@article { author = {Abdi, Roozbeh and Hashemi, S. J. and Tabatabaei Kolour, Reza}, title = {Fabrication and Evaluation of House Scale Green Waste Composting Machine}, journal = {Agricultural Mechanization and Systems Research}, volume = {19}, number = {70}, pages = {69-84}, year = {2018}, publisher = {Agricultural Engineering Research Institute}, issn = {2476-4612}, eissn = {24764620}, doi = {10.22092/erams.2017.107353.1130}, abstract = {In this study, a U-shaped reactor with aeration, heating and stirring systems was designed for composting process. The length, width and height of reactor were 110, 66 and 70 cm respectively. The experiment was carried out at different aeration rate (0.2, 0.4 and 0.6 Lit/min.Kg DM) and time (0, 19, 38, 57, 76, 96 hour). The agitation speed and temperature for the purpose of this experiment was; 55  and 1 rpm respectively. In order to adjust the C/N ratio and humidity of compost, two additives namely: zeolites and rice bran was used. The initial moisture content of waste material was between 60 to 65 percent in all operations. Results showed that the changes in the EC, germination index, and C/N ratio were significant. The EC of compost declined and the pH value increased at the end of process for all operations. The average C/N ratio of compost materials changed from 28 to 20.9 after 96 hours in the reactor. In traditional method, the C/N ratio reached to 19.8 after 21 days. Composting process time has a significant effect on germination index. The maximum germination index occurred at the aeration rate of 0.4 Lit/min. Kg DM which was 85 percent. Also the results indicated that the designed reactor with continuous rotating agitator, heating and air pressure was able to convert the food waste to compost within 96 hours. Results indicate that the proposed composting system can create a suitable environment for the growth and performance of micro-organisms in order to accelerate the decomposition of food waste.}, keywords = {Composting Machine,Fast Decomposition,Food Waste,Organic fertilizer}, title_fa = {ساخت و ارزیابی دستگاه خانگی تولید کمپوست از ضایعات گیاهی}, abstract_fa = {به­ منظور تبدیل پسماند مواد غذایی به کمپوست، دستگاه جدیدی برای تولید کمپوست مجهز به سامانه­های هوادهی تحت فشار، حرارت­دهی و همزنی به­ منظور تسریع در فرآیند تجزیه میکروارگانیزم‌ها ساخته شد. آزمایش­ها در سه سطح هوادهی (2/0، 4/0 و 6/0 لیتر در دقیقه کیلوگرم- ماده خشک) در نسبت C/N برابر 28، در دور ثابت همزن (یک دور در دقیقه) و 6 سطح زمانی (0، 19، 38، 57، 76 و 96 ساعت)، در دمای 55 درجه سلسیوس و رطوبت اولیه 60 تا 65 درصد روی پسماند مواد غذایی با افزودن ماده معدنی زئولیت و سبوس دو­ کوب برنج اجراشد. به­­منظور ارزیابی عملکرد سامانۀ تولید کمپوست، آزمایش­های اندازه­گیرینسبت C/N،هدایت الکتریکی­، pH و شاخص جوانه‌زنی، برای تعیین کیفیت و بلوغ کمپوست حاصل انجام گردید. با توجه به نتایج و بر اساس تحلیل آماری، تغییرات هدایت الکتریکی، شاخص جوانه‌زنی و نسبت کربن به نیتروژن معنی‌دار بوده است. مقدار هدایت الکتریکی طی فرایند در محیط رآکتور و خارج آن از 03/2 به­ترتیب به 56/1 و 68/1 میلی­زیمنس در سانتی­متر رسید. میانگین نسبت C/N از 28 به 9/20 و در شرایط خارج از محیط رآکتور (نمونه شاهد) از 28 به 8/19 رسید. بیشترین مقدار درصد شاخص جوانه‌زنی در محیط رآکتور در سرعت هوادهی 4/0 لیتر در دقیقه کیلوگرم- ماده خشک، برابر 85 درصد به­دست آمد. ظرفیت کاری دستگاه 35 کیلوگرم پسماند در هر چهار روز و بازده کمپوست تولیدی توسط دستگاه حدود 34 درصداست.}, keywords_fa = {پسماند غذایی,تجزیۀ سریع,دستگاه تولید کمپوست,کود آلی}, url = {https://amsr.areeo.ac.ir/article_113393.html}, eprint = {https://amsr.areeo.ac.ir/article_113393_a3adee7a26de63a47b8311b235fab509.pdf} }