مقاله پژوهشی
منصور سعدونی نژاد؛ مرتضی الماسی؛ محمد قهدریجانی
چکیده
این مطالعه بهمنظور بررسی عوامل تولید نیشکر (نهادههای: فیزیکی – مصرفی) و بهینهسازی انرژی مصرفی برای تولید نیشکر با استفاده از تحلیل پوششی دادهها در استان خوزستان واحد کشت و صنعت امیرکبیر انجام گرفت. اطلاعات لازم برای انجام این مطالعه، از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه از کارشناسان کشت و صنعت نیشکر امیرکبیر جمعآوری ...
بیشتر
این مطالعه بهمنظور بررسی عوامل تولید نیشکر (نهادههای: فیزیکی – مصرفی) و بهینهسازی انرژی مصرفی برای تولید نیشکر با استفاده از تحلیل پوششی دادهها در استان خوزستان واحد کشت و صنعت امیرکبیر انجام گرفت. اطلاعات لازم برای انجام این مطالعه، از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه از کارشناسان کشت و صنعت نیشکر امیرکبیر جمعآوری شدند. طبق نتایج حاصل، از کل انرژی مصرفی در تولید، انرژی قلمه و کود شیمیایی به ترتیب با 59 و 16 (درصد) بیشترین سهم را در بین نهادههای مصرفی داشت. علف کش 15/3 (درصد)، ماشینهای کشاورزی 09/1 (درصد) و نیروی انسانی 06/0 (درصد) کمترین نهادههای انرژیبر در بین دیگر نهادههای تولید نیشکر بودند. با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق مشخص شد که دو نهاده قلمه نیشکر و کود شیمیایی بیشترین میزان مصرف را در بین تمام نهادهها برای تولید دارند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل پوششی دادهها نشان داد که کود نیتروژن و نیروی انسانی با 42 و 60/31 (درصد) بیشترین سهم را از انرژی دخیره شده داشتند. کمترین سهم از انرژی ذخیره شده در تولید به ترتیب متعلق به سموم شیمیایی و کود فسفر بود. نتایج نشان داد که کاهش در مصرف کودهای شیمیایی و سوخت دیزل برای ذخیرهسازی انرژی و کاهش مشکل خطر زیستمحیطی در منطقه مهم است. ذخیرهسازی در سوخت دیزل توسط بهبود عملکرد پمپ آبیاری و استفاده از تراکتورهای جدید و آنالیز خاک برای بهبود مصرف کودهای شیمیایی امکانپذیر است.
مقاله پژوهشی
مهتا رفیعی؛ اسداله اکرم؛ محمد شریفی
چکیده
با هدف انتخاب راهکار مناسب برای مدیریت پسماند صنعت روغن زیتون در شهرستان رودبار استان گیلان، بررسی پیشینه پژوهش و مشورت با کارشناسان برای انتخاب معیارها انجام گرفت. چهار معیار اقتصادی، فنی، اجتماعی و زیستمحیطی بهعنوان معیارهای گزینش راهکار مناسب انتخاب شده و به 12 زیرمعیار تقسیم شدند. پرسشنامه بهصورت مقایسات زوجی، طراحی شد ...
بیشتر
با هدف انتخاب راهکار مناسب برای مدیریت پسماند صنعت روغن زیتون در شهرستان رودبار استان گیلان، بررسی پیشینه پژوهش و مشورت با کارشناسان برای انتخاب معیارها انجام گرفت. چهار معیار اقتصادی، فنی، اجتماعی و زیستمحیطی بهعنوان معیارهای گزینش راهکار مناسب انتخاب شده و به 12 زیرمعیار تقسیم شدند. پرسشنامه بهصورت مقایسات زوجی، طراحی شد و به روش نمونهگیری هدفمند از طریق مصاحبه با 20 نفر از کارشناسان ماهر این حوزه تکمیل شد. محاسبات و تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) انجام شد. نتایج نشان داد که معیار اقتصادی تأثیرگذارترین معیار با وزن 478/0 برای انتخاب روش مدیریت پسماند صنعت روغن زیتون است. پس از آن، به ترتیب، معیارهای فنی با وزن 248/0، زیستمحیطی با وزن 183/0 و اجتماعی با وزن 091/0 در رتبههای بعدی اهمیت طبق نظر خبرگان قرار گرفتند. در رتبهبندی گزینههای مسئله، راهکار تولید کمپوست با وزن 245/0 بهترین روش برای مدیریت پسماند روغن زیتون در استان گیلان شناسایی شد. پس از آن به ترتیب روشهای تولید انرژی تجدیدپذیر (243/0) در رتبه دوم، تولید خوراک دام (236/0) در رتبه سوم، استخراج مواد با ارزش (194/0) در رتبه چهارم اهمیت و دفن در لندفیل (082/0) در رتبه آخر قرار گرفتند.
