%0 Journal Article %T بررسی وضعیت موجود و تعیین شاخص های مکانیزاسیون برنج (مطالعه موردی در استان مازندران) %J تحقیقات سامانه‌ها و مکانیزاسیون کشاورزی %I موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی %Z 2476-4612 %A واحدی, عادل %A یونسی الموتی, محمد %A شریفی مالواجردی, احمد %D 2018 %\ 08/23/2018 %V 19 %N 70 %P 25-40 %! بررسی وضعیت موجود و تعیین شاخص های مکانیزاسیون برنج (مطالعه موردی در استان مازندران) %K بازده مزرعه ای %K برنج %K شاخص های مکانیزاسیون %K مازندران %R 10.22092/erams.2017.106975.1114 %X نیل به خودکفایی محصول برنج در کشور جز با بررسی وضعیت موجود مکانیزاسیون برنج مقدور نیست. این تحقیق به منظور تعیین وضعیت موجود مکانیزاسیون برنج و ارائۀ راهکارهای لازم برای بهبود آن انجام شد تا امکان خودکفایی در تولید این محصول استراتژیک فراهم آید. داده ها با تکمیل پرسشنامه، مراجعه به منابع آماری موجود، و بررسی های میدانی جمع آوری شد. با استفاده از اطلاعات به‌دست آمده، درجه مکانیزاسیون، سطح مکانیزاسیون، ظرفیت مکانیزاسیون، بازده اقتصادی مکانیزاسیون، بازده مزرعه‌ای ماشین، توان اجرایی بالقوۀ ماشینی، روزها و ساعات کاری، و ضریب بهره‌وری ماشین محاسبه شد. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان می دهد که درجه مکانیزاسیون خاک ورزی اولیه و ثانویه در استان مازندران 7/99 و 3/99 درصد، کاشت با نشاکار 69/22 درصد، و برداشت مکانیزه برنج با دروگر و کمباین برنج 8/72 درصد است. کمترین درجه مکانیزاسیون تولید برنج برای وجین 8 درصد به‌دست آمد. سطح مکانیزاسیون محاسبه شده برای برنج‌کاری در استان مازندران 63/2 اسب بخار بر هکتار محاسبه شد. میانگین بازده اقتصادی مکانیزاسیون تولید برنج در استان مازندران 87/1 تن بر اسب بخار و متوسط ظرفیت مکانیزاسیون برنج استان 235 اسب بخار- ساعت بر هکتار تعیین شد. %U https://amsr.areeo.ac.ir/article_113356_a22e7b89d69baf5157b6b93eba92b689.pdf