. Technical report. Jihad Sazandegi organization. Gilan province. (in Persian)
 
Peyman, M. H. 2003. Rice waste in milling process. Booklet of Rice milling wastes workshop. Agricultural Campus, Gilan University. (in Persian)
 
Pillaiyar, P. and Govindasamy, R. 1985. Influence of metal and emery  huller on the degree of milling and rice temperature. J. Food Sci. Technol. India. 22(2): 79-82.
 
Peuty, M. A., Themelin, A., Bonazzi, C. Arnaud, G., Salokhe, V. M. and Singh, G. 1994. Paddy drying quality improvement by process optimization. In Proceedings I: International Agricultural Engineering Conference: 298-304. Bankok, Thailand.
 
Rahman, M. A., Kaddus, M.D. and Ahmed, A. 1996. Status of rice processing technology in bangladesh. AMA. 27(1): 30-46.
 
Shaker, M. 2006. Determination of the most proper of paddy prevalent varieties moisture content range during milling in Fars province. Research report No. 85.1345. Agricultural engineering research institute. Karaj.
 
Shaker, M. 2009. Effect of speed variations in abrasive rice whitening on milling properties of two varieties of rice in Fars province. J. Agric. Eng. Res. 9(4): 45-56. (in Persian)
 
Siebenmorgen, T. J., Qin, G. and Jia, C. 2005. Influence of drying on rice fissure formation rates and mechanical strength distributions. Transactions of the ASAE.: 48(5): 1835-1841.
 
Soleymani, M. 1998. Effects of dryer parmeters on rice quality parameters and breaking. Master of science thesis in food science and industries. Tarbiat modaress university. 190 pages. (in Persian)
 
Tajaddoditalab, K., Latifi ,A.,  Alizadeh, M. R., Habibi, F. and Tavasoli, V. .2013. Effect of dryer temperature, final  paddy moisture content and whitener on head rice and cooking quality of some Iranian rice varieties. Research report No. 44952. Rice research Institute of Iran. (in Persian)
 
Uniconsultant. 1991. Study on the estimation of seed, feed and post-harvest of food grain crops in Bangladesh. Food Planning and Monitoring Unit, Ministry of Food, Govt. of Bangladesh.
 
Wimberly, J. E. 1983. Paddy rice postharvest industry in developing countries. IRRI. Philippines: 144pp.
 
Yusuf Ibrahim, H. 2011. Energy use analysis in rice milling: a case study of lafia rice mill nasarawa state, Nigeria. Elixir Agriculture. 35, 2760-2763.
 
Zheng, X., and Lan,Y. 2007. Effects of Drying Temperature and Moisture Content on Rice Taste Quality. Agricultural Engineering International: the CIGR Ejournal. Manuscript FP07 023. Vol IX.