مقاله پژوهشی
صادق افضلی نیا؛ علیداد بوستانی؛ عبدالحمید کریمی؛ دادگر محمدی؛ سید منصور علوی منش؛ ماشاءاله زارع؛ علی نوروزی
چکیده
در این تحقیق اثر مرطوب نمودن لایه سطحی یونجه بر مقدار تلفات کمی و کیفی آن بررسی شد. پژوهش در قالب آزمایش یک بار خرد شده با 12 تیمار و سه تکرار به مدت دو سال (1399 تا 1401) اجرا شد. تیمارها شامل مقدار آب پاشش شده در چهار سطح 0، 250، 350 و 450 لیتر در هکتار به عنوان فاکتور اصلی و فاصله زمانی بین آبپاشی و بسته بندی علوفه در سه سطح بلافاصله پس از آبپاشی، ...
بیشتر
در این تحقیق اثر مرطوب نمودن لایه سطحی یونجه بر مقدار تلفات کمی و کیفی آن بررسی شد. پژوهش در قالب آزمایش یک بار خرد شده با 12 تیمار و سه تکرار به مدت دو سال (1399 تا 1401) اجرا شد. تیمارها شامل مقدار آب پاشش شده در چهار سطح 0، 250، 350 و 450 لیتر در هکتار به عنوان فاکتور اصلی و فاصله زمانی بین آبپاشی و بسته بندی علوفه در سه سطح بلافاصله پس از آبپاشی، نیم ساعت بعد از آب پاشی و یک ساعت بعد از آبپاشی به عنوان فاکتور فرعی بود. تلفات کمی یونجه شامل تلفات در قسمت بردارنده و محفظه تراکم، تلفات حمل و نقل و تلفات کل و فاکتورهای کیفی علوفه شامل ماده خشک، پروتئین خام، چربی، ماده آلی، خاکستر، الیاف نامحلول در پاک کننده اسیدی، الیاف نامحلول در پاک کننده خنثی و مقدار آفلاتوکسین بعد از شش ماه انبارمانی اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که آبپاشی روی یونجه به مقدار 450 لیتر آب در هکتار نسبت به تیمار بدون آبپاشی (تیمار شاهد)، تلفات بردارنده بیلر، محفظه تراکم بیلر، تلفات حمل و نقل و تلفات کل را به ترتیب به مقدار 4/20، 3/34، 7/4 و 1/21 درصد کاهش داد. فاصله زمانی بین آبپاشی و بسته بندی یونجه اثر معنیداری بر تلفات کمّی یونجه در مرحله بستهبندی و حمل و نقل نداشت. همچنین نتایج نشان داد که آبپاشی روی یونجه، خواص کیفی یونجه بستهبندی شده را در مدت انبارمانی (شش ماه) تحت تأثیر منفی خود قرار نمیدهد و باعث کاهش کیفیت یونجه بستهبندی شده، نمیشود.
مقاله پژوهشی
منصوره مظفری؛ حسین غفاری ستوبادی؛ حمیدرضا گازر؛ جابر سلیمانی
چکیده
خشک کردن با هوای گرم متداولترین روش برای محصولات کشاورزی است که زمانبر است و مصرف انرژی بالایی دارد. به دلیل خشک شدن سریع سطح محصول در روش خشک کردن همرفتی، توزیع و انتقال حرارت و رطوبت در داخل محصول نسبتاً غیریکنواخت است. در میوههایی مانند زردآلو پوشش مومی موجود روی پوست میوه اثر کنترلکننده و بازدارندهای در فرایند خشک کردن ...
بیشتر
خشک کردن با هوای گرم متداولترین روش برای محصولات کشاورزی است که زمانبر است و مصرف انرژی بالایی دارد. به دلیل خشک شدن سریع سطح محصول در روش خشک کردن همرفتی، توزیع و انتقال حرارت و رطوبت در داخل محصول نسبتاً غیریکنواخت است. در میوههایی مانند زردآلو پوشش مومی موجود روی پوست میوه اثر کنترلکننده و بازدارندهای در فرایند خشک کردن دارد. از اینرو، استفاده از بعضی روشهای ترکیبی در خشک کردن میوههایی مانند زردآلو میتواند زمان خشک شدن و انرژی مصرفی را کاهش دهد. در پژوهش حاضر خشککن همرفتی به سیستم پرتودهی فروسرخ مجهز و اثر ترکیب هوای گرم و پرتوهای فروسرخ در حالتهای مختلف در خشک کردن زردآلو ارزیابی و مقایسه شد. آزمایشها با تیمارهای هوای گرم و پرتوهای فروسرخ بهتنهایی، همزمان و در ترکیب دومرحلهای و متناوب پرتوهای فروسرخ در یک خشککن ترکیبی در مقیاس آزمایشگاهی اجرا شد. دمای هوای گرم 65 درجة سلسیوس، سرعت هوای گرم 5/1 متر بر ثانیه و توان لامپهای فروسرخ 400 وات انتخاب شد. نتایج پژوهش نشان داد که زمان خشک شدن، انرژی مصرفی و ضریب نفوذ مؤثر رطوبت به طور معنیداری تحت تأثیر تیمارها قرار میگیرند. مدل میدیلی و همکاران به خوبی توانست رفتار خشک کردن زردآلو را برای همۀ حالتهای مختلف ترکیبی تحت بررسی توصیف کند.
مقاله پژوهشی
ایمان ذباح؛ زهرا حیدران داروقه امنیه؛ بهناز بهزادیان؛ رویا رضایی
چکیده
ایران بزرگترین تولیدکنندۀ زعفران در جهان است. زعفران دارای اهمیت بالای اقتصادی است و به دلیل افزایش فعالیت رقبای صادراتی، نیازمند حمایت و گسترش و توسعۀ صادرات است. روند رو به رشد سهم صادرات زعفران از یکسو و درآمدزایی و کارآفرینی برای روستاییان کشور از سوی دیگر، لزوم توجه به این محصول را دوچندان میکند. رقابت در این عرضه و با وجود ...
بیشتر
ایران بزرگترین تولیدکنندۀ زعفران در جهان است. زعفران دارای اهمیت بالای اقتصادی است و به دلیل افزایش فعالیت رقبای صادراتی، نیازمند حمایت و گسترش و توسعۀ صادرات است. روند رو به رشد سهم صادرات زعفران از یکسو و درآمدزایی و کارآفرینی برای روستاییان کشور از سوی دیگر، لزوم توجه به این محصول را دوچندان میکند. رقابت در این عرضه و با وجود رقبای قدرتمند در گرو مکانیزه کردن فرایندهای کاشت تا برداشت و درجهبندی تا بستهبندی امکانپذیر خواهد بود. بنابراین، ارزیابی ویژگیهای ظاهری زعفران به منظور درجهبندی صحیح نیاز اساسی محسوب میشود. در پژوهش حاضر، ویژگیهای ظاهری با هدف درجهبندی زعفران با استفاده از روشهای مختلف هوش مصنوعی شامل شبکههای عصبی مصنوعی پرسپتورن چند لایه (MLP)، (LVQ)، شبکه عصبی غیر نظارت شده (SOM)، سیستمهای فازی (FNN) و سیستم استنتاج فازی عصبی (ANFISS) بررسی شده است. پایگاه داده مورد مطالعه مربوط به 113 نمونه زعفران است که در 4 طبقه زعفران پوشال (نگین)، پوشال درجه 2 (خوب)، پوشال درجه سه (معمولی) و پوشال درجه چهار (ضعیف) که محققان این پژوهش آنها را گردآوری کردهاند. نتایج تحلیل نشان میدهد که درجهبندی زعفران با در نظر گرفتن شرایط عدم قطعیت در مدل ANFIS نسبت به دیگر روشها بهتر است، به طوری که دقت طبقهبندی 5/97 درصد و میزان خطای 3484/0 در تشخیص نمونههای آزمون به دست آمد